Δρόμοι Ζωής

Δρόμοι ΖωήςΓκάζι… Οι περισσότεροι σε αυτή την πόλη, όταν ακούνε τη λέξη “Γκάζι”, δε σκέφτονται το αμάξι τους αλλά το κέντρο του Κεραμεικού. Κέντρο γεμάτος, καφετέριες, εστιατόρια και πολλά πολλά ντιρινταχτοχτυπητάδικα, που λίγο-πολύ, όλοι έχουμε καταθέσει το μισθό μας. Εγώ όμως βρήκα το κάτι διαφορετικό ανάμεσα σε καφέ και σπιτάκια επί της οδού Γαργητιών. Ένα σπίτι με Ταμπέλα! “Δρόμοι Ζωής, Υποστήριξη Κοινωνικά Αποκλεισμένων Οικογενειών και Παιδιών” έγραφε και μου κίνησε το ενδιαφέρον.

Οι Δρόμοι Ζωής είναι ένα Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, που το ξεκίνημα του βρίσκετε στο 1996. Ξεκίνησε από την αγάπη ενός ζευγαριού για τα παιδιά, το οποίο ήθελε να διδάξει στα παιδιά των φαναριών τις βασικές γνώσεις. Εξ’ ου και το όνομα. Από διδαχή σε πλατείες και σε δρόμους, η απήχηση έκανε επιτακτική την ανάγκη της εύρεσης ενός χώρου όπου θα γινόντουσαν τα μαθήματα. Το ζευγάρι έγιναν ομάδα και ο εθελοντισμός επέβαλε την παρουσία του στη γνώση.

Ο χρόνος και η προσπάθεια τοποθέτησε τον Οργανισμό στην οδό Γαργηττίων, όπου λειτουργεί και σήμερα έχοντας θέσει έναν και βασικό στόχο: να αλλάξει τα πράγματα. Όχι όπως ακούμε σε πολιτικές συζητήσεις, αλλά με την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών σε οικογένειες και παιδιά. Με την ένταξή τους στην κοινωνία και τον αποκλεισμό του αναλφαβητισμού. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ευκαιρία και όλοι πρέπει να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους.

Σε καθημερινή βάση, το “Σπίτι των Δρόμων” φιλοξενεί παιδιά, τα βοηθάει στα μαθήματα της επόμενης μέρας, μιλάει μαζί τους, τα στηρίζει, ετοιμάζει εκδρομές δραστηριότητες και δεν κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Ενήλικοι, άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς δε γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. Γυναίκες αποκλεισμένες, που μερικές φορές είναι και μητέρες. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει μία θέση στο Σπίτι, και υποστηρίζεται με την ενισχυτική διδασκαλία και τα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Δρόμοι Ζωής

Ένα πρόγραμμα-παιδί του οργανισμού είναι και η “Φροντίδα” η οποία έχει την αρχή της στο 2010, όπου η οικονομική κατάσταση της χώρας έφερε αρκετό κόσμο στην κόψη το ξυραφιού. Με τη δράση αυτή οι εθελοντές έρχονται σε επαφή, ανά 2 βδομάδες, με οικογένειες που είναι στα όρια της φτώχειας και τους παρέχουν τρόφιμα και στήριξη, τα οποία προέρχονται από δωρεές. Επίσης. σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, μπαίνει ένα ακόμα λιθαράκι στην απομάκρυνση του σωματικού ή ψυχικού πόνου ενός ανθρώπου.

Μια τέτοια προσπάθεια, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, απαιτεί υλικά και χρηματοδότηση. Ωστόσο ο σύλλογος δεν βασίζεται σε επιχορηγήσεις κρατικών ή ιδιωτικών φορέων. Όλα προέρχονται από τους εθελοντές και τους υποστηρικτές των Δρόμων, ενώ τα βασικά έξοδα εξασφαλίζονται από ένα Χριστουγεννιάτικο Bazaar με προϊόντα φτιαγμένα απ’ τα μέλη.

Οι Δρόμοι Ζωής είναι ένα σημείο της Πόλης διαφορετικό από τ’ άλλα, όπου ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Όταν έγινα κι εγώ εθελοντής, κατάλαβα τη σημασία της προσφοράς. Τη χαρά να δίνεις και να παίρνεις αγάπη από παιδιά. Είναι μεγάλη χαρά…

Τρόποι επικοινωνίας:
http://www.dromoi-zois.gr/
στο Facebook: Dromoi Zois

Και απευθείας…

Γαργηττίων 12, Γκάζι
118 54 Αθήνα
Τηλ.: 2103474218
Κιν.: 6977093072
email: office@dromoi-zois.gr

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Στο Λευκό τον Πύργο πήρα τα φιλιά της…

Το Thinkdrops ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη και σας φέρνει αέρα βόρειο! Όντας Σαλονικιός και ‘γω δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ ...