Home / THINKDROPS / CINEMA / Avatar ή αλλιώς Dances with Smurfs*

Avatar ή αλλιώς Dances with Smurfs*

Με αφορμή το γεγονός ότι είναι 15αύγουστος και δεν υπήρχε ταινία στα σίνεμαζ που να μπορούσα να δω, μπήκα στις ιστοσελίδες των δύο δημοφιλών multiplex και παρατήρησα ότι επαναπροβάλλονται ταινίες που έχουν παιχτεί παλαιότερα. Μία από αυτές είναι και το Avatar. Ιδού λοιπόν και μια κριτική για σένα.

avatar1

To Avatar ήταν η πρώτη ταινία που είδα 3D και ομολογώ ότι γι’ αυτόν το λόγο άξιζε ως ταινία. Από εκεί και πέρα, ε, δεν ξετρελάθηκα κιόλας. Εκτός του ότι ήταν το ίδιο σενάριο που έχουμε δει ξανά και ξανά στο Χορεύοντας με τους Λύκους και στο Ποκαχόντας, έχουμε δει και τόοοοσες πολλές ταινίες που κάνουν νύξεις για το περιβάλλον και την καταστροφή του και το πώς έχουμε ξεχάσει τις ρίζες μας και λοιπά, που πλέον έχω βαρεθεί να τα βλέπω και να τα ακούω. Είναι σα να έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου και να σου λέει «το κάνεις λάθος, βλάκα, το κάνεις λάθος», χωρίς ποτέ να σου λέει «αυτό είναι το σωστό».

Όπως και με τόσες άλλες ταινίες του ίδιου στυλ, έτσι και με το Avatar με ξενέρωσε το ότι για άλλη μια φορά έχουμε τους κακούς ανθρώπους που καταστρέφουν το περιβάλλον σαν μάστιγα και τα καλά Indian-like πλάσματα που είναι σε επαφή με το περιβάλλον και καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί και το αγαπάνε ανάβοντας doobies κάτω από την μεγάλη Ιτιά. Το ξανασκέφτηκα όμως. Και ξες πού κατέληξα; Ο motherfucker James Cameron έκανε rip-off την Ποκαχόντας α λα Disney (γιατί με την Ποκαχόντας της Disney μοιάζει το Avatar, ακόμα και από κινηματογραφική άποψη και όχι τόσο με την Ποκαχόντας του G. W. Custis) επίτηδες.

avatar2Σήμερα λαμβάνουμε την Ποκαχόντας ως ένα ηθικό μήνυμα ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε την μάνα γη μας, ότι πρέπει να την αγαπάμε και να την προστατεύουμε και οτιδήποτε άλλο περιβαλλοντολογικό μήνυμα πλασάρουν αυτές τις μέρες οι hipsters. Ναι, καλά και χρυσά όλα αυτά, δεν αντιλέγω πως δεν πρέπει να είμαστε τα άπληστα γουρούνια που είμαστε όλοι μας, αλλά το νόημα της Ποκαχόντας δεν ήταν αυτό. Ήταν ότι οι Ινδιάνοι, όσο καλοί και γλυκοί ήταν με την γη, άλλο τόσο άγριοι, απολίτιστοι και άξεστοι ήταν στους αγγλικούς τρόπους και τις ευρωπαϊκές συνήθειες. Γι’ αυτό και έπρεπε να υποταχθούν στους πολιτιστικά ανώτερους αποίκους, να αποκτήσουν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό ή να πεθάνουν. Είναι το γνωστό παράδοξο του «Noble Savage» πάνω στο οποίο δικαιολογήθηκε η σφαγή των Ινδιάνων.

avatar3Θα μου πεις, ωραία όλα αυτά, τι μου τα κοπανάς στην κριτική του Άβαταρ (εάν δε το έχεις ήδη κλείσει το αρθράκι, έτοιμο σε κόβω). Ε, το θέμα μου είναι ότι ο James Cameron δούλεψε 10 ολόκληρα χρόνια γι’ αυτό το project. Προφανώς είχε κάτι στο νου του. Ή ακόμα και αν είχε πράσινες μελισσούλες να τιτιβίζουν τραγουδάκια για το σύμπαν, επειδή ήταν high as a fucking kite, η δική μου μετάφραση είναι ότι χρησιμοποίησε το μοτίβο ‘Ποκαχόντας’ για να δείξει πως εμείς οι πολιτισμένοι, με savoir-vivre μεγαλωμένοι άνθρωποι είμαστε πια οι savages και πρέπει να υποταγούμε σε πολιτισμούς φυλών που ενώ θεωρούνται «κατώτερες» από τον δικό μας πολιτισμό, είναι απείρως πιο σωστές όσον αφορά την αντιμετώπιση των πόρων που έχουν στην διάθεση τους. Και αυτό αντιπροσωπεύουν οι Na’vi στην ταινία.

Τώρα, πέρα από το ιδεολογικό κομμάτι της ταινίας που θεώρησα ότι έπρεπε να αναλύσω γιατί αδικήθηκε αρκετά το Avatar ως αντιγραφή, έχουμε το κινηματογραφικό κομμάτι που για να πω την αλήθεια μου έκανε πολύ περισσότερη εντύπωση απ’ ότι οτιδήποτε άλλο. Τα πάντα ήταν όμορφα στην φωτογραφία της ταινίας. Σχεδόν σαν να είχες πάρει LSD και να τρίπαρες σε παράλληλα σύμπαντα. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, ήταν μια καλή ταινία, δεν άξιζε Oscar και γι’ αυτό δεν το πήρε, αλλά σίγουρα δεν αξίζει να περάσει απαρατήρητη. Δες το.

*credit στο South Park S13E13

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Όσοι μεγαλώσαμε την εποχή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και αργότερα πρωτοεμφανίστηκε στη μικρή οθόνη το «Μόνος στο Σπίτι», το ...