Home / THINKDROPS / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Αλέκα Πετουσάκη: Όλα είναι εικόνες

Αλέκα Πετουσάκη: Όλα είναι εικόνες

Αλέκα ΠετουσάκηΕπώνυμο: Πετουσάκη

Όνομα: Αλέκα

Ζώδιο: Ταύρος

Ιδιότητα: Φωτογράφος

Motto (ταυτότητα): Capture Life

Η συνάντησή μας έγινε στο ίδιο καφέ με την Ιωάννα, την πρώτη μου πρόσωψη. Με διαφορά δευτερολέπτων φτάσαμε στον τόπο του εγκλήματος, αρκετά αγχωμένοι και οι δύο για την κουβεντούλα μας. Ένα σημειωματάριο ξεπρόβαλε στο τραπεζάκι δίπλα από το Mojito. Προετοιμασμένη μου ‘ρθε, σκέφτηκα.

Την ρώτησα πού γεννήθηκε, ξέρεις, να σπάσει ο πάγος. «Στη Λαμία, την 1η Μαίου του 89. Είχε πάει η μητέρα μου για να κάνει Πάσχα και γεννήθηκα εγώ». Ωραία περίοδος για να πάρει κάποιος τις πρώτες του ανάσες. Ίσως και σ’ αυτό να οφείλεται η καλλιτεχνική της φύση. Σίγουρα από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με την εικόνα. «Όχι, απο μικρή ήθελα να γίνω οικονομολόγος και όντως πέρασα στην ΑΣΟΕΕ. Στα 21 έμαθα τη φωτογραφία μου όταν ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα φωτογραφείο». Και πως ήταν; «Στην αρχή φοβόμουν και να πιάσω τη μηχανή. Πλέον είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μου». Θα γινόσουν όμως ο «γραφιάς» όπως επιβάλει πολλές φορές το επάγγελμα του οικονομολόγου; «Δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου σ’ ενα γραφείο να ασχολείται με μαθηματικά γιατί βλέπω τον κόσμο μέσα απο μια φωτογραφική μηχανή». Ναι, είμαι βέβαιος ότι λάμπουν τα μάτια της κάθε φορά που λέει τη λέξη φωτογραφία. Ένα ακούραστο πνεύμα. «Το πρωί δουλεύω, το μεσημέρι είμαι στη σχολή φωτογραφίας και θέλω κι άλλο! Συχνά λέω γιατί δεν έχω τη φωτογραφική μαζί…».

Αλέκα ΠετουσάκηΤην ακούω με ενδιαφέρον και έχω μαζέψει και ένα μικρό κοινό γύρω μου, εκστασιασμένο από τον τρόπο που μας εξηγεί την μαγεία της εικόνας. Εργαζόμενη, φοιτήτρια σε δύο σχολές, μα τι άλλο προλαβαίνει να κάνει; «Έχουμε φτιάξει μια ομάδα με τους συμφοιτητές μου και κάνουμε διάφορα concept. Ο καθένας έχει το δικό του σημαντικό ρόλο. Όταν ο ένας φωτογραφίζει, ο άλλος προσαρμόζει τον φωτισμό, για παράδειγμα. Στη φωτογραφία κάθε λεπτομέρεια έχει το ρόλο της και στην ομάδα μας όλοι είναι ισότιμοι. Είμαστε ομάδα». Μια ομάδα που ξεκίνησε από τη σχολή με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους και πλέον είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα.

Όση ώρα συζητάμε τόσο περισσότερο προσπαθώ να καταλάβω πώς «βλέπει» τον κόσμο. Κάνε με να δω και ‘γω τον κόσμο μέσα από τη φωτογραφία. «Σε μένα συνέβη όταν άρχισα να μαθαίνω τον κόσμο της φωτογραφίας. Να παρατηρώ σχήματα, γραμμές, πρόσωπα, ανθρώπους που πριν δε θα ‘βλεπα. Όταν το σπουδάζεις, παρατηρείς τα πάντα. Από τον αναπτήρα στο τραπέζι ως το χαλίκι στο δρόμο. Έμαθα να βλέπω τα πράγματα όπως είναι». Σκληρό αυτό. «Όχι, δε θα το ‘λεγα. Αντιθέτως, ωρίμασα μέσα απ’ αυτήν».

Συνειδητοποιημένες απαντήσεις, καλά ζυγισμένες. Όμως έχει σκεφτεί πώς θα ‘ταν η ίδια αν ήταν μια φωτογραφία; «Ναι, το ‘χω σκεφτεί. Θα ‘μουν ασπρόμαυρη και θα ‘μουν ένα κομμάτι του ουρανού. Έχει ένα στοιχείο μου… Όταν κοιτάζω ψηλά, ψάχνω το πιο λαμπρό αστέρι. Αυτό είναι το δικό μου κομμάτι!». Περίεργος χαρακτήρας… «Μαγική Εικόνα – Συναίσθημα – Ελπίδα – Ζωή – Διαφορετική – Εκτός Ορίων. Αυτή είμαι εγώ». Ωστόσο, η τέχνη αυτή αμφισβητείται από πολλούς. Ενώ δεν είναι λίγοι όσοι δεν την συγκαταλέγουν στις «τέχνες». «Η φωτογραφία έχει κατακριθεί από πολλούς και για πολλούς λόγους λόγω του τρόπου που χρησιμοποιείται και του τι παρουσιάζει η εκάστοτε εικόνα. Ωστόσο, σπάει τα taboo. Σου μαθαίνεις να επικοινωνείς, να προκαλείς, να εκφράζεσαι, να προκαλείς συναισθήματα, να περνάς μηνύματα… Για μένα η φωτογραφία είναι η Ζωή μου και θέλω να συνεχίσει να είναι».

Αλέκα ΠετουσάκηΜε βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αλλά και προβληματισμένο. Μπαίνει σε βαθειά νερά, σ’ έναν χώρο που στον τόπο μας δεν πιστεύω πως έχει τη θέση που του αρμόζει. «Κι όμως, γίνονται πολλά πράγματα στην πόλη μας, ωστόσο δεν προωθούνται τόσο». Ποια χώρα όμως την προώθησε τόσο όσο θα ‘πρεπε; «Η φωτογραφία γεννήθηκε στη Γαλλία, όπου και εξελίχθηκε. Γι’ αυτό και αυτή η τέχνη τους βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Στην Ελλάδα όντως έχουμε μείνει πίσω». Είναι όμως πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της. Το δείχνει με κάθε κίνησή της. Η ίδια παρόλαυτα δεν έχει βρει ακόμα το δικό της πρότυπο, πάνω στο οποίο θα πατήσει για την δική της πορεία. «Δεν έχω ταυτιστεί με κάποιον. Θαυμάζω πολλούς και παίρνω όσα μπορώ να πάρω δημιουργώντας τον δικό μου δρόμο». Χαμογελαστά μου απαντά και έτσι ακριβώς θα την βάλω να με διδάξει. Θα της ζητήσω να μου δείξει, τι χρειάζομαι για να γίνω και γω «εικονολάτρης». «Για να γίνει κάποιος φωτογράφος πρέπει να τρέφει αγάπη για την φωτογραφία».

Και κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να συνεχίζουμε την κουβέντα μας για ώρες. Βέβαια είναι συνεχώς ανήσυχη, τι να ετοιμάζει άραγε; «Με την ομάδα των 8, όπως αποκαλούμαστε, εκ των οποίων η μια είναι η καθηγήτριά μας, θα παρουσιάσουμε πολύ σύντομα μια κοινή δουλειά με κοινή αφετηρία. Βέβαια οι εικόνες μας θα ‘ναι τελείως διαφορετικές». Αυτό είναι και το παράξενο αλλά όμορφο της έκθεσής τους: μια κοινή αρχή με διάφορες διόδους, οι οποίες ενώνονται με έναν δικό τους τρόπο. Με την αγάπη για την φωτογραφία. Την αγάπη για την τέχνη…

 

Ερωτήσεις

1. Ποια ταινία γράφτηκε για σένα;

Δεν έχω ταυτιστεί με κάποια. Παρακολουθώ κοινωνικές ταινίες και ψάχνω τα μηνύματα απ’ αυτές

2. Η ζωή σου in the blink of an eye…

Να γυρίζω τον κόσμο με μια μηχανή στο χέρι

3. Αν καλούσες τη ζωή σου σε τραπέζι…

Αφού τρώγαμε όλο το φαγητό! Και το επιδόρπιο! Θα συζητούσαμε ως το πρωι για όλα αυτά που χουμε ζήσει

4. Έρωτας για σένα είναι…

Θα σου απαντήσω έτσι… «Συμφωνία τους» του Χορχέ Μπουκάι. Σε συναντώ… Σε ακούω… Σου μιλώ… Σε αγγαλιάζω… Σε φιλάω… Σε έχω… Σε σφίγγω… Σε αιχμαλωτίζω… Σε απορροφώ… Σε αγγίζω… Σε αγαπώ…

5. Αν είχες στα χέρια σου μια μηχανή του χρόνου…

Θα πήγαινα στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ρώμη για να γνωρίσω αυτούς τους πολιτισμούς

6. Αν ήσουν αόρατη…

Θα ήθελα να ήμουν ορατή

7. Τι σημαίνουν για το επάγγελμά σου οι λέξεις Thing, Ink, Drops

Thing: Συναίσθημα, μηνύματα, ιδέες, φόβοι, ομορφιά, ασχήμια, καλό, κακό
Ink: Το κλείστρο της μηχανής μου
Drops: Εικόνες μου με αυτό που περιλαμβάνεται μέσα στο κάδρο αλλά και με αυτό που μένει απ’ έξω

8. Ποια ερώτηση φοβάσαι να κάνεις στον εαυτό σου;

Όταν μεγαλώσω;

9. Η φωτογραφία της ζωής σου;

Δεν έχω τραβήξει ακόμα

10. Κάνε μου εσύ μια ερώτηση

Θα γινόσουν φωτογράφος μετα από αυτή τη συζήτηση; (σ.σ.: Ναι, με έπεισε η λάμψη στο βλέμμα σου)

 

 

small 4

To be informed about my work:

Η Αλέκα Πετουσάκη με την ομάδα των «8»θα βρίσκονται στο Σπίτι των Ασυνάρτητων Φίλων από τις 10 Ιουνίου, όπου θα παρουσιάσουν την έκθεση Ash in Art. Η έκθεση θα διαρκέσει είκοσι μέρες και μοντέλο της φωτογράφου είναι η Ιωάννα-Παναγιώτα Κονόμη. (Ηρακλέους 10 και Καλλιρόης)

Στο Mail της: alexandrapetousaki@hotmail.gr
Facebook: Aleka Petousaki

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

«Γωνία Λήψης» | Διαγωνισμός Φωτογραφίας από το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

«Γωνία Λήψης» | Διαγωνισμός Φωτογραφίας από το ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

Με στόχους να προβάλουμε τη δουλειά νέων, αλλά και παλιότερων φωτογράφων, να πάρουμε έμπνευση για τη δική μας και να ...