Her

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου να συζητάμε για την επιτομή της ανθρώπινης μοναξιάς, ποιος τη χάρη μας βρε!

Πρόκειται για την καινούρια ταινία του ιδιοφυούς Spike Jonze (Adaptation, Being John Malkovich, Where the Wild Things Are) με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix, την Amy Adams και την Scarlett Johansson να δίνει την φωνή στο Operating System με το όνομα Samantha.

Αν μπορεί κανείς να πει κάτι γι’ αυτήν την ταινία είναι ότι δε σε αφήνει χωρίς κάτι για να σκεφτείς. Το μήνυμα της ήταν απλό: η απομόνωση στα χρόνια της τεχνολογίας. Η εκτέλεση αυτού του μηνύματος ήταν κάτι πραγματικά θαυμάσιο, με την υπέροχη κινηματογραφία του Jonze, την φοβερή ενορχήστρωση που έθετε και όλη την μελαγχολική ατμόσφαιρα της ταινίας, αλλά και την εξαιρετική ερμηνεία του Phoenix, ως ο μοναχικός (στα όρια του ανατριχιαστικού) πρωταγωνιστής που έχει παραδοθεί στην συντροφιά ενός OS τεχνητής νοημοσύνης, φαινομενικά κομμένο και ραμμένο για τα μέτρα του. Επιπλέον, η Scarlett απέδειξε ότι μπορεί να είναι το ίδιο σαγηνευτική με την απουσία της, όσο και με την παρουσία της -και αυτό είναι κάτι που μετράει πολύ υπέρ της, αν σκεφτεί κανείς την εμφάνιση της.

Παρόλα αυτά, φτάνοντας στο τέλος της ταινίας, δε μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς, υπήρχε όντως λόγος να γίνει αυτή η ταινία τόσο μακρόσυρτη και ταυτόχρονα τόσο λίγη; Και εξηγούμαι αμέσως: σαν συναίσθημα η ταινία σου μιλάει, και σε βάζει σε βάθος μέσα στην ζωή και την ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα και της μοναξιάς που βιώνει. Το ανθρώπινο κομμάτι είναι κυρίαρχο, ιδιαίτερα όταν έρχεται σε αντίθεση με την τρανταχτή απουσία ύλης και σάρκας από το μέρος του A.I.

Her

Όμως η αντίπερα όχθη, η σαγηνευτική Samantha, εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που την προόριζαν οι δημιουργοί της χωρίς να υπάρχει επεξήγηση, ή κάποια ενημέρωση στον θεατή, παρά μόνο η ατάκα της ότι αυτό όντως συνέβη. Κάποιοι θα πουν ότι αυτό ήταν επίτηδες, διότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα είχε αυτόματα την ικανότητα να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από αυτό που ξεκίνησε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έδειχνε κάτι να λείπει.

Επιπλέον, η ταινία κράτησε δύο ώρες, δελεάζοντας με να πατήσω το fast forward αρκετές φορές σε σκηνές που αναλώνονταν σε ανούσια για την πλοκή πράγματα. Η απόπειρα να φτιάξει κανείς ταινία με 2 ή τρεις ηθοποιούς είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα και δε κατηγορώ τον Spike για το κενό που δημιουργήθηκε. Απλά έχουμε δει ταινίες όπως το Moon και το Carnage (και το πολύ πρόσφατο Gravity) που παρά την έλλειψη δράσης, αλλαγής σκηνικών και ηθοποιών κατάφεραν να σε κρατήσουν απορροφημένο για όλη την διάρκεια τους. Σε αυτό, πιστεύω, πως έπαιξε ρόλο ο λίγος χρόνος που αφιέρωσε ο Jonze στο κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας.

Δε γνωρίζουμε -ούτε μαθαίνουμε- τίποτα περί του κόσμου που τον περιβάλλει, για την δημιουργία, ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος αυτού, αλλά και την αντίδραση του κόσμου. Σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι φάουλ να μην καταπιαστείς με τον διαφορετικό κόσμο που εσύ ο ίδιος έχεις δημιουργήσει.

Αν, παρόλα αυτά, η έλλειψη του περίγυρου, η έλλειψη κατανόησης της τεχνολογίας και η παντελής έλλειψη διαδραστικότητας με τον έξω κόσμο είναι ένα έξυπνο σχόλιο του ίδιου του σκηνοθέτη για τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε και την κατεύθυνση απομόνωσης, αποξένωσης, αποχαύνωσης και μοναξιάς που έχουμε πάρει μέσω μιας τεχνολογίας που αντί για ενισχυμένη πραγματικότητα μας προσφέρει απλά ψευδαισθήσεις, τότε μπορώ να του δώσω συγχαρητήρια…

giphy

Rate this post
Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου να συζητάμε για την επιτομή της ανθρώπινης μοναξιάς, ποιος τη χάρη μας βρε! Πρόκειται για την καινούρια ταινία του ιδιοφυούς Spike Jonze (Adaptation, Being John Malkovich, Where the Wild Things Are) με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix, την Amy Adams και την Scarlett Johansson να δίνει την φωνή στο Operating System με το όνομα Samantha. Αν μπορεί κανείς να πει κάτι γι' αυτήν την ταινία είναι ότι δε σε αφήνει χωρίς κάτι για να σκεφτείς. Το μήνυμα της ήταν απλό: η απομόνωση στα χρόνια της τεχνολογίας. Η εκτέλεση αυτού του μηνύματος ήταν κάτι πραγματικά θαυμάσιο, με την…

Review Overview

Βαθμολογία - 7.5

7.5

Summary : Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που αναφέρεται στην μοναξιά και την απομόνωση των ανθρώπων καθώς οι σχέσεις τους με την τεχνολογία έχουν φτάσει σε πολύ πιο εξελιγμένο επίπεδο.

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Eντατικός Τρίμηνος Κύκλος | Μάρτιος – Μάιος 2020 Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν ...