Home / THINKDROPS / EDITORIAL / Πώς να μην είσαι μαλάκας

Πώς να μην είσαι μαλάκας

Την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησα λίγο για το Τάο και πώς μας διδάσκει ότι αν το σύμπαν συνωμοτούσε ποτέ για κάτι, θα ήταν ώστε να μην αποκτήσεις κάτι που θες πολύ. Κάτι τέτοια είναι που μας κάνουν άπειρα μαλάκες και συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον σαν πρωτόγονοι. Για να σε βοηθήσω λίγο ακόμα να ξεπεράσεις αυτό σου το ένστικτο, σου δίνω και άλλες έξι βασικές αρχές του Τάο, μπας και βρεις την εσωτερική γαλήνη, γιατί τα 40άρια θολώνουν λίγο το μάτι και δεν λέει να αρχίσουν οι μαζικές δολοφονίες Αυγουστιάτικα.

zen_art_coppdelaney-7

1. Selflessness (ανιδιοτέλεια): Σύμφωνα με το Τάο, η μανία μας να βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από έναν καθρέπτη και να προσπαθούμε να καθορίσουμε το “εγώ” μας ως κάτι ξεχωριστό από τον εαυτό μας και από τους άλλους είναι η πηγή της δυστυχίας μας. Και όταν είμαστε δυστυχισμένοι φερόμαστε σαν -καλά το μάντεψες- μαλάκες! Τι προτείνει το Τάο γι’ αυτό; Να συνεχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου ως ξέχωρη οντότητα αλλά να εστιάσεις την προσοχή σου στο γενικότερο σύνολο, μέσα στο οποίο βρίσκεται και ο εαυτός σου. Άρα ότι κάνεις, επιστρέφει πίσω σε σένα. Άρα σταμάτα να είσαι μαλάκας γιατί δημιουργείς μαλάκες γύρω σου (ο Τάο τα λέει, όχι εγώ).

Και χιουμοράκι και ζεν

Και χιουμοράκι και ζεν

2. Moderation (μέτρο): Η ιδέα της απόλυτης ελευθερίας είναι απλά παραίσθηση. Δεν γίνεται να ζούμε χωρίς όρια, είναι βλακώδες. Αποδέξου τα όρια που σου επιβάλλονται από την φύση, την κοινωνία, την γυναίκα σου, τη μαμά σου και μόνο τότε θα είσαι ελεύθερος (και πολύ Τάο αυτό ε).

3. Embracing the Mystery (αποδοχή του Μυστηρίου): το αντίστοιχο του “αντιμετώπισε τους φόβους σου”.  Αποδέξου όλα όσα δε γνωρίζεις για την ζωή, την ανθρωπότητα και την φύση και απλά μην φέρεσαι σαν μαλάκας. Δε τα ξέρεις όλα. Ούτε καν ο Hawking δε τα ξέρει όλα. Ξεπέρνα το.

4. Non-Contrivance (Μη τεχνητές αρχές ηθικής): μη κηρύττεις ενάρετες ζωές και μην ακούς τον καθένα που το παίζει Παναγίτσα και λέει ότι ξέρει τι είναι ηθικό και τι δεν είναι. Κοινώς, δε σου κάνω τον άγιο μη μου τον κάνεις και συ.

5. Detachment (αποσύνδεση, αντικειμενικότητα): ξέρεις που λένε τα δύο άκρα συναντιούνται (για τους ακροαριστερούς και ακροδεξιούς συνήθως); Ε, αυτό ακριβώς. Μην είσαι των άκρων. Μέτρον άριστον και αντικειμενικότητα. Με το να μπορείς να αποστασιοποιηθείς σε οποιαδήποτε περίσταση μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου και να τα υπερνικήσεις. Και έτσι δεν γίνεσαι ο μαλάκας που την σπάει σε όλους.

6. Humility (ταπεινότητα):  “Μπράβο αγόρι μου, τελείωσες όλο το φαΐ και έκανες τη μανούλα περήφανη, μπράβο πασάκα μου, μπράβο!” αυτό να το περιμένεις μόνο από τη μαμά σου. Κανείς δε νοιάζεται που έφαγες όλο το φαΐ σου. Κανείς δε νοιάζεται που πέρασες 6/6 μαθήματα στη σχολή σου. Κανείς δε νοιάζεται που ξύπνησες 9 το πρωί για να πας σε μάθημα. Δεν είσαι σπουδαία πράγματα και για την ακρίβεια είναι το αναμενόμενο να τα κάνεις. Γενικά, θα δεχτείς κάποια αναγνώριση για κάποια πράγματα που το αξίζουν, αλλά μέχρι εκεί. Μη το ζητάς, μη το τρίβεις σε κανενός τη μούρη και μη νομίζεις ότι είσαι τίποτα σπουδαίο. Είσαι απλά ένας άνθρωπος. Φέρσου αντίστοιχα και θα είσαι πάντα χαρούμενος (και Τάο, και όχι μαλάκας).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

10 + 3 ερωτήσεις στον αστροναύτη Scott Kelly

Έχω -περίπου- 3 μήνες που παρακολουθώ μανιωδώς έναν κυριούλη. Πριν προλάβεις να καλέσεις την αστυνομία και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ...