Home / THINKDROPS / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ / Amnesiac Commissions του Raed Yassin

Amnesiac Commissions του Raed Yassin

Οι Kalfayan Galleries ( Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Λιβανέζου εικαστικού και μουσικού Raed Yassin με τίτλο ‘Amnesiac Commissions’.

Amnesiac Commissions~798523-253-1(1)

To έργο του Raed Yassin, o oποίος αυτή την περίοδο πραγματοποιεί residency στο The Delfina Foundation του Λονδίνου, παρουσιάστηκε πρόσφατα στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και στο Boghossian Foundation στις Βρυξέλλες. Η έκθεση στην Kalfayan Galleries, στην οποία παρουσιάζονται έργα από τις σειρές ‘Yassin Dynasty’ και ‘Dancing, Smoking, Kissing’, πραγματεύεται θέματα που αφορούν στην προσωπική αφήγηση και τη συλλεκτική μνήμη και ιστορία.

Η σειρά ‘Yassin Dynasty’ περιλαμβάνει έργα από πορσελάνη τα οποία απεικονίζουν μάχες από τον Εμφύλιο Πόλεμο του Λιβάνου (1975-1990) και τα οποία έχουν παραχθεί στη πόλη Jingdezhen της Κίνας, γνωστή και ως η Πρωτεύουσα της Πορσελάνης. To πρότζεκτ  ‘Yassin Dynasty’ αποτελεί συνέχεια του έργου ‘China’ (2012) που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Abraaj Group Art Prize. Κάθε έργο είναι εν μέρει ένα όμορφο αντικείμενο, εν μέρει ένα ιστορικό ντοκουμέντο και εν μέρει ένα προϊόν μαζικής παραγωγής. Τα έργα της σειράς απηχούν την αρχαία παράδοση της απεικόνισης νικηφόρων μαχών πάνω σε βάζα και κεραμικά ώστε να καταγραφούν για τις επόμενες γενιές, και ο τίτλος υπονοεί ότι αναρίθμητα αντικείμενα ζωγραφισμένα από διαφορετικούς εξειδικευμένους ζωγράφους πορσελάνης παράγονται κατά την περίοδο της ίδιας φανταστικής «δυναστείας». Οι μάχες που απεικονίζονται στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ήταν καθοριστικής σημασίας για τις εδαφικές, δημογραφικές και πολιτικές μεταβολές στον Λίβανο, οι συνέπειες των οποίων είναι ορατές μέχρι και σήμερα. Τα έργα εκπροσωπούν επίσης την εικόνα κινέζικων readymade διακοσμητικών αντικειμένων που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει σε κάθε λιβανέζικο σπίτι. Αυτή η συγχώνευση στοιχείων της παράδοσης, της ιστορίας και της βιοτεχνικής παραγωγής δημιουργεί ένα εννοιολογικά περίπλοκο και πολυδιάστατο έργο.

Η σειρά ‘Dancing, Smoking, Kissing’ περιλαμβάνει έργα-κεντήματα τα οποία συνεχίζουν επίσης τη διερεύνηση της ατομικής και συλλογικής μνήμης, δοκιμάζοντας τα όρια ενός δημοφιλούς μηχανισμού επιβίωσης, που δεν είναι άλλος από την επιλεκτική αμνησία. Γεννημένος σε οικογένεια ραφτών, o Yassin δημιουργεί έργα στα οποία κεντητές στάμπες δημιουργημένες με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ράβονται πάνω σε παλαιότερα κεντητά υφάσματα. Αυτά τα πολύχρωμα έργα με τα εξαιρετικά διακοσμητικά μοτίβα των υφασμάτων, βασίζονται σε παλιές φωτογραφίες που έχουν χαθεί πια, αλλά κυρίως σε αναμνήσεις του ίδιου του καλλιτέχνη στοιχειοθετώντας ένα χρονικό της παιδικής του ηλικίας, μια υλική αναπαραγωγή αναμνήσεων. Όπως παρατηρεί η κριτικός τέχνης/επιμελήτρια Nat Muller: “Ο Raed Yassin κυριολεκτικά, και με τη βοήθεια μηχανών, αναπαράγει το οπτικό ύφασμα των αναμνήσεων της παιδικής του ηλικίας σε μία σειρά κεντημάτων με τον τίτλο ‘Dancing, Smoking, Kissing’. Κάνει με τον θεατή μία εικαστική βόλτα στην οδό των αναμνήσεων υφαίνοντας μαζί τις νοητές εικόνες των παιδικών του χρόνων και τις εξαφανισμένες φωτογραφικές απεικονίσεις τους (…) Πολύχρωμα, με προσωπικό χαρακτήρα και διακοσμητικά μοτίβα, τα κεντήματα αυτά αναδεικνύουν την ευαισθησία της καθημερινότητας ενώ ταυτόχρονα διατηρούν μια αίσθηση που πηγάζει από τη μαζική μηχανική παραγωγή, αμβλύνοντας κάπως το καθαρά προσωπικό στοιχείο του project. Στο ‘Dancing, Smoking, Kissing’ ο Yassin δεν επιτυγχάνει ποτέ να αναπαράγει ή να ανακτήσει την αρχική εικόνα, εάν αυτή υπήρξε ποτέ, αλλά αντίθετα μας προσφέρει μια υλική ερμηνεία της μνήμης με τη μορφή κεντήματος”.

INFO

Γκαλερί Καλφαγιάν (A)

Χάρητος 11, Κολωνάκι, 10675 Αθήνα, +302107217679,
http://www.kalfayangalleries.com/
Δευτέρα, Σάββατο 10.00 – 15.00
Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 20.00

έως 29/03

Είσοδος ελεύθερη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Platforms Project NET 2021

Platforms Project NET 2021

Η διεθνής έκθεση Platforms Project για ένατη συνεχόμενη χρονιά, έχει ως αντικείμενο την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ...