Home / THINKDROPS / ΘΕΑΤΡΟ / Το ημερολόγιο ενός Τρελλού

Το ημερολόγιο ενός Τρελλού

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τι να πρωτοπεις για αυτό το έργο, τί να πρωτοπείς για αυτήν την ερμηνεία…

Αυτή την εβδομάδα μάθαμε ότι παίζεται για δυο μόνο παραστάσεις στην Αθήνα το έργο του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκογκόλ «Το ημερολόγιο ενός Τρελλού» με ερμηνευτή το Βασίλη Μαυρομάτη. Σκεφτήκαμε πως και το κείμενο και ο Βασίλης Μαυρομάτης είναι εγγύηση και τελικά δικαίωσε αυτήν μας τη σκέψη το αποτέλεσμα.

Προχτές, λοιπόν, ο καιρός αποφάσισε να μας ρίξει την εαρινή μαγιάτικη μπόρα και εμείς είπαμε ότι είναι ευκαιρία να δούμε ένα έργο πιο «χειμερινό». Μπαίνοντας στο κλειστό για καιρό θέατρο Βεάκη, η υγρασία και αυτή η απροσδιόριστη γλυκιά οσμή «κλεισούρας» θαρρείς ότι ήταν μέρος της σκηνοθεσίας, αρμονικά δεμένα με τη σόμπα που «έκαιγε» στο δωμάτιο του ήρωά μας, Ποπρίστκιν.

Για το έργο δεν έχουμε να πούμε πολλά, ανήκει πλέον στα κλασσικά του παγκόσμιου θεάτρου. Ρωσία προηγούμενων αιώνων, δημόσιος υπάλληλος που η ρουτίνα της δουλειάς και οι  «ευκαιρίες» που δε του δίνονται λόγω αυτού του «απαξιωμένου» επαγγέλματος τον οδηγούν στην τρέλα.

Για το Βασίλη Μαυρομάτη, επίσης, δεν έχουμε να πούμε πολλά, αναλογικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανήκει στους «κλασσικούς» του ελληνικού κινηματογράφου. Ποια κοπέλα άραγε, δεν υπήρξε ερωτευμένη με τον ηθοποιό στις ταινίες του και ποιος αμφισβητεί ότι είναι τα ομορφότερα αντρικά μάτια και η ωραιότερη φωνή του ελληνικού κινηματογράφου;  Η πολύχρονη πορεία του τα μαρτυρά όλα: ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, βραβευμένος το 1991 ως η καλύτερη φωνή της χώρας.

Στο έργο ήταν συγκλονιστικός, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος, όπου το κείμενο είναι έντονα συναισθηματικά φορτισμένο. Η εκφραστικότητά του, ακόμα και στη φωνή, μας ανάγκασε να γίνουμε μέρος της παράστασης και να νιώσουμε την αγωνία και τον ψυχικό εγκλωβισμό του πρωταγωνιστή.

Το σκηνικό άλλαξε δύο φορές, μία ως δωμάτιο ενός εργένη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, αντικατοπτρίζοντας ακριβώς το προφίλ του Ποπρίστκιν και η δεύτερη ως το ψυχρό δωμάτιο της ψυχιατρικής κλινικής.

Μας άρεσαν πολύ τα κοστούμια εποχής που φορούσε ο κύριος Μαυρομάτης και βέβαια θα πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία στην υπέροχη μουσική επένδυση που «έντυνε» την παράσταση.

Βγαίνοντας από την αίθουσα ένιωσα πολύ τυχερή που κατάφερα να δω αυτή την παράσταση, η οποία θα έπρεπε να παιχτεί περισσότερες φορές, γιατί αξίζει πραγματικά τον κόπο να την παρακολουθήσουν οι φίλοι του θεάτρου.

Το έργο θα κάνει, όπως μάθαμε, μία μικρή περιοδεία και θα έχει την  ευκαιρία το κοινό να την απολαύσει στις εξής πόλεις στις κάτωθι ημερομηνίες:

16/5 Πρέβεζα

17/5 Μεσολόγγι

18/5 Άρτα

19/5 Λευκάδα

 

Ατάκες που συγκρατήσαμε από το έργο:

 «Ο κόσμος πιστεύει ότι το μυαλό κατοικοεδρεύει στο κεφάλι μας».

 «Όταν η Αγγλία μυρίζει  ταμπάκο, η Γαλλία και η Γερμανία φταρνίζονται».

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ΊΣΟΝ | Ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών

ΊΣΟΝ | Ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών

Η ομάδα ΘΕΑΜΑ, η ομάδα ΕΞΙΣ και η ομάδα ARTimeleia, ο Βασίλης Οικονόμου, η Άννα Βεκιάρη και η Αννίτα Καπουσίζη ...