Home / THINKDROPS / ARCHIVES / Προσόψεις / Μάνος Καρατζογιάννης: Η υποκριτική και η ζωή

Μάνος Καρατζογιάννης: Η υποκριτική και η ζωή

Μάνος ΚαρατζογιάννηςΕπώνυμο: Καρατζογιάννης
Όνομα: Μάνος
Ζώδιο: Αιγόκερως
Ιδιότητα: Ηθοποιός
Μotto (Ταυτότητα): «το δε ζητούμενον αλωτόν, εκφεύγει δε τ’ αμελούμενον» (από το έργο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή)

Τον Μάνο δεν τον ήξερα πριν την Πρόσοψη. Τον είδα στο έργο «Το Φιλί του Ιούδα», όπου υποδυόταν τον Oscar Wilde. Δε χρειαζόμουν κάτι άλλο για να τον θαυμάσω. Το ταλέντο ίσως οφείλεται και στη μέρα της γέννησής του: Χριστούγεννα. Πάντα πίστευα ότι είναι ιδιαίτερα ταλαντούχοι οι «Χριστουγεννιάτικοι άνθρωποι».

Όταν βρεθήκαμε δεν έχασα ευκαιρία και μπήκα αμέσως στο θέμα. Υποκριτική. Μία αγάπη που ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι η οικογένειά του τον μεγάλωσε πηγαίνοντάς τον σε θεατρικές παραστάσεις. «Αν και στην αρχή δυσκολεύτηκαν να το δεχτούν, στη συνέχεια με στήριξαν και με στηρίζουν» μου λέει. Σε ηλικία 17,5 ετών περνάει της εξετάσεις του Υπουργείου και πηγαίνει στη σχολή του Γιώργου Αρμένη. «Την επέλεξα από διαίσθηση και έκανα σωστά». Εκεί είχε τους πρώτους του μεγάλους ρόλους. Ο πρώτος ρόλος του; Ο Γιωργάκης από την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη. Μέσα στη κουβέντα μου μιλάει συνέχεια γι’ αυτή. «Έμαθα πολλά από την συναναστροφή μου μαζί της».

Μα πώς νιώθει όταν ανεβαίνει στη σκηνή; «Το ‘χω νιώσει κάποιες φορές αλλά είναι πολύ έντονο. Νιώθω ελεύθερος. Σα να ζω κάτι που δύσκολα μπορώ να νιώσω στη ζωή μου, τη στιγμή. Στη σκηνή ο χρόνος αποκτά ολόκληρη την αξία του. Ούτε βιάζεσαι, ούτε αργείς. Αν μπορούσα να είχα την ίδια σχέση με το χρόνο στη ζωή, όπως στη σκηνή, πολλά πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, αλλά τότε μπορεί να μη γινόμουν ηθοποιός. Είναι γοητευτικό να προσπαθείς να καταλάβεις και αφού καταλάβεις να μπεις στη θέση του άλλου, του ρόλου. Πέρα από το ρόλο υπάρχει το κείμενο, όπου μπορείς να αναγνωρίσεις ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό μετά γίνεται ζωή».

Παρ’ όλα αυτά επέλεξε να υποδυθεί τον Oscar Wilde, μια προσωπικότητα που ‘χει απαξιωθεί τόσο όσο έχει αγαπηθεί. Έναν άνθρωπο που όλοι κάπως τον είχαμε φανταστεί. «Αυτό είναι η δυσκολία του συγκεκριμένου ρόλου. Όλοι κάπως τον έχουμε φανταστεί. Ξέρεις, δεν υπάρχει μόνο η εκδοχή του συγγραφέα, αλλά και η δική μας… Οι διαφορές που ‘χουμε με το ρόλο… Όλες αυτές οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις είναι που μας μαθαίνουν τον εαυτό μας». Μου εκμυστηρεύεται πως στην αρχή ήθελε να παίξει το ρόλο του Bossie. Ωστόσο, μεταπείσθηκε από την σκηνοθέτη του έργου. Φοβήθηκε ομολογουμένως, όμως όπως λέει και ο ίδιος, «Μέσα μου συμβαίνει κάτι οξύμωρο: υπάρχουν στιγμές που φοβάμαι και άλλες που λειτουργώ τόσο ακραία, που χάνω την αίσθηση του κινδύνου».

Όποιο κι από τα δύο συναισθήματα και αν επέδρασαν, το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα με ικανοποίησε πλήρως σαν θεατή. Δε φοβήθηκε όμως μην χαρακτηριστεί εξαιτίας της επιλογής αυτού του ρόλου; «Θα σου απαντήσω με κάτι του Wilde, από την “Ψυχή του ανθρώπου στον σοσιαλισμό”: Η γνώμη που έχουν οι άνθρωποι για έναν άλλο άνθρωπο δεν τον αλλάζει τον άνθρωπο αυτόν. Είναι αυτό που είναι. Δε ξέρω, ίσως οι μικρές μας επιλογές να καθορίζουν και τις μεγάλες. Τα πράγματα τυχαίνουν, αλλά τυχαίνουν από μια σειρά μικρών επιλογών».

Μάνος Καρατζογιάννης

Οι απαντήσεις του ήταν αυτό που θα ‘θελα να ακούσω από έναν ταλαντούχο άνθρωπο. Αποφασίζω να τον φέρω στο σήμερα, ρωτώντας τον αν θα μείωνε τις απαιτήσεις του, στο κομμάτι της τέχνης, για να μπορεί να παραμείνει στο χώρο ή να ανελιχθεί. «Σκόντο στην υποκριτική δεν κάνω. Δε συμβιβάζομαι με αυτό. Μπορώ να δουλέψω –και το ‘χω κάνει– κάτω από αντίξοες συνθήκες, γιατί πίστευα σε αυτό που έκανα. Η πίστη σηκώνει τους ήρωες από το χαρτί».

Σε κάθε του κουβέντα βλέπω έναν πραγματικό καλλιτέχνη, με τη σιγουριά ότι επέλεξε σωστά. Με μια ανασκόπηση ποια συνεργασία θα ξεχώριζε; «Αναμφισβήτητα τη συνεργασία μου με τη Λούλα Αναγνωστάκη» (Κασσέτα, Ήχος του όπλου, Παρέλαση). Το έργο Μια εποχή στην κόλαση, του Ρεμπό, είχε προταθεί για το βραβείο Χορν. Τα Σονέτα του Σαίξπηρ, Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης, Παραμύθι χωρίς όνομα (από το παιδικό στέκι του Εθνικού Θεάτρου ), η Πάχνη, Πράξη χωρίς λόγια (ένας σαραντάλεπτος βουβός μονόλογος), Μπλε Μελαγχολία και η Πρόβα είναι ένα μόνο δείγμα των παραστάσεων που έχει παίξει με μεγάλη επιτυχία.

Έχοντας βρει την ευκαιρία δεν μπορώ να την αφήσω ανεκμετάλλευτη. Του ζητάω να μου πει πώς νιώθει όταν διασταυρώνεται το βλέμμα του με το βλέμμα του θεατή. «Είναι μια όμορφη αίσθηση. Εξάλλου όλα μέσα στο παιχνίδι είναι». Είναι εύκολο να ακολουθήσεις αυτόν το δρόμο όμως; «Το παν είναι να είσαι καλά με τον εαυτό σου. Μπορεί κάποιος να ‘χει επιτυχία και ταλέντο, αλλά να ζορίζεται σε αυτή τη δουλειά. Ωστόσο, για να πετύχεις σε αυτό που κάνεις απαιτείται σεβασμός στο χρόνο και τη διαδικασία, πράγματα που απαξιώνει η ίδια η εποχή».

Επιστρέφω και πάλι στην τελευταία του παράσταση, «Το Φιλί του Ιούδα». Ένα έργο με μήνυμα που ο καθένας εκλαμβάνει διαφορετικά. Ο ίδιος, όπως λέει, παλεύει να το μεταδώσει, ακούει την κάθε γνώμη και την επεξεργάζεται. Ποιο είναι το μήνυμα που ο ίδιος εξέλαβε; Η φράση του Wilde «Εγώ τη φιλία μου τη δίνω ελεύθερα, στον οποιοδήποτε!» και η θεωρία του για τον έρωτα, «Ο κόσμος της καθημερινότητας μοιάζει σα σαβανωμένος. Τα στοιχεία του αμυδρά τα διακρίνουμε πίσω απ’ αυτό το σάβανο. Η αλήθεια του άλλου μας γίνεται ορατή μόνο μέσα από τον έρωτα. Ο έρωτας δεν είναι αυταπάτη, η ζωή είναι!» Και τι κρατάς απ’ τον Wilde ; «Τη γενναιοδωρία του».

Ερωτήσεις

1. Ποια ταινία γράφτηκε για σένα;
Αγάπαμε αν Τολμάς.
2. Η ζωή σου in the blink of an eye…
Mε γυαλιά Ηλίου
3. Αν καλούσες τη ζωή σου σε τραπέζι…
Κάπου δίπλα στη θάλασσα
4. Έρωτας για σένα είναι…
Μόνο όταν ερωτευόμαστε μπορούμε να δούμε τον άλλο και τον κόσμο όπως είναι πραγματικά (φράση του έργου)
5. Αν είχες στα χέρια σου μια μηχανή του χρόνου…
Θα γύριζα στα παιδικά μου χρόνια στην Κρήτη με τον παππού και την γιαγιά, που μου λείπουν. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν χωρίς προσδοκία.
6. Αν ήσουν αόρατος…
Θα μάθαινα τα μυστικά του κράτους.
7. Τι σημαίνουν για το επάγγελμά σου οι λέξεις Ink, Thing, Drops;
Ink: Έργο
Thing: Πρόβα
Drops: Παράσταση
8. Ποια ερώτηση φοβάσαι να κάνεις στον εαυτό σου;
Μ’ αγαπάς;
9. Ο ρόλος της ζωής σου;
Ο ρόλος του θείου. Έχω έναν ανιψιό τον Sebastian , που του χω μεγάλη αδυναμία.
10. Κάνε μου εσύ μια ερώτηση.
Σε κούρασα; (σ.σ.: Με ενθουσίασες!)

To be informed about my work

Η παράσταση το «Φιλί του Ιούδα» ανέβηκε στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» σε μετάφραση-σκηνοθεσία Μ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου και ερμήνευσαν οι Μ. Καρατζογιάννης, Τ. Λίτινας, Β. Μαργέτης, Αλ. Αμερικάνος

E-mail: karatzom@yahoo.gr
Facebook: Manos Karatzogiannis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

TaS.O.S. Ριζόπουλος: Βόρειες Παρουσίες

Επώνυμο: Pιζόπουλος Όνομα: ΤaS.O.S Ζώδιο: Tοξότης Ιδιότητα: Radio Producer/tv Host/guest Dj Μotto (Ταυτότητα): ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ Το Thinkdrops πήγε βόλτα στη ...