…μιας πλατείας

Ήμουν κάποτε ήρεμη. Καθαρή. Στρωμένη με τις άσχημες γκρίζες πλάκες πεζοδρομίου μου, και περνούσα φίνα.Κάτι γεροντάκια κάθονταν στα παγκάκια μου. Κάτι μανάδες έβγαζαν τα παιδάκια τους με τα καρότσια. Κάτι βαριεστημένοι μπαμπάδες κλοτσούσαν μπάλες στα υπερκινητικά αγοράκια τους.

Πλατεία

Και ξάφνου, νέος δήμαρχος. Αποφασίζει να με αναμορφώσει. Για να αναβαθμίσει την περιοχή. Αν ήμουν εγώ όμορφη έλεγε, δεν θα κοίταζε κανείς τους πυλώνες υψηλής τάσης στις αυλές των σπιτιών του δήμου.

Και να ‘το το πρώτο λίφτινγκ. Τι λίφτινγκ δηλαδή, μποτοξάκι και ούτε. Απέκτησα ένα μικρό σιντριβάνι με εναλλασσόμενα χρώματα και σχέδια. Αρχές του ’90 βλέπεις. Με την μεγάλη λειψυδρία. Τόσο καθυστερημένος ο άνθρωπος.

Μετά δεν του άρεσε και με ξήλωσε ολόκληρη. Ήρθε και το πακέτο ντελόρ, μιλάμε για τούμπανη πλαστική. Τσιμεντόπλακες – παγκάκια πήραν πούλο. Έβαλε δέντρα. Πολλά δέντρα. Και νέα γυαλιστερά πλακάκια. Και κάτι ντιζαινάτα παγκάκια κάποιου αρχιτέκτονα μεγάλου.

Και να που τα δέντρα ήταν πλατάνια και δεν τους έφτανε το νερό, ξεραίνονταν και έπεφταν στα κεφάλια των ανθρώπων.
Και να σου τα πλακάκια να γλιστράνε με την πρώτη βροχή, και να πέφτουν κάτω τα γερόντια να σπάνε τα γοφά τους.
Και να τα παγκάκια να έχουν γωνίες, να πέφτουν πάνω τους οι σκεϊτάδες να ανοίγουν τα κεφάλια τους.

Αίματα, νοσοκομειακά, φασαρίες, κακό. Τραγική κατάσταση. Τα νεύρα μου σου λέω. Πέσανε μηνύσεις, παραιτήθηκε ο δήμαρχος, με ξαναξήλωσαν.

Κι εκεί που με φτιάχνανε, να σου τον ο άλλος ο «Πατέρα άκουσες τα νέα», ή για εσάς τους νεότερους ο «Λεφτά υπάρχουν», μας σκάει το παραμύθι με την κρίση.

Χρειάζεται να πω κι άλλα;

Τρία χρόνια τώρα, είμαι μισόγυμνη, με μπάζα, χώματα και βουναλάκια από μπετό. Αλλά όπως είπε και ο κύριος με το γυάλινο μάτι, η ανάπτυξη έρχεται. Και θα γίνω πάλι κούκλα σε λέω. Κούκλα.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

…του Walter White

Σκατά. Καρκίνος. Τι θα κάνει η φαμίλια χωρίς εμένα; Τι; Η γυναίκα μου είναι τόσο άσχημη, τόσο ξινή και τόσο γκρινιάρα, ...