Home / THINKDROPS / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / Μιχάλης Μπακαλιός: Η τέχνη της γραφιστικής

Μιχάλης Μπακαλιός: Η τέχνη της γραφιστικής

Μιχάλης ΜπακαλιόςΕπώνυμο: Μπακαλιός
Όνομα: Μιχάλης
Ζώδιο: Λέων
Ιδιότητα: Γραφίστας
Μotto (Ταυτότητα): “Γίνεται ό,τι φαντάζεσαι, ματώνει ό,τι δεν πιστεύεις”

Τον Μιχάλη τον γνώρισα, όταν ήμουν ένας ακόμα αγχωμένος μαθητής του Λυκείου. Κάπως έτσι ήταν κι αυτός. Μοιραστήκαμε τα άγχη μας για το μέλλον, τη δυσκολία να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό και άλλες εφηβικές αδεξιότητες που προϋποθέτει η ηλικία των 17. Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 89’ στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκη, εγώ 3 μήνες αργότερα μερικά χιλιόμετρα από κάτω. Η φιλική μας πορεία έμοιαζε προδιαγεγραμμένη από καιρό. Απ’ όταν τον γνώρισα μου μιλούσε για την μεγάλη του αγάπη… Την έντονη επιθυμία μου για σπουδές του 3d animation & multimedia production έκρινα πως θα τις κάλυπτε ο ΑΚΤΟ, από όπου πήρα το πτυχίο. Η συγκεκριμένη γνώση είναι εκπληκτική, όμως ο χώρος στην Ελλάδα είναι περιορισμένος για την απορρόφηση animation, εφόσον αφορά μόνο τηλεόραση. Ετσι αποφάσισα να μάθω πώς σκέφτεται ένας γραφίστας, έχοντας υπ’ όψιν μου την εμπορικότητά του
στην αγορά. Κατόπιν έρευνας και μεταπηδώντας 2 έτη λόγω των ήδη ιδιαίτερων γνώσεων που κατείχα, καταρτίστηκα και πήρα το πτυχίο από την Intergraphics.

Η αστείρευτη ενέργειά του τον έφερε σχεδόν αμέσως στο μονοπάτι της εργασίας. Με δική του θέληση, όντας ακόμα φοιτητής, αποφάσισε κυνηγήσει την καριέρα του. Θυμάται την πρώτη του δουλειά… Η πρώτη μου δουλειά ήταν ο σχεδιασμός λογότυπου, καρτών και αφίσας του κ. Μηνά Αλεφραγκή, ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Σαντορίνη (με βρήκε, τον βρήκα… καθώς έκανα διακοπές). Άριστη έως σήμερα συνεργασία.

and12[1]Βέβαια την απόφαση να ασχοληθεί με τις γραφικές τέχνες δεν την έλαβε τώρα. Από την παιδική ηλικία έκανα σκίτσα, καλύτερος όμως στα cartoon. H μητέρα μου ήδη γνώριζε τι θα ακολουθούσα μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δεν διαψεύστηκε γιατί, όπως λέει, ό,τι αγαπάμε μας ανταμείβει διπλά. Επέλεξα τον εκρηκτικό συνδυασμό σπουδών, γιατί η φαντασία και το δημιουργικό είναι αστείρευτο και η τέχνη της γραφιστικής, όπως και το 3d, είναι η απόλυτη δύναμη της σύγχρονης αποτύπωση σκέψης.

Το κομμάτι του σχεδιασμού και της γραφιστικής ήταν αυτό που πάντα τον ενθουσίαζε. Σκίτσαρε πάνω σε ό,τι έβρισκε, ακόμα και στα πακέτα από τσιγάρα πού ‘κλεβε “συχνά πυκνά”. Ο ίδιος όμως ορίζει αλλιώς την τέχνη του. Γραφιστική για μένα σημαίνει να σχεδιάζω για το κάθε ένα πρόσωπο ή προϊόν την ταυτότητά του, με σκοπό να απογειωθεί εμπορικά. Οι γραφιστικές εφαρμογές ξεκινούν με χρώμα και σχήμα και στόχο έχουν την επικοινωνία, μέσα από το οπτικό μας πεδίο. Η Διαφήμιση, το CD art work, η εικονογράφηση, η εικαστική επεξεργασία, είναι ένα μικρό μέρος της γκάμας των αναγκών.

Στη χώρα μας, ωστόσο, το μέλλον για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι κάπως δύσκολο. Φτάνει η ώρα που όλοι νιώθουμε ένα φόβο για την επιλογή μας. Άλλοι προτιμούν το εξωτερικό, όπου τα πράγματα ίσως είναι πιο εύκολα. Ο ίδιος τον νιώθει άραγε; Δεν νιώθω κανένα φόβο ή ανησυχία για την επιλογή μου, εφόσον την αναπτύξω με νέες ενημερώσεις και προγράμματα. Εάν κάποιος αποφασίσει να μην ανανεώνει τις γνώσεις του, μόνο τότε η τέχνη του θα τον εγκαταλείψει. Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μο,υ το οποίο δεν πολυκαταλαβαίνω γιατί βλέπω πως δεν υπάρχει έλλειψη σε τίποτα, μόνο περικοπές, στη δική μου ειδικότητα επηρέασε( τι πρωτότυπο) τον μισθό, όχι τη ζήτησή του. Η τέχνη της γραφιστικής είναι το ίδιο διαδεδομένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τη διαφορά την κάνει το εργασιακό περιβάλλον, ο σύγχρονος εξοπλισμός και οι μισθοί.

Μιχάλης Μπακαλιός

Ερωτήσεις

1. Ποια ταινία γράφτηκε για σένα;
Όποιας ταινίας η δομή της είναι ηλεκτρονική!

2. Η ζωή σου in the blink of an eye…
Μια πένα από φτερό στο χέρι

3. Αν καλούσες τη ζωή σου σε τραπέζι…
Κερνάω εγώ!

4. Έρωτας για σένα είναι…
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΊΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ!

5. Αν είχες στα χέρια σου μια μηχανή του χρόνου…
Δεκαετία 80’ για την φανταστική μουσική της

6. Αν ήσουν αόρατος…
Φανάρια, διάβαση, τι είναι αυτά ;

7. Τι σημαίνουν για το επάγγελμά σου οι λέξεις Ink, Thing, Drops;
Ink: Ρεύμα
Thing: pc
Drops: το μυαλό μου

8. Ποια ερώτηση φοβάσαι να κάνεις στον εαυτό σου;
θα ξυπνήσω πάλι νωρίς;

9. Το σκίτσο της ζωής σου;
Θα γίνει!

10. Κάνε μου εσύ μια ερώτηση.
Τι επιθυμείς; (σ.σ.: Τη συνέχεια της φιλικής μας πορείας)

To be informed about my work
Facebook: Mixalis Mpak

One comment

  1. Οσο αφορα το αρθρο της 25ης Ιουνιου του 2013 για τον Μιχαλη Μπακαλιο, επειδη η ιδια τον γνωρισα προσωπικα θα ηθελα να επικοινωνησω μαζι του ξανα, εαν ειναι εφικτο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Πικ-Νικ Urban Festival 2020

Πικ-Νικ Urban Festival 2020

Το καλύτερο Πικ Νικ της πόλης επιστρέφει –με ασφάλεια– στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης για 9η συνεχόμενη χρονιά Επί 9 ...