Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ... / Ο χιονάνθρωπος

Ο χιονάνθρωπος

Η φωνή του έφτασε στα αυτιά της σαν ένα ξερό θρόισμα. Σα να ήταν πολύ σημαντικό να μην τους ακούσει κανένας άλλος. “Θα πεθάνουμε”.

010a

Όταν το πρώτο χιόνι θα κάνει την εμφάνισή του στα παρτέρια των σπιτιών της πολιτείας του Όσλο, τότε θα κάνει την εμφάνιση του  και ο χιονάνθρωπος… Σε όλους αρέσει να φτιάχνουν χιονανθρώπους, το σήμα κατατεθέν για την έναρξη  του χειμώνα…

Το πρώτο χιόνι στο Όσλο εκείνη τη χρονιά μαρτυρούσε την αρχή ή την μέση της πορείας ενός στυγερού εγκληματία, και ο χιονάνθρωπος; Όχι, αυτή την φορά δεν ήταν ένα αθώο δημιούργημα μικρών παιδιών, ήταν το δημιούργημα του δολοφόνου, το σήμα κατατεθέν του δικού του σκοτεινού χειμώνα, η σφραγίδα του. Ο  Επιθεωρητής Χάρι Χόλε καλείται να αποκαλύψει το πρόσωπο του σίριαλ κίλερ, που για πρώτη φορά παίζει στην έδρα του. Έτσι, ένα κουβάρι γεγονότων, εξαφανισμένων γυναικών και δολοφονιών ξετυλίγεται σιγά σιγά μπροστά του.

Είναι το πρώτο βιβλίο σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας που διάβασα. Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα ένα βιβλίο του τύπου “Μ’ Άλλα Λόγια Σ’ Αγαπώ”. Αυτήν τη στιγμή γράφω διαψεύδοντας τον εαυτό μου για αρχή, ωστόσο πρέπει να το ομολογήσω πως είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Το διάβαζα και ένιωθα αγχωμένη, νόμιζα πως το ζούσα. Μια ακόμα επιβεβαίωση πως τα βιβλία δεν είναι απλά χαρτιά με γράμματα, αλλά πραγματικά θαύματα που σου κρύβουν και σου δίνουν εικόνες. Μπορεί να είναι αθόρυβα, αλλά ακούς τα πάντα. Φαντάζεσαι ό,τι δεν έχεις φανταστεί…

Προτείνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο σε όσους θέλουν να γίνουν για λίγο Χάρι Χόλε, αξίζει!

“Αριστοτεχνική πλοκή, στέρεοι χαρακτήρες, σεκάνς δράσης που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη και διάφορα κοινωνικά ζητήματα που θίγονται στην πορεία συνιστούν ένα πραγματικά εξαιρετικό παράδειγμα βιβλίου που πατάει πάνω σε μια δοκιμασμένη συνταγή αλλά την απογειώνει”
The Guardian

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο The Bat Man, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 14.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.

jo-nesboΕίναι ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικού στη Νορβηγία και κάτοχος ενός εντυπωσιακού ρεκόρ στη Μ. Βρετανία: τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα μέσα στο 2011, που σημαίνει ότι ένα βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ αυτό τον κατατάσσει στη δεύτερη θέση της λίστας των πιο ευπώλητων συγγραφέων στη Μ. Βρετανία.  Ο χιονάνθρωπος θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Διαβάσαμε το «Ταξιδεύοντας σε ξένη γη» του David Park

Διαβάσαμε το «Ταξιδεύοντας σε ξένη γη» του David Park

Σκέψεις ενός πατέρα που οδηγεί επί ώρες μέσα στο χιόνι για να φέρει στο σπίτι τον άρρωστο γιο του, ο ...