Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ... / Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ

Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ

Τα 17 πεζά ποιήματα με τις ιστορίες του κυρίου Κρακ διαβάζονται στο ημίφως, ίσως με τη συνοδεία κάποιου καλού αλκοολούχου και Nick Cave χαμηλόφωνα στο background.

Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε ΚρακΗ γλώσσα του Θωμά Τσαλαπάτη είναι απλή, απλή όσο χρειάζεται φυσικά –όχι ότι υστερεί, αλίμονο, απλώς δεν περιέχει περιττά στοιχεία, προσφέροντας άνετη ροή του λόγου. Οι εικόνες δυνατές, γεμάτες λεπτότατη ειρωνεία και εμποτισμένες με έναν απολαυστικό σαρκασμό, σου δίνουν την αίσθηση πως αποτελούν κριτικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει ή έστω να αντιληφθεί τις τάσεις, τις φοβίες και τις ανάγκες που γεννιούνται μέσα του και αφορούν τη σχέση του με τους άλλους και με την κοινωνία εν γένει. Κατά την ανάγνωση διακρίνει κανείς σαφείς πολιτικές αναφορές και διαστάσεις, αλλά δε γίνεται να μείνουμε μόνο εκεί: είναι κρίμα να εξαντληθούν οι όποιες δυναμικές των κειμένων του σε μία μόνο προέκταση των νοημάτων του.

Σουρρεάλ σκηνικά που τριβελίζουν το μυαλό, με τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ συνθέτουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που ακροβατεί ανάμεσα στην κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και την παράνοια (αν, τελικά, διαφέρουν έστω και λίγο αυτά τα δύο).

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2012 μπορεί να μη σου λέει τίποτα, δε διαφωνώ. Αν θες τη γνώμη μου, τα βραβεία είναι για τις σάλες και τους κουστουμάτους. Τους αναγνώστες τους ενδιαφέρει η απόλαυση. Οφείλω όμως να το αναφέρω.

Πίναμε νερό ζεστό όλο το καλοκαίρι εκείνο. Περπατούσα μαζί της στο δρόμο με τα ψηλά δέντρα, συζητούσαμε αδιάφορα και κυνηγούσαμε σκιές. Και κάθε νύχτα, πριν γυρίσουμε στο σπίτι μας, μετρούσαμε τις σκιές, τις ράβαμε και φτιάχναμε ένα σκοτάδι. Με αυτό καλύπταμε το παρκαρισμένο μας αμάξι.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θωμάς Τσαλαπάτης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών.

Το 2007 έγραψε και συν-σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Όλα τα ρολόγια της πόλης ή ο γέρος και η φωτοτυπία». Από το 2008, αρθρογραφεί στην Εφημερίδα Εποχή, ενώ συνεργάζεται με διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Από το 2009 ασκεί την κωμωδία Stand Up, ανεβάζοντας τις παραστάσεις «Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ για Παιδιά» και «Αυνανισμός και μισαλλοδοξία: Μια παράσταση έρωτα και Stand Up», σε συναυλιακούς χώρους, θέατρα, μπαρ, φεστιβάλ, καταλήψεις και λοιπούς χώρους. Αυτή είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή.

 

Rate this post
Τα 17 πεζά ποιήματα με τις ιστορίες του κυρίου Κρακ διαβάζονται στο ημίφως, ίσως με τη συνοδεία κάποιου καλού αλκοολούχου και Nick Cave χαμηλόφωνα στο background. Η γλώσσα του Θωμά Τσαλαπάτη είναι απλή, απλή όσο χρειάζεται φυσικά –όχι ότι υστερεί, αλίμονο, απλώς δεν περιέχει περιττά στοιχεία, προσφέροντας άνετη ροή του λόγου. Οι εικόνες δυνατές, γεμάτες λεπτότατη ειρωνεία και εμποτισμένες με έναν απολαυστικό σαρκασμό, σου δίνουν την αίσθηση πως αποτελούν κριτικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια του ανθρώπου να κατανοήσει ή έστω να αντιληφθεί τις τάσεις, τις φοβίες και τις ανάγκες που γεννιούνται μέσα του και αφορούν τη σχέση του με τους άλλους…

Review Overview

Συνολική εντύπωση - 8.7

8.7

Summary : Αν σου αρέσει η ποίηση (έστω και χρησιμοποιώντας τον πεζό λόγο ως μέσο έκφρασης), το αλλόκοτο, τα mind games και το μαύρο χιούμορ, διάβασέ το οπωσδήποτε!

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Στην ποιήτρια Louise Glück το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020

Στην ποιήτρια Louise Glück το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2020

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2020 απονεμήθηκε στην αμερικανίδα ποιήτρια Louise Glück Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα τη νικήτρια του ...