Home / THINKDROPS / ΘΕΑΤΡΟ / “Με το ίδιο μέτρο” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

“Με το ίδιο μέτρο” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η αδερφή, η θυσία, ο πόθος και η λαγνεία. Πού ξεκινά η αμαρτία και πού η εξιλέωση; Ποια προσευχή σου θ’ ακούσει ο θεός και ποιος δούλος θα μεταφέρει τις ικεσίες σου; “Με το ίδιο μέτρο”, ένα από τα πιο αντισυμβατικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και μια φρέσκια ομάδα νέων, πολλά υποσχόμενων, ηθοποιών έρχονται στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για να πραγματευτούν το κάθε ερώτημα ξεχωριστά.

b_8866_img_7001

Το έργο

Μια νέα κοπέλα, η Ισαβέλλα, πληροφορείται την καταδίκη του αδερφού της σε θάνατο για το τραγικό, για τους τότε νόμους, λάθος που διέπραξε. Ο Λόρδος Δούκας αηδιασμένος από την παρακμή της εποχής αποφασίζει να αποχωρήσει, αφήνοντας στη θέση του τον Λόρδο Άγγελο, με σκοπό να πατάξει την ατιμία και τη διαφθορά από κάθε γωνιά της Βιέννης. Η ηδονή και ο πόθος είναι δύσκολοι αντίπαλοι και εύκολα συμμαχούν μαζί σου, φθείροντάς σε. Η θεοσεβούμενη “κόρη”  ζητά χάρη για τον αδερφό της, πιστεύοντας στη αγιοσύνη του Λόρδου. Ποια αντρική φύση μπορεί ν’ αρνηθεί σε μια νέα κοπέλα αν δοθεί το ανάλογο αντάλλαγμα.

Με μία μαύρη κωμωδία ο Σαίξπηρ αποφάσισε να διακομωδήσει την συντηριτικά ενάρετη στάση του Βασίλιά Ιάκωβου Α΄ και να επαινέσει τις κομψές του αρετές. Η επιθυμία συγκρούεται με τη λογική. Η “ηθική στάση” της εξουσίας αποφεύγει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο λαό και κάποιος πρέπει να τερματίσει αυτόν το φαύλο κύκλο.

Η άποψή μας

Όπως προείπα το έργο παρουσιάζεται στο γκαράζ του Ιδρύματος, όποτε μην περιμένεις να δεις υπερπαραγωγή και θεάματα. Η σκηνογραφία ήταν λιτή αλλά ενδιαφέρουσα. Το ίδιο ίσχυσε και με κουστούμια που θύμιζαν κάτι ανάμεσα σε λιμενεργάτη και “οσονούπω αθλητή”. Ωστόσο δεν είναι κάτι που θα σε ξενίσει ή θα σε χαλάσει μιας και μιλάμε για έργο που έχει σκοπό να σε καυτηριάσει. Η προσπάθεια των ηθοποιών ήταν αξιοσέβαστη, αν και μπορώ να πω ότι ξεχώρισα κάποιους ερμηνευτικά. Με χαροποίησε το γεγονός ότι δόθηκε έμφαση στην κίνησή τους, ενώ τα ευχάριστα παιχνιδίσματα θα σου κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον.

Έφυγα με τη γεύση, πως κάποιες καταστάσεις δεν αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων. Ωστόσο η ανθρωπιά δεν έπαψε ποτέ να τις συνοδεύει. Προτείνω να τη δεις και να τη συζητήσουμε παρέα μετά.

Αν και η σχέση μου με το twitter είναι αισχρή, έμαθα αυτά και θέλω στα δείξω. #kalogeros #doukas #puppy και όταν τη δεις θα με θυμηθείς.

Info

H παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για 12 μόνο παραστάσεις, από τις 7/10 έως τις 30/10 και κάθε Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:30.

Οι συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αρασέλη Λαιμού

Σκηνογραφία: Γιάννης Μουράβας

Κουστούμια: Χρήστος Μασσάλας

Παίζουν: Αλέξια Σαραντοπούλου, Μαριάννα Καψιμάλη, Αλέξανδρος Τούντας, Δημήτρης Κουτσούμπας, Λίνα Λαμπροπούλου, Ρήνος Τζάνης, Τάσος Τσουκάλης

Για κρατήσεις και πληροφορίες: http://www.mcf.gr/ και στα  210 341 8550, info@mcf.gr
Διεύθυνση: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

ΊΣΟΝ | Ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών

ΊΣΟΝ | Ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης ανάπηρων και μη ανάπηρων καλλιτεχνών

Η ομάδα ΘΕΑΜΑ, η ομάδα ΕΞΙΣ και η ομάδα ARTimeleia, ο Βασίλης Οικονόμου, η Άννα Βεκιάρη και η Αννίτα Καπουσίζη ...