Home / THINKDROPS / CINEMA / The Hunger Games: Catching Fire

The Hunger Games: Catching Fire

Την Τετάρτη έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το δεύτερο μέρος της τετραλογίας (πιθανόν) Hunger Games. Ως συνήθως έχουμε δύο στρατόπεδα: αυτούς που διάβασαν το βιβλίο και μισούν τα πάντα, και αυτούς που δεν το διάβασαν. Ως συνήθως, εγώ ανήκω στους δεύτερους.

hunger_games_catching_fire_poster

Μετά την πρώτη ταινία, η οποία μας βάζει στο κλίμα σχετικά με το καθεστώς, τους Αγώνες και την προσωπική κατάσταση της πρωταγωνίστριας, το Hunger Games επιστρέφει δυναμικά με το δεύτερο μέρος να μας έχει πλέον αρκετά εξοικειωμένους με τους χαρακτήρες, τους οποίους βρίσκουμε τρισδιάστατους, με τύψεις, με PTST* και με το άγχος ενός ακόμα αγώνα: να πείσουν τον Πρόεδρο Snow ότι οι “άτυχοι εραστές” (σ.σ παραλληλισμός με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα από τον παρουσιαστή των Αγώνων) είναι όντως τρελά ερωτευμένοι και όχι απλά οι προάγγελοι μιας επανάστασης στις Περιοχές της Panem.

Catching-Fire-catching-fire-movie-33836550-1280-673Και μετά την πλοκή, στο ζουμί. Ως ταινία είχε πάρα πολλά θετικά στοιχεία. Πρώτον, η ηθοποιία ήταν εξαιρετική και η χημεία των ηθοποιών δε σου έδινε περιθώρια να πιστέψεις ότι επρόκειτο για κάποιο ρόλο. Η Jennifer Lawrence θα μπορούσε να προταθεί για Όσκαρ σε αυτόν τον ρόλο, και θα το άξιζε πολύ περισσότερο από ό,τι για το Silver Linings Playbook (όχι ότι δεν ήταν καλό, αλλά δεν εξερευνούσε την ψυχοσύνθεση ενός χαρακτήρα με τον τρόπο που γίνεται προφανές στο Catching Fire).

Το σενάριο ήταν επίσης επικό, διεισδύοντας πολύ περισσότερο στην εξαθλίωση των φτωχών περιοχών αλλά και στον τρόπο που είναι φτιαγμένο το πολιτικό σύστημα της Panem και της Capitol. Στις μέρες μας, οι διάλογοι που λαμβάνουν χώρα καθώς και τα συμβάντα αυτά καθεαυτά θα λέγαμε ότι είναι επικίνδυνα να τα παρακολουθεί έτσι ο κοσμάκης. Μη μας μπει και καμιά ιδέα για επανάσταση και έχουμε κι άλλα. Παρόλα αυτά, δε χαρίζεται, το αίμα, οι σκοτωμοί, η τραγικότητα της κατάστασης απεικονίζεται βάναυσα (μιλώντας πάντα για ταινία του Χόλυγουντ) αν και ποτέ δεν διασχίζει το όριο για να περάσει στο γκροτέσκο, πράγμα που επιδεικνύει μεγάλη μαεστρία εκ μέρους του σκηνοθέτη, και οι δυόμιση ώρες περνάνε σαν δευτερόλεπτα.

jennifer-Lawrence-on-fire-in-New-Hunger-Games-Catching-Fire-TrailerΑν ήταν να πω κάτι αρνητικό, αυτό θα ήταν ότι μας κρεμάει, καθώς κλείνει πάνω στο καλύτερο σημείο, ακόμα πιο επώδυνα και από season φινάλε σειράς της HBO. Με εξαίρεση αυτήν την δίψα για περισσότερο, μπορώ να πω ότι το Catching Fire είχε όλο το πακέτο: δράση χωρίς υπερβολή, πολεμική νοοτροπία πίσω από τις πράξεις των χαρακτήρων με το γάντι και ένα γενικότερο αίσθημα άγχους, αγωνίας, συμπόνιας και -γιατί όχι- μια ανάγκη για δικαιοσύνη σε αυτό το δυστοπικό σύμπαν όπου διαδραματίζονται οι Αγώνες Πείνας.

Αν μη τι άλλο, αυτή η αλληγορία των ολιγαρχικών καθεστώτων που ζητάνε το αίμα των ανθρώπων τους, στο τώρα και στο σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ…

 

*PTSD: post-traumatic stress, πρόκειται για ψυχολογική ασθένεια την οποία περνούν άτομα που έχουν υποστεί κάποιο τραυματικό γεγονός στην ζωή τους.

 

Rate this post
Την Τετάρτη έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το δεύτερο μέρος της τετραλογίας (πιθανόν) Hunger Games. Ως συνήθως έχουμε δύο στρατόπεδα: αυτούς που διάβασαν το βιβλίο και μισούν τα πάντα, και αυτούς που δεν το διάβασαν. Ως συνήθως, εγώ ανήκω στους δεύτερους. Μετά την πρώτη ταινία, η οποία μας βάζει στο κλίμα σχετικά με το καθεστώς, τους Αγώνες και την προσωπική κατάσταση της πρωταγωνίστριας, το Hunger Games επιστρέφει δυναμικά με το δεύτερο μέρος να μας έχει πλέον αρκετά εξοικειωμένους με τους χαρακτήρες, τους οποίους βρίσκουμε τρισδιάστατους, με τύψεις, με PTST* και με το άγχος ενός ακόμα αγώνα: να πείσουν τον Πρόεδρο Snow ότι…

Review Overview

Βαθμολογία - 87%

87%

Summary : Το Catching Fire είχε όλο το πακέτο: δράση χωρίς υπερβολή, πολεμική νοοτροπία πίσω από τις πράξεις των χαρακτήρων με το γάντι και ένα γενικότερο αίσθημα άγχους, αγωνίας, συμπόνιας και -γιατί όχι- μια ανάγκη για δικαιοσύνη σε αυτό το δυστοπικό σύμπαν όπου διαδραματίζονται οι Αγώνες Πείνας.

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Eντατικός Τρίμηνος Κύκλος | Μάρτιος – Μάιος 2020 Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν ...