Home / THINKDROPS / CINEMA / Harry Potter and the Battle of Arts (μέρος 1ο)

Harry Potter and the Battle of Arts (μέρος 1ο)

Διάβασες τον τίτλο. Τον ξαναδιάβασες. Καινούριο Χάρι Πότερ; γουστάρω. Δεν είναι όμως, είναι αφιέρωμα για την αιώνια μάχη στην οποία είναι καταδικασμένο κάθε βιβλίο που μετέπειτα έγινε ταινία (ή και σειρά): σε τι υπολείπεται η ταινία σε σχέση με το βιβλίο;

Harry Potter

Σαν κλασική χαριποτερίτσα πωρωμένη από τα 10 και έχοντας φάει την απογοήτευση του να μην πάρεις γράμμα από το Hogwarts, τρελάθηκα όταν άρχισαν να γίνονται ταινίες τα βιβλία και μέχρι αυτή τη μέρα είμαι πάντα έτοιμη να υπερασπιστώ την μεγαλειότητα του Χάρι Πότερ με τη ζωή σου. Παρόλα αυτά, υπήρχαν πράγματα που οι ταινίες παρέλειψαν εντελώς. Σημαντικά πράγματα τα οποία πρέπει να μοιραστώ με κάποιον. Και έτσι έφτασα να γράφω αυτό το άρθρο. Δέσε τη ζώνη σου, Ντόροθι, δεν είμαστε στο Κάνσας πια (ωπα, αυτό είναι από άλλο σύμπαν).

1. Το background των χαρακτήρων

Χαρακτήρες όπως ο Barty Crouch Jr (στο 4ο βιβλίο, ο σφετεριστής Moody), ο Percy Weasley, ο Neville Longbottom, ο Snape καθώς και ο πατέρας του Χάρι, James Potter με την παρέα του, μπαίνουν στη δόνηση σε όλες τις ταινίες, καθώς οι πληροφορίες που μαθαίνουμε γι’ αυτούς είναι ελάχιστες και το σενάριο το παίζει “άκρα του τάφου σιωπή” για την πάρτη τους. Παρόλα αυτά πρόκειται για σημαντικές πληροφορίες, που γεμίζουν πολύ περισσότερο την ιστορία, και βοηθάνε στο να κατανοήσεις για ποιο λόγο συμβαίνουν κάποια πράγματα. Ας τα ξεκαθαρίσουμε:

Ο Barty Crouch Jr είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στο Αζκαμπάν ως οπαδός του αγαπημένου μας κακού, Βόλντι. Ο Barty Crouch ο γηραιότερος τον βγάζει από την φυλακή κρυφά, επειδή η γυναίκα του έχει μαραζώσει χωρίς το καμάρι της και είναι πολύ άρρωστη (Ελληνίδα θα ήταν). Οι Παράφρονες είναι τυφλοί και δε αντιλαμβάνονται τη φυσιογνωμία των ανθρώπων, απλά την ψυχολογική και φυσική τους κατάσταση. Έτσι ο Barty Senior έκανε την κλασική κίνηση switch-a-roo και άλλαξε την γυναίκα του με τον γιο. Και έτσι ξαναγύρισε ο Βόλντι στην εξουσία.

Ο Percy, μεγαλύτερος αδερφός του Ρον, είχε γυρίσει την πλάτη του στην οικογένεια και είχε συμμαχήσει με το Υπουργείο. Ναι, ήταν υπέρ της Άμπριτζ. Ψόφος.

Ο Neville ήταν το δεύτερο παιδί για το οποίο είχε γραφτεί η προφητεία που καθόρισε την ζωή του Χάρι. Ο Βόλντι έκανε την επιλογή μεταξύ των δύο και μάρκαρε τον Χάρι ως ίσο του, σύμφωνα με την προφητεία. Όχι ότι ο Neville κάνει ζωάρα. Η μητέρα του στο St Mungos του δίνει ένα χαρτάκι από τσίχλα κάθε φορά που πάει. Και ο Neville τα κρατάει όλα. Κάπου εδώ ακούγεται η θλιβερή μουσική του Charlie Brown.

Τέλος, ο Snape και ο James. Ερωτευμένοι με την ίδια γυναίκα. Στο βιβλίο, η φιλία που είχε ο Snape με την Lily είναι πολύ πιο προφανής και σκιαγραφείται σε βάθος ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και η πτώση του Snape, η αρχή της σχέσης του με τους Θανατοφάγους. O James από την άλλη, έχει τους τρεις φίλους όπως ξέρουμε, οι οποίοι είναι και οι δημιουργοί του Marauders’ Map, πράγμα που δεν αναφέρεται στην ταινία. Ο Prongs (James), o Padfoot (Sirius), o Moony (Lupin) και ο Wormtail (Pettigrew) είναι οι τέσσερις φίλοι που έφτιαξαν αυτόν τον καταπληκτικό χάρτη. Η ιστορίες που υπάρχουν γι’ αυτούς εξηγούν γιατί γνώριζαν όλοι για την ύπαρξη του χάρτη, καθώς και το πως λειτουργούσε. Ο Snape, όταν βρίσκει τον χάρτη, δεν ξέρει πώς να τον ανοίξει. Αντίθετα, οι δημιουργοί τον προσβάλλουν.

2. Ο Dumbledore

Κάτι που πραγματικά έλειπε από τις δύο τελευταίες ταινίες ήταν η ιστορία του πρώην διευθυντή του Hogwarts. Η πολυαγαπημένη δημοσιογράφος, σαν άλλη Λόις Λέην, Rita Skeeter, γράφει την “ζωή και τα ψέματα του Albus Dumbledore” όπου αποκαλύπτεται ότι στα νιάτα του (επί δεινοσαύρων), ο Dumbly είχε για κολλητό έναν σπουδαίο μάγο. Έναν σπουδαίο ΚΑΚΟ μάγο, τον Grindelwald. Μη θέλοντας να μείνει με την οικογένεια του για πάντα, και έχοντας τραυματιστεί από μια σειρά από βίαια γεγονότα μεταξύ της οικογένειάς του και των Muggle, αποφασίζει πως μια κοινωνία όπου κυβερνούν οι μάγοι θα ήταν καλύτερη.

Έτσι λοιπόν, παίρνει τον Grindel και μαζί ψάχνουν τους κλήρους του θανάτου. Στην διαδικασία, παραμέλησε και τελικά ήταν υπαίτιος για τον θάνατο της αδερφής του (ή τουλάχιστον ένιωθε). Έτσι, αποφασισμένος ότι δεν είναι εμπιστεύσιμος με την εξουσία, αποσύρθηκε από τα κοινά και δεν θέλησε ποτέ να γίνει Υπουργός Μαγείας. Ένα background story που δεν γίνεται να παραλείψεις απ’ την ταινία, καθώς σε βάζει μέσα στον χαρακτήρα του διευθυντή, σε βοηθά να κατανοήσεις πολλές από τις αινιγματικές του πράξεις, και στο κάτω κάτω, όλοι τρελαίνονται για backstories, είναι από τα καλύτερα σημεία που μπορείς να διαβάσεις, ειδικά για σημαντικούς και μυστηριώδεις χαρακτήρες. Και μιας και μιλάμε γι’ αυτό το θέμα…

3. Το Παρελθόν του Βόλντεμορτ

Στο έκτο βιβλίο, ο Χάρι μαθαίνει τόσα πολλά για τον Βόλντι, όσα άμα είχε αφήσει ο Βόλντι ανοιχτό το Facebook του στο σπίτι του Χάρι. Η JK δε μας λυπάται και χώνει πολύ υλικό σχετικά με το ποιος ήταν ο Tom Riddle και πώς κατέληξε ο κακότερος κακός στην ιστορία της κακίας. Βλέπουμε κάποια πράγματα στην ταινία, όταν ήταν στον ορφανοτροφείο. Δε μας δείχνει όμως το ζουμί: αργότερα, ως έφηβος και νεαρός ενήλικας ο Τομ ψάχνει να βρει τις ρίζες του. Ανακαλύπτει πως είναι ο άμεσος απόγονος του Salazar Slytherin, μιας σειράς από καθαρόαιμους μάγους, τόσο ευθείας όσο και αυτή των Λάννιστερ. Ναι, σωστά κατάλαβες, ο Voldemort είναι ένας Joffrey με μαγικές ικανότητες. Τους κατηγορείς μετά που φοβόντουσαν να πουν το όνομά του;

Η μητέρα του, λοιπόν, Merope Gaunt, είχε ερωτευτεί το γειτονάκι (όλοι το ‘χουμε πάθει, έτσι) και τον μπάνιζε με το κυάλι. Εν τω μεταξύ, η Merope ζούσε με τον τρομακτικότατο πατέρα της και τον βιαιότατο αδερφό της σε μια καλαμοκαλύβα ισάξια αυτής σε κάμπινγκ δεύτερης κατηγορίας. Ενώ το γειτονάκι είχε ακριβώς απέναντι μια βιλάρα. Και ήταν και κούκλος. Και το όνομα αυτού: Tom Riddle. Η Merope ήταν λίγο άμπαλη και δεν μαγείρευε και πολύ καλά, αλλά έφτιαχνε φοβερό φίλτρο αγάπης, και έτσι το έριξε στον λεγάμενο και κλεφτήκανε μαζί στο ηλιοβασίλεμα. Ο Tom Jr συλλήφθηκε υπό την επήρεια του φίλτρου και έτσι, είπε ο Θεός (JK Rowling), δεν έχει την ικανότητα να αγαπήσει.

Ως τώρα έχουμε: σαδιστής, κοινωνιοπαθής με βίαια ξεσπάσματα που δε μπορεί να αγαπήσει. Ο Joffrey ερωτεύτηκε νομίζω. H ιστορία συνεχίζεται ως εξής: η Merope σταματάει να δίνει το φίλτρο στον άλλον γιατί πιστεύει ότι την έχει όντως αγαπήσει, ο άλλος συνέρχεται και εξαφανίζεται όπως ακριβώς οποιοσδήποτε θα έβλεπε μια άσχημη γυναίκα έγκυο να του λέει ότι είναι ο πατέρας και αυτή γεννάει και πεθαίνει. Μεγαλώνοντας, ο Voldemort τα μαθαίνει όλα αυτά, επισκέπτεται τον πατέρα του, τον σκοτώνει και αυτόν και την οικογένεια του (βιβλίο 4, αλλά δεν το ξέρουμε), σκοτώνει και τον θείο του και παίρνει το δαχτυλίδι του Σλύθεριν, το οποίο κάνει Πεμπτουσιωτή (και είναι το δαχτυλίδι που έχει μαυρίσει το χέρι του Dumbledore στο έκτο βιβλίο). Ναι, ναι, ξέρω. Τα σπάει.

Οι διαφορές παραμένουν πολλές και φυσικά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Next week on Thinkdrops, ο Χάρι Πότερ και η Μάχη των Τεχνών συνεχίζεται. Till then…

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κώστας Βουτσάς

Ο «αιώνιος έφηβος» Κώστας Βουτσάς δεν τα κατάφερε

Ο Κώστας Βουτσάς, ο άνθρωπος που για δεκαετίες σκόρπιζε το γέλιο μέσα από τις ταινίες, τη θεατρική του παρουσία και ...