Home / THINKDROPS / CINEMA / Elysium

Elysium

Γνωρίζοντας ότι μπαίνω να δω ταινία του Neill Blomkamp, του ανθρώπου που έγραψε και σκηνοθέτησε το District 9, ήξερα ότι θα δω κάτι καλό. Αλλά δε περίμενα να είναι και τόσο καλό. Ανεβάζει θεαματικά τον πήχη για κάτι Σούπερμενς και Μπατμενς και Γουλβερίνους.

Elysium-movie-Wallpaper

Πρώτα πρώτα, το άτομο ξεκίνησε ως 3D animator. Μάθε τέχνη κι άστηνε και τα σχετικά, απλά ο συγκεκριμένος δε χρειάστηκε να πεινάσει για να την πιάσει. Στο Elysium του έδωσε και κατάλαβε, φτιάχνοντας φανταστικά εφέ στις σκηνές δράσης και μάχης, που σε τοποθετούν εκεί ανάμεσά τους. Μη παρεξηγηθούμε, η ταινία δεν είναι 3D. Απλά είναι πολύ έξυπνος ο Blomkamp και χρησιμοποιεί τις γνώσεις του ως τεράστιο ατού. Δε βλέπεις ένα πανικό από χέρια, πόδια και ματωμένες φάτσες και η κάμερα να κουνάει πιο πολύ και από το ταψί στο Allou. Ευχαριστιέσαι δράση, ξύλο, γεμίζεις και άγχος γιατί νιώθεις πραγματικά την μάχη, άστα να πάνε. Επιπλέον, όλο το CGI της ταινίας είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Οι λάτρεις του είδους θα ερωτευτούν.

elysium (1)Στη συνέχεια, ας πιάσουμε το σενάριο. Πλέον, πρέπει να με έχεις μάθει, δε μπορώ τα κλισέ, δε μπορώ τις εθνικιστικές βλακείες, δε μπορώ γενικά την προβλεψιμότητα. Μάντεψε τι δεν υπήρχε! Ακριβώς, ίχνος προβλεψιμότητας και χαζών διαλόγων. Ο άτιμος ο Blomkamp πήγε και δημιούργησε μια μοναδική ταινία. Πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει να κάνει με το ότι μεγάλωσε στην Νότια Αφρική και, εχμ, πως να το κάνουμε, έχει δει κάποια πράγματα, έχει ζήσει καταστάσεις. Άλλωστε γι’ αυτό έχουμε τη νοτιοαφρικανική προφορά του πράκτορα Κρούγκερ (Sharlto Copley στο ρόλο και τρελαίνεσαι) και όχι Ιρλανδική όπως άκουσα να λένε στην αίθουσα. Ουσιαστικά είναι το μόνο στοιχείο που υπονοεί την τοποθεσία στην ταινία. Ξες, πέρα από το γεγονός ότι μιλάνε στα Ισπανικά για φαβέλες.

elysiumΑπό εκεί νομίζω πως πηγάζει και όλο το πολιτικό μήνυμα πίσω από την ταινία. Το σενάριο είναι γνωστό: φαντάσου έναν κόσμο όπου όλα γιατρεύονται, δεν γερνάς, έχεις τα πάντα, μπλε πουλάκια τιτιβίζουν το πρωί στο μπαλκόνι σου και τα σχετικά. Ε, αυτός ο κόσμος είναι το Elysium. Εσύ, ζεις στην Γη. Η Γη είναι εξίσου όμορφη, όταν την κοιτάς από το Elysium γιατί ουσιαστικά είναι μια τεράστια wasteland ισάξια της περιγραφής του T.S Elliot. Και με αυτό το background ξεκινάει η πλοκή της ταινίας. Πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή και τον διαχωρισμό πλούσιων-φτωχών, βλέποντας την ταινία καταλαβαίνεις ότι έμμεσα αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Αφρική (και σε άλλα σημεία του πλανήτη) και υπονοεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει αυτό που με λίγη βοήθεια από την τεχνολογία σύντομα θα μπορούσε να λέγεται Elysium.

Αλλά επειδή σε κούρασα με βαριές κουβέντες, θα κλείσω με δυο τελευταία φωνήεντα: πρόκειται για μια ταινία που είναι γεμάτη δράση, ένταση και συναισθήματα. Δεν είναι απλά ένα action film, αλλά μια άρτια ταινία που δε της λείπει τίποτα. Έχει εξαιρετική φωτογραφία με πανέμορφα μακρινά πλάνα, έχει φοβερό CGI, το σενάριό της αφήνει και τον πιο απαιτητικό θεατή ικανοποιημένο και τέλος, ο Matt Damon αποδίδει τον ρόλο του Max με το κατάλληλο ύφος για να συνδεθείς μαζί του. Και μη νομίζεις ότι είναι κανένας uber τυπάς όπως ίσως υπονοεί τρέιλερ. Πιο καθημερινός αντιήρωας δε θα μπορούσε να είναι. 7.1 στο IMDB. 9 στην καρδιά μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Eντατικός Τρίμηνος Κύκλος | Μάρτιος – Μάιος 2020 Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν ...