Home / THINKDROPS / CINEMA / Prisoners

Prisoners

A man who’s lost everything is capable of anything.

prisoners-2013-movie-review-21746158

Το Prisoners είναι μια ταινία για την οποία δε μπορείς να κάνεις χιουμοριστικά σχολιάκια. Γενικά, το Prisoners είναι μια εμπειρία από μόνο του, έξω από το σινεμά που έχουμε συνηθίσει. Μια τέτοια παραγωγή, αν δεν είχε μεγάλα ονόματα, θα είχε πάει απαρατήρητη και στην καλύτερη θα κέρδιζε σε κανένα Ευρωπαϊκό φεστιβάλ, παντελώς σνομπαρισμένο από το κοινό του Χόλυγουντ. Γι’ αυτό το λόγο και πήρε τόσο αμφιλεγόμενες κριτικές. Αφενός θεωρείται πολύ καλή ταινία, και αφετέρου μισητή. Γιατί σε κάνει να κλαις από μέσα σου. Για μέρες.

alexΘα σου πω την δική μου άποψη: όταν μια ταινία σε κάνει να κρατάς τις λαβές της καρέκλας σου και να ξεχνάς να αναπνεύσεις, κάνει πάρα πολύ σωστά την δουλειά της. Σε έχει πραγματικά να αγχώνεσαι και να τρελαίνεσαι, να συνδέεσαι με την κατάσταση, και δεν σε λυπάται ούτε λίγο. Είσαι εκεί, όσο ψυχοπλακωτικό και να είναι. Και το συναρπαστικό είναι ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις. Δεν υπάρχουν στιγμές θριάμβου, ή βεβαιότητας. Όλα είναι ρευστά και η αλήθεια άφαντη, καθώς μπερδεύονται συνεχώς νέα στοιχεία, παλιά στοιχεία, άλλες υποθέσεις…

Και επειδή πολύ πιθανό να μην έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάω, ορίστε μια μικρή εισαγωγή στην ιστορία: ο Keller (Hugh Jackman), είναι ένας υπέρμαχος του “έσο έτοιμος” και έχει ένα υπόγειο γεμάτο από φαγητά, νερό, βενζίνη και ένα σωρό άλλα “απαραίτητα” για οποιαδήποτε καταστροφή. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με μια καταστροφή που δεν είχε υπολογίσει: την ανθρώπινη, αφού κάποιος απαγάγει την μικρή του κόρη μαζί με την φίλη της. Τώρα καταλαβαίνεις την προηγούμενη παράγραφο. Και τον τίτλο της ταινίας.

maxresdefaultΟι φυλακισμένοι, κατά τη γνώμη μου πάντα, δεν είναι μόνο τα δύο κοριτσάκια, αλλά όλοι οι κεντρικοί χαρακτήρες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στην δική του προσωπική φυλακή. Ο Keller δε μπορεί να ξεφύγει από την ιδέα ότι αυτός πρέπει να είναι που θα σώσει την κόρη του, καθώς απέτυχε να προβλέψει κάτι τέτοιο και να την προστατεύσει. Ο αστυνομικός Loki (Jake Gyllenhaal) φυλακίζεται στις εμμονές του, καθώς είναι η πρώτη υπόθεση που φαίνεται να του γλιστράει μέσα από τα δάχτυλα και έτσι “αμαυρώνει” το ατσαλάκωτο ρεκόρ του. Δε θα ήθελα να πω περισσότερα, καθώς είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να κρίνεις μόνος σου την ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα και να αφήνεις τα γεγονότα να ξετυλίγονται μπροστά σου, τραγικά και βασανιστικά. Επιπλέον, δεν αναλώνεται σε μακρόσυρτες εξηγήσεις του γιατί και πώς, αλλά αρκείται σε μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες η σκηνοθεσία φροντίζει να κάνει προφανείς για να σε οδηγήσει μόνο σου στην αλήθεια, και να ενώσεις τα κομμάτια ενός μεγάλου παζλ.

Νομίζω πως δεν υπάρχει πλευρά της ταινίας που να έπασχε. Η ηθοποιία ήταν εξαιρετική, το σενάριο καλογραμμένο με ισόποσες δόσεις τραγικής ειρωνείας και εξυπνάδας, και η σκηνοθεσία έδωσε έναν αργό, ψυχοβγάλτικο ρυθμό στην εξέλιξη της ταινίας, ενισχύοντας τα ξεφυσήματα και την αγανάκτηση μέσα σου. Το μόνο που θα σου έλεγα να προσέξεις, είναι να πας προετοιμασμένος να καθίσεις για 2.5 ώρες και να πονέσει το είναι σου, ώστε να μην πάθεις συναισθηματικό σοκ. Διαφορετικά, ενδέχεται όχι απλά να την αντιπαθήσεις, αλλά να καις αντίγραφά της στην πλατεία Αμερικής.

A man who's lost everything is capable of anything. Το Prisoners είναι μια ταινία για την οποία δε μπορείς να κάνεις χιουμοριστικά σχολιάκια. Γενικά, το Prisoners είναι μια εμπειρία από μόνο του, έξω από το σινεμά που έχουμε συνηθίσει. Μια τέτοια παραγωγή, αν δεν είχε μεγάλα ονόματα, θα είχε πάει απαρατήρητη και στην καλύτερη θα κέρδιζε σε κανένα Ευρωπαϊκό φεστιβάλ, παντελώς σνομπαρισμένο από το κοινό του Χόλυγουντ. Γι' αυτό το λόγο και πήρε τόσο αμφιλεγόμενες κριτικές. Αφενός θεωρείται πολύ καλή ταινία, και αφετέρου μισητή. Γιατί σε κάνει να κλαις από μέσα σου. Για μέρες. Θα σου πω την δική μου…

Review Overview

Βαθμολογία - 80%

80%

Summary : Ένα ψυχολογικό, αστυνομικό θρίλερ που θα σε καθηλώσει και θα σε γεμίσει με ένα αίσθημα ανασφάλειας και άγχους. Διάρκεια: 153 λεπτά.

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Eντατικός Τρίμηνος Κύκλος | Μάρτιος – Μάιος 2020 Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν ...