Home / THINKDROPS / CINEMA / Star Trek: Into Darkness

Star Trek: Into Darkness

Beam me up, Scotty, ώστε να μη βλέπω αυτό το χάος που ο J.J. Abraams αποκαλεί Star Trek. Σε βλέπω, Trekkie, μην μου πετάς το φρύδι στο θεό. Θα εξηγηθώ…

Star Trek Into Darkness

Ας ξεκινήσω με τα βασικά: η μόνη επαφή που είχα με το Trek ήταν όταν ήμουν 7-8 χρονών και οι περίεργοι εξωγήινοι μου κακοφαίνονταν, οπότε δε μου άρεσε σαν σειρά και προτιμούσα να βλέπω Star Wars, Lost in Space, SeaQuest και τα σχετικά. Ήρθα σε επαφή ξανά με το συγκεκριμένο franchise το 2009, όταν βγήκε η πρώτη ταινία και με ελάχιστη έρευνα πληροφορήθηκα ότι επρόκειτο για μια πολύ καλή ταινία, για τα κυβικά του Star Trek.

Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι ήταν κάτι εντελώς καινούριο και δεν είχε αναφορές σε προηγούμενες ταινίες, αρκεί για να πείσει και τον πιο σκληροπυρηνικό Trekkie και να αγαπήσει την ταινία. Εδώ ο Sheldon Cooper αποδέχτηκε τον Zachary Quinto ως Spock και εμείς θα το παίξουμε πρίμα μπαλαρίνα; Ε, όχι. Οπότε αγνόησα την χαζόφατσα του Chris Pine, αγνόησα και τα απελπιστικά κλισέ και είπα “ορίστε ένα γενναιόδωρο πέντε για την ταινία σας κύριε Abraams“. Ναι, το πέντε με δέσμευσε όμως να δω και το δεύτερο μέρος του έπους και φτάσαμε στις 2 το βράδυ να διαβάζω για την Οργή του Καν και να γράφω στα Ίντερνετς.

Κάθε κριτικός που σέβεται τον εαυτό του ξεκινάει από τα καλά. Για να δούμε: εξαιρετική μουσική, κρατάει την ταινία σε κάθε τέμπο, είτε είναι γρήγορη δράση είτε είναι βασανιστική αγωνία. Έπειτα, η επιτομή του κακού χαρακτήρα: ο Τζόκερ των κακούργων, η Φερράρι των αυτοκινήτων, τα Χριστούγεννα των εορτών, ο ένας, ο μοναδικός, ο ανεπανάληπτος ΚΑΑΑΑΝ! Ο Benedict Cumberbatch, παρότι τόσο Εγγλέζος όσο και ο λαγός από τη Χώρα των Θαυμάτων, αποδίδει τον ρόλο του Καν πολύ πετυχημένα. Τόσο που για να πω την αλήθεια, πιο πολύ με το μέρος του ήμουν παρά με του Κερκ. Άσε που σε συνδυασμό με τον Σποκ (ένα αρκετά πετυχημένο στρίψιμο της βίδας, αν θέλεις, από την αυθεντική έκδοση, όπου βλέπουμε τον Κερκ σε αυτήν τη θέση) σχηματίζουν ένα πολύ δυναμικό και ταιριαστό δίδυμο αντιπαλότητας. Μπόνους πόντοι: ο Leonard Nimoy (όπως και στο προηγούμενο) και τα καλά εφέ.

Star Trek: Into Darkness

‘Ολα χρυσά και καλά ως εδώ. Από δω και πέρα, αρχίζει το πανηγύρι. Γουστάρω που δεν υπήρχε καμία επαφή -όχι απλά με την πραγματικότητα- αλλά με τους ίδιους τους βασικούς νόμους της φυσικής. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά αν το δεις θα καταλάβεις γιατί ωρύομαι. Η έλλειψη της πραγματικότητας άγγιξε και το σενάριο σε μεγάλο βαθμό. Έγινε αρκετά αντιληπτό ότι κρατάει τον πόλεμο με τους Κλίνγκον για τρίτο μέρος, αλλά νταξ, ντααααξ, μην αφήνεις 15 τρύπες στο σενάριο σου γιατί βαριέσαι να ασχοληθείς. Είναι προσβλητικό. Για σένα.

Star Trek: Into DarknessΚαι σα να μην έφταναν όλα αυτά, έχεις και έναν Σποκ να δείχνει μεγαλύτερη γκάμα συναισθημάτων από 14χρονη Μπιλίμπερ. Και μη μου πεις τίποτα, ξεκοκάλισα όλα τα Ίντερνετς, ο Σποκ έχει ανθρώπινη πλευρά μπλα μπλα μπλα, όποτε νιώθει εκτεθειμένος σε συναισθήματα ή και ότι με αυτόν τον τρόπο θέτει την αποστολή σε κίνδυνο απομακρύνεται από την αποστολή ώστε να μην τους πάρει στο λαιμό του. Δε πέφτει με μακροβούτι στον ωκεανό των συναισθημάτων. Τέλος, η πιο θεϊκή δηλητηρίαση από ραδιενέργεια που έχω δει στη ζωή μου: δεν παθαίνεις τίποτα, παραμένεις ένας γαλαζομάτης κούκλαρος, απλά πεθαίνεις α λα ουέστερν, αργά και βασανιστικά.

Για να τελειώνουμε με το θέμα, το 8.2 του IMDB είναι αδικαιολόγητο. Δεν είναι ότι δε βλέπεται, απλά περίμενα κάτι πιο… απ’ όλα ρε παιδί μου. Δεν είμαι φαν του JJ και ήλπιζα σε κάτι καλύτερο. Πιστεύω ότι οι Trekkies θα ενοχληθούν και οι απλοί sci-fi φανς θα δουν ακόμα μια ταινία στο διάστημα με πιστολίδια και έναν υπερκακό. Αλλά δεν υπάρχει κάτι πέρα από αυτό. Ακόμα ένα 5 από μένα.

 

Beam me up, Scotty, ώστε να μη βλέπω αυτό το χάος που ο J.J. Abraams αποκαλεί Star Trek. Σε βλέπω, Trekkie, μην μου πετάς το φρύδι στο θεό. Θα εξηγηθώ... Ας ξεκινήσω με τα βασικά: η μόνη επαφή που είχα με το Trek ήταν όταν ήμουν 7-8 χρονών και οι περίεργοι εξωγήινοι μου κακοφαίνονταν, οπότε δε μου άρεσε σαν σειρά και προτιμούσα να βλέπω Star Wars, Lost in Space, SeaQuest και τα σχετικά. Ήρθα σε επαφή ξανά με το συγκεκριμένο franchise το 2009, όταν βγήκε η πρώτη ταινία και με ελάχιστη έρευνα πληροφορήθηκα ότι επρόκειτο για μια πολύ καλή ταινία,…

Review Overview

Βαθμολογία

Summary : Καλή ταινία για τα κυβικά του Star Trek. Δυστυχώς δεν αποφεύγει τα κλισέ και τις σεναριακές τρύπες που την καθιστά απλά μια ακόμα ταινία με πιστολίδια στο διάστημα.

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Όσοι μεγαλώσαμε την εποχή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και αργότερα πρωτοεμφανίστηκε στη μικρή οθόνη το «Μόνος στο Σπίτι», το ...