Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / “Τότε που ζούσαμε” του Ασημάκη Πανσέληνου

“Τότε που ζούσαμε” του Ασημάκη Πανσέληνου

Γραμμένο μες στη δικτατορία της χούντας, το Τότε που ζούσαμε αποτελεί μια πράξη αντίστασης και μαζί μιαν απολογία της γενιάς του Ασημάκη Πανσέληνου (1903-1984).

τότε που ζούσαμεΟ Ασημάκης Πανσέληνος αναθυμάται τη ζωή του γνωρίζοντας πως ζει κανείς την εποχή που αγωνίζεται για κάτι καλύτερο, την εποχή που κάνει το χρέος του σαν πολίτης και σαν άνθρωπος προς τους συμπολίτες του και προς τους ανθρώπους του τόπου του και όλου του κόσμου. Οι αναμνήσεις του είναι η τελευταία του προσπάθεια να αγωνιστεί ξανά, η προσφορά του. Η μνήμη πρέπει να διατηρείται, να επιβιώνει, να ξαναγίνεται μαγιά για τις γενιές που ακολουθούν και που έχουν τους δικούς τους αγώνες να δώσουν.
Το Τότε που ζούσαμε, εκτός από ένα μαγευτικό βιβλίο αναμνήσεων, εκτός από ένα βιβλίο με συγκλονιστικές μαρτυρίες, με γοητευτική ατμόσφαιρα και με ιδέες τολμηρές και ανατρεπτικές, μας βοηθά σήμερα να θυμόμαστε πως τίποτα στη ζωή δεν μας χαρίζεται –ούτε στους ανθρώπους ούτε στους λαούς– αν δεν πολεμήσουμε και αν δεν αντισταθούμε.

«Ένα μάθημα ευγλωττίας, χιούμορ, εκστατικής παρατήρησης, μνήμης, κριτικής αντιμετώπισης και ώριμης πολιτικής συνείδησης. Ένα βιβλίο που τα ’χει όλα».
Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

Ο Ασημάκης Πανσέληνος (1903 – 1 Σεπτεμβρίου 1984) Ασημάκης Πανσέληνοήταν Έλληνας λογοτέχνης, δοκιμιογράφος και πολιτικός.Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη και ήταν γιος του Ιωακείμ Πανσέληνου και της Μυρτώς Βελισσαρίου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου φυλακίστηκε από το καθεστώς λόγω της δράσης του ενώ κατά την περίοδο της Κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, για την οποία και φυλακίστηκε από τους Ιταλούς στις φυλακές Αβέρωφ. Στα Δεκεμβριανά συνελήφθη από τους Άγγλους, δραπέτευσε όμως από το Χασάνι, όπου κρατείτο, το 1945. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο εκλέχτηκε το 1950 βουλευτής Λέσβου με την Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας.

Ήταν παντρεμένος με την ποιήτρια – νομικό Έφη Πανσελήνου και είχαν αποκτήσει έναν γιο, τον συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνο.

Η πρώτη του εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα πραγματοποιήθηκε το 1921, όταν και βραβεύθηκε[2] για ένα πεζό σε διαγωνισμό του περιοδικού “Μυτιληνιός”. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με αρκετά αθηναϊκά περιοδικά (Ταχυδρόμος, Νεοελληνικά Γράμματα, Ελεύθερα Γράμματα κ.α. ) δημοσιεύοντας ποιήματα, κριτικά δοκίμια και άρθρα. Το 1946 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή “Μέρες Οργής” ενώ το 1974 εξέδωσε το αυτοβιογραφικό πεζογράφημα “Τότε που ζούσαμε”, το οποίο και τον καταξίωσε στο ευρύτερο κοινό. Ο Πανσέληνος υπήρξε πνεύμα κριτικό και προοδευτικό με σατιρική φλέβα που καταπιάστηκε με αρκετά είδη λόγου (αυτοβιογραφικά, δοκίμια, ταξιωδιωτικά, πεζογραφία, ποίηση).

Παράλληλα με την συγγραφική του δραστηριότητα υπήρξε αρθρογράφος στις εφημερίδες Μάχη (Σβώλος – Τσιριμώκος) και “Πολιτική” (Τσιριμώκος).

Εργογραφία…

Ποιητικές συλλογές

 • Μέρες οργής (1945)
 • Ταξίδια με πολλούς ανέμους (1964)
 • Το Καφενείο του άλλου δρόμου

Πεζογραφήματα

 • Μέρες από την ζωή μας (1957)
 • Τότε που ζούσαμε (εκδόσεις Κέδρος1974)
 • Νερά και χώματα και άλλα πολλά (εκδόσεις Κέδρος, 1977)
 • Σημειωματάριο (εκδόσεις Κέδρος, 1984)
 • Φύλλα ημερολογίου, 1941 – 1943 (εκδόσεις Κέδρος, 1993)

Δοκίμια

 • Η παράξενη φιλία μας με το Γιώργο Θεοτοκά (1978)
 • Άγγελος Σικελιανός ή τα πολιτικά πρόσωπα των θεών (εκδόσεις Κέδρος, 1981)
 • Η Κίνα η δική μου (εκδόσεις Κέδρος, 1983)

Διάφορα

 • Στη Μόσχα, με τα νιάτα του κόσμου (ταξιδιωτικό, 1963)Αποτέλεσε έναν από τους εκπροσώπους και τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30.
 • Επανέκδοση του βιβλίου του ¨ Τότε που ζούσαμε¨ το 2014 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, ο σπουδαίος ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και ...