Home / THINKDROPS / CINEMA / Oblivion: O Tommy Boy όπως δεν τον έχεις ξαναδεί

Oblivion: O Tommy Boy όπως δεν τον έχεις ξαναδεί

Δε ξέρω πώς, αλλά μου ξέφυγε αυτή η ταινία τον Απρίλη που μας πέρασε και δεν την είδα στον κινηματογράφο. Έκτοτε περίμενα εναγωνίως πότε θα γίνει διαθέσιμη με οποιονδήποτε τρόπο. Και να που ήρθε η μέρα.

oblivion_movie_2013-1366x768

Είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας (μα τι έκπληξη!) που πραγματεύεται με τα αποτελέσματα του πολέμου μεταξύ της Γης και μιας εξωγήινης δύναμης που στόχευε στο να χρησιμοποιήσει όλα τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη και να τον πετάξει σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Η λέξη-κλειδί είναι αποτελέσματα. Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη, δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο κεντρικός χαρακτήρας και ποια ακριβώς είναι η δουλειά του στη γη, γνωρίζουμε μόνο αυτό: είναι 2072 και οι άνθρωποι ζουν στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

tomcruise2Το πρώτο πράγμα που θέλω να αναφέρω είναι πόσο διαφορετικός είναι ο Tom Cruise σε αυτήν την ταινία. Άκρως ανθρώπινος με αντιδράσεις που δε θυμίζουν σε τίποτα ρομποτάκι της Σαϊεντολογίας που είναι τέρμα μαστουρωμένο με τους ηλεκτρικούς παλμούς από το πνεύμα του Ron L. Hubbard. Η ηθοποιία του είναι ισάξια με αυτήν στα Vanilla Sky και Eyes Wide Shut. Βέβαια, είναι και το όλο κλίμα της ταινίας που θυμίζει κάτι από πιο ζοφερές και υπαρξιακές εποχές. Άσε που πλαισιώνεται από σπουδαία ονόματα, όπως το Bong girl (Olga Kurylenko), τον Θεό (Morgan Freeman) και τον Jaime Lannister (Nikolaj CosterWaldau).

To δεύτερο είναι το πλέον σημαντικό: ο σκηνοθέτης και παραγωγός, Joseph Kosinski, πήρε μια νουβέλα και έφτιαξε μερικά από τα πιο όμορφα και συνάμα τραγικά πλάνα που έχω δει. Μιλάμε για ένα αποκαλυπτικό περιβάλλον το οποίο έχει ισοπεδώσει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα: ατελείωτες έρημοι που έχουν υπερκαλύψει τις κάποτε πόλεις, και ένα γήινο τοπίο αλλαγμένο από τα θεμέλια. Δε τσιγκουνεύτηκε και μας δίνει απλόχερα ένα σωρό αντιθετικά, ανατριχιαστικά όμορφα πλάνα με εξαιρετική φωτογραφία, με εξαιρετική σκηνογραφία και με εξαιρετική μουσική να πλαισιώνει το όλο κλίμα. Συν το ότι η ταινία γυρίστηκε σε 4Κ κάμερες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να την απολαύσεις σε 1080p.

olgaΤέλος, γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, δε μπορώ παρά να εκθειάσω το καταπληκτικό σενάριο που σε κρατάει σε αναμμένα κάρβουνα απ’ την αρχή ως το τέλος. Συνεχώς σε αφήνει να μαντεύεις, να αναρωτιέσαι, να θεωρείς και να αναθεωρείς, χωρίς να υποτιμάει τον έξυπνο θεατή που μπορεί να πει 2 + 2 = 4 και αφήνοντας να εννοηθούν με την λογική πως φτάσανε στο σημείο έναρξης της ταινίας.

Δεν έχω άλλα λόγια, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε παροτρύνω ένθερμα να την δεις και να απολαύσεις ταινιάρα είτε μόνος, είτε με το έντερον ήμισυ, είτε με παρέα (αν και καλύτερα όχι με παρέα, τα καταστρέφουν πάντα όλα οι κάφροι). 7.1/10 στο IMDB και νομίζω πως αδικήθηκε ελαφρώς. Αξίζει ένα 9.

 

Δε ξέρω πώς, αλλά μου ξέφυγε αυτή η ταινία τον Απρίλη που μας πέρασε και δεν την είδα στον κινηματογράφο. Έκτοτε περίμενα εναγωνίως πότε θα γίνει διαθέσιμη με οποιονδήποτε τρόπο. Και να που ήρθε η μέρα. Είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας (μα τι έκπληξη!) που πραγματεύεται με τα αποτελέσματα του πολέμου μεταξύ της Γης και μιας εξωγήινης δύναμης που στόχευε στο να χρησιμοποιήσει όλα τα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη και να τον πετάξει σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Η λέξη-κλειδί είναι αποτελέσματα. Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη, δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο κεντρικός χαρακτήρας και ποια ακριβώς είναι η δουλειά του στη γη,…

Review Overview

Βαθμολογία

Summary : Πλάνα που σου κόβουν την ανάσα, δημιουργική πλοκή με περίπλοκο σενάριο που δεν σε αφήνει να μαντέψεις σωστά και ο Tom Cruise πίσω στο είδος που ξέρει να παίζει καλύτερα: επιστημονική φαντασία!

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Όσοι μεγαλώσαμε την εποχή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και αργότερα πρωτοεμφανίστηκε στη μικρή οθόνη το «Μόνος στο Σπίτι», το ...