Home / THINKDROPS / EDITORIAL / To Κυνήγι της Ευτυχίας

To Κυνήγι της Ευτυχίας

Το κυνήγι της ευτυχίας

Ορίστε ένα θέμα που απασχολεί όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένη από την υπέροχη ταινία του Big Willy (Smith ντε), θέτω το ερώτημα: γιατί η ευτυχία είναι ένα μόνιμο κυνήγι για εμάς τους homo (sapiens) και όχι τρόπος ζωής; Η εικόνα που έχω στο μυαλό είναι ένας κυνηγός, καμπέρης μέσα στα φυτά και τα πλατάνια, να στοχεύει στον Μπάμπι που αμέριμνος χοροπηδάει με χάρη στα κατσαβραχάκια. Και πάνω που πάει ο Μάστερ κυνηγός να κάνει την κίνηση ρουά ματ και να τον καθαρίσει, πατάει το κλαδάκι, σπάει το κλαδάκι, ακούει ο Μπάμπι και τρέχει στο ηλιοβασίλεμα. Και πάλι νηστικός σήμερα.

Σκέψου το. Κάθε μέρα βάζεις στόχους, από τους πιο μικρούς και κοντινούς στους πιο μακροχρόνιους και αδύνατους. Θα είμαι ευτυχισμένος/η όταν βρω δουλειά, όταν πιάσω γκόμενα/ο, όταν κερδίσω το λόττο, όταν πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα, όταν χτυπήσω μανικιούρ-πεντικιούρ με 10 ευρώ, όταν βρεθεί εκείνος ο άμοιρος παππούς από το Σίλβερ Αλέρτ, όταν, όταν, όταν. Για να μη προσθέσω στη λίστα το “άμα”. Θα βρω την ευτυχία μου άμα πάρω πτυχίο, άμα πάω ένα ταξίδι, άμα αγοράσω το τάδε γκάτζετ και το δείνα μαγιουδάκι (εδώ μάλλον έπρεπε να μπει και το “άμα βρω δουλειά” αλλά δεν πειράζει). Οκ, φιλενάδα, δεν έγιναν όλα αυτά. Ε, και;

Έχουμε μάθει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να κυνηγάμε πράγματα ανηλεώς. Κυνήγι για την απολλώνια κορμάρα (τι κορμάρα είν’ αυτή), κυνήγι για την γνώση, την αναγνώριση, την ικανοποίηση του εγωισμού, τον κορεσμό (και τον οργασμό μαζί), κυνήγι για την ίδια μας την ζωή στην τελική. Όπως έχω προαναφέρει σε άλλο άρθρο, τα πράγματα έρχονται όπως τα θέλουμε περίπου 0.08% των φορών που ευχόμαστε σε ό,τι καημένο αστέρι (και αεροπλάνο) βρούμε. Αυτό δε σημαίνει ότι τα βάφουμε μαύρα, πετάμε και γυαλούμπα στο μάτι, καπελαδούρα δυναστείας και “μες σ’ αυτή τη βάρκα είμαι μοναχή” την καημένη την Μανταλένα.

Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του μυαλού και είναι επιλογή. Ναι, όπως το ακούς. Διαλέγουμε να βρίσκουμε την χαρά στα πράγματα (είτε μεγάλα, είτε μικρά). Αντίστοιχα, και η μιζέρια επιλογή είναι (πίστεψέ με, έχω πάρει Δοκτορά σε τούτη). Τα πράγματα τείνουν να είναι πολύ πιο απλά απ’ ό,τι τα αντιλαμβανόμαστε, απλά τα κάνουμε περίπλοκα γιατί η απλότητα συνήθως περιλαμβάνει γερές δόσεις ειλικρίνειας και την προδιάθεση να εκτεθείς στον άλλον. Και σιγά μη τα κάνω εγώ αυτά, ρε φίλε, που να μπλέκω με τον κόσμο και να μου ζητάνε και τα ρέστα.

Παρόλα αυτά, θέλουμε να μαθαίνουμε πυρετωδώς τα πάντα. Η γνώση, νομίζουμε, θα μας οδηγήσει στην ευτυχία, καθώς όσο πιο πολλά γνωρίζεις, τόσο πιο καλά χειρίζεσαι καταστάσεις ή/και αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα. Και αντιδράς. Και αντιδράς περίπλοκα. Και περίεργα. Και κανείς δε σε καταλαβαίνει. Και γιατί δε με πήρε τηλέφωνο αφού του έστελνα τα vibes ότι παρόλο που ήμουν θυμωμένη έπρεπε να με πάρει και να τον απορρίψω κάνα δυο φορές και μετά να μου κάνει ρομαντική χειρονομία, όπως έμαθα ότι γίνεται στις ταινίες, και όπως ξέρω ότι έκανε ο Δημητράκης στην Μαιρούλα και, και, και, το χάσαμε το κορμί. Γιατί; Γιατί τα υπερσκεφτόμαστε όλα. Και αυτό εν μέρει μας στερεί την ικανότητα να ευτυχήσουμε.

Η ευτυχία δεν θα έπρεπε να είναι κυνήγι. Δε θα έπρεπε να εξαρτάται από τον αν έχεις γκόμενο, ή δουλειά, ή το καινούριο άρωμα του Αρμάνι ή whatevah. Είναι κάτι που ξεκινάει από μέσα σου, από το μυαλό σου και καθορίζει το πώς θα δεχτείς τις καταστάσεις γύρω σου, είτε είναι καλές είτε είναι κακές. Η ευτυχία είναι να κοιμάσαι το βράδυ και να ζητάς απ’ το σύμπαν το ίδιο από αυτό που σου έδωσε σήμερα. Και να ξυπνάς το άλλο πρωί περιμένοντας να το ζήσεις. Ακούγεται χαζορομαντικούλι και το ξέρω, αλλά όσο κυνηγάμε το ελαφάκι δεν πρόκειται ποτέ να το μαγειρέψουμε και να το γευτούμε. Και στο κάτω κάτω, τι σου φταίει το ελαφάκι ρε δολοφόνε; Άσ’ το να πάει στο καλό, και πήγαινε να φας κανένα φρουτάκι. Καλοκαίρι έχουμε, στις παραλίες θα βγούμε. Πήγαινε να χαρείς τον ήλιο και άσε το κυνήγι για τον Predator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

10 + 3 ερωτήσεις στον αστροναύτη Scott Kelly

Έχω -περίπου- 3 μήνες που παρακολουθώ μανιωδώς έναν κυριούλη. Πριν προλάβεις να καλέσεις την αστυνομία και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ...