Home / THINKDROPS / CINEMA / Οδηγός Διαπλοκής: American Hustle

Οδηγός Διαπλοκής: American Hustle

Everyday I’m hustlin’

american-hustle-posters-sony

Hustle: Anythin you need to do to make money

Σύμφωνα με το urban dictionary όταν είσαι hustlah είσαι ο τύπος που κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να βγάλει χρήματα, είτε αυτό είναι να πουλάς αμάξια, ναρκωτικά ή το ευκίνητο κορμί σου. Φυσικά όλα πλεγμένα σε ένα ελαφρύ πέπλο εγκληματικότητας. Γιατί σου παραθέτω την ερμηνεία από το urban dictionary; Γιατί είναι το μόνο που μπορεί να σου παραθέσει την ακριβή ερμηνεία της λέξης, χωρίς να ξεστρατίσει από την αργκό έννοια της. Plus, το merriam-webster δεν απαντούσε στις κλήσεις μου.

13_2654_Sony_Form3_AdamsBanner_R9Τελοσπάντων, το American Hustle ξεκινάει με την ατάκα “some of this actually happened” και αμέσως βλέπεις τις άγριες (και διασκεδαστικές) προθέσεις του David O. Russell να πάρει την ζωή και να την κάνει τέχνη. Ο λόγος φυσικά για την επιχείρηση Abscam, την οποία διεξήγαγε το FBI για να παγιδεύσει και να ξεμπροστιάσει διεφθαρμένους πολιτικούς την διετία 1978-1980. Βέβαια, η πραγματική ιστορία είχε περισσότερη διάρκεια απ’ ότι η χρονική περίοδος στην ταινία, και πολύ λιγότερο ντεκολτέ, αλλά και πάλι, καλή προσπάθεια David, συγχαρητήρια και για την υποψηφιότητα για Όσκαρ, παρεμπιπτόντως.

Ας ξεκινήσουμε από το σενάριο: μεταξύ σοβαρού και αστείου, χωρίς ποτέ να ξεπερνάει τα όρια προς τη μία μεριά και προσφέροντας μια αρκετά καλή σκιαγράφηση όλων των χαρακτήρων, χωρίς να γίνεται ούτε κουραστικό, ούτε και τσίρκο. Είχα καιρό να δω μια ταινία τόσο ευχάριστη και ταυτόχρονα με καλή αφήγηση και ουσιώδη πλοκή. Άλλωστε τι λιγότερο να περιμένεις από τον σκηνοθέτη του Οδηγού Αισιοδοξίας.

american-hustle-jennifer-lawrence-cleavageΣτη συνέχεια, πρέπει να αναφέρω την πολύ ωραία ηθοποιία. Όλοι οι ηθοποιοί, η Amy Adams, ο Christian Bale, η Jennifer Lawrence, ο Bradley Cooper καθώς και ο Louis C.K δεν απογοητεύουν ούτε στιγμή, ενσαρκώνοντας τους ρόλους τους με χάρη και τσαχπινιά. Το αναφέρω γιατί η ταινία δεν βασίζεται στην δράση και δε πρόκειται να σε κερδίσει με εκρήξεις και διαστημόπλοια. Αντιθέτως, η επιτυχία της βασίζεται στην σωστή απόδοση της κατάλληλης ατάκας, την κατάλληλη στιγμή. Και αν μη τι άλλο, όλο το καστ παραδίδει αυτό ακριβώς που πρέπει για να σε κρατήσει μετέωρο μεταξύ του να ξεσπάσεις σε γέλια ή να ξεφυσήσεις αποδοκιμαστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο χαρακτήρας της Lawrence, κυρίως γιατί παίζει έναν κόντρα ρόλο σε ό,τι την έχουμε συνηθίσει. Και τα καταφέρνει πολύ καλά. Και όπως πάντα, +1 για τον κωμικό της καρδιάς μας, που έχει πάρει διδακτορικό στην ισορροπία μεταξύ αμηχανίας και γέλιου, Louis C.K. Τέλος, θα ήταν έγκλημα να μην αναφέρω τον Christian Bale ο οποίος απ’ ότι φαίνεται είναι ο Τιραμόλας, και δε λογαριάζει πλάτος, μήκος, περίμετρο κοιλούμπας, σωματικό ποσοστό μυών και λίπους ή την πυκνότητα των μαλλιών του και τα δίνει όλα σε έναν φοβερό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε σούμα, πρόκειται για μια διασκεδαστική ταινία, κυριολεκτικά γεμάτη hustlin’ με ίντριγκες, με αμήχανο γέλιο, με πραγματικό γέλιο και φυσικά, τις απαιτούμενες αποκαλύψεις την τελευταία στιγμή. Αν δεν την έχεις δει ακόμα, να την βάλεις στα must!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Eντατικός Τρίμηνος Κύκλος | Μάρτιος – Μάιος 2020 Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν ...