Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ / Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

«Πολλά χρόνια αργότερα, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία θα θυμόταν εκείνο το μακρινό απόγευμα που ο πατέρας του τον είχε πάει να γνωρίσει τον πάγο. Το Μακόντο τότε ήταν ένα χωριό με είκοσι σπίτια από πηλό και καλάμια, χτισμένα στην όχθη ενός ποταμού με διάφανα νερά, που κυλούσαν σε μια κοίτη με λείες πέτρες, άσπρες και τεράστιες σαν προϊστορικά αυγά»

Με αυτές τις γραμμές ξεκινάει να γίνεται γνωστός ο Γκαρσιακός κόσμος ανά την υφήλιο. Ο Γκαρσία ή Γκάμπο όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του γεννήθηκε την αυγή του προηγούμενου αιώνα, σε ένα μικρό χωριό της Κολομβίας και το πιθανότερο –όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις– ήταν ότι κανείς δε θα μπορούσε να προδεί στα μάτια αυτού του μικρού παιδιού τον μετέπειτα συγγραφέα που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Ο Θεός όμως είχε κάνει ήδη τα σχέδιά του και του είχε δώσει τα χρώματα και την παλέτα που, με οδηγό τα βιώματά του, θα επαναπροσδιόριζε τον λογοτεχνικό κόσμο μια για πάντα.

Το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» είναι ένα βιβλίο-σταθμός, ένα παγκόσμιο λογοτεχνικό αριστούργημα που χρειάστηκαν 18 μήνες απίστευτης προσήλωσης και δοκιμασιών για να γραφτεί και πόσος ακόμη καιρός για να φτάσει στους αναγνώστες. Ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει τη Λατινική Αμερική, μια τοιχογραφία των ονείρων, των περιπετειών, των ελπίδων και των αδιέξοδων προσδοκιών μιας ολόκληρης ηπείρου. Μέσα στις σελίδες του θα γνωρίσουμε το μαγικό ρεαλισμό, τη σκληρότητα, τον ερωτισμό, το φανταστικό και το λυρισμό. Οι ήρωες του Γκαρσία από τα πρότερα μυθιστορήματα και διηγήματά του είναι παρόντες με σάρκα και οστά, όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, απλά για να πεθάνουν. Όχι, όμως, με έναν απλό θάνατο, αλλά με έναν ένδοξο και συνάμα τραγικό τρόπο.

Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν μπορείς εύκολα να το περιγράψεις, αλλά μπορείς να το ζήσεις χίλιες φορές μέσα από τις σελίδες του. Διαβάζοντάς το ένιωθα τις ριπές και τα αρώματα του φθινοπώρου να σαρώνουν την καρδιά μου. Γνώρισα την επανάσταση και τη δικτατορία, το θάνατο και πόσο κάνει τη ζωή να φαντάζει σπουδαία. Είδα 17 απογόνους να πεθαίνουν έναν προς έναν, μόνο και μόνο για τις αμαρτίες και το αίμα των προγόνων που έρεε στις φλέβες τους. Έμαθα να αγαπάω το απροσδόκητο και την παραφροσύνη που περιγράφεται μόνο με μια λέξη, έρωτας. Είδα μια αυτοκρατορία, μια δυναστεία γυμνή από τη δόξα να ατενίζει έναν ολόκληρο αιώνα, και μια προφητεία από τα χείλη ενός τσιγγάνου να βγαίνει πέρα για πέρα αληθινή κάτω από την πίεση ενός ανεμοστρόβιλου και τη λαιμαργία μερικών μυρμηγκιών. Γιατί οι αληθινές προφητείες δε χρειάζονται κάποιον προφήτη για να ειπωθούν, αλλά το χρόνο για να τις εκπληρώσει. Είδα την τραγικότητα της μοναξιάς με πόση αξιοπρέπεια στέκει, έστω και κάτω από τη ματιά μιας γεροντοκόρης όταν η υπόλοιπη γενιά είναι καταδικασμένη από τους πολέμους, τις εξελίξεις, τα μίση και τα πάθη. Η υπερβολή και το φανταστικό να προσδιορίζουν το πραγματικό, γιατί ο άνθρωπος προσδιορίζει με τις ιδέες του το κόσμο που του δόθηκε να ζήσει.

Η λέξη αριστούργημα δεν αρκεί για να αποδώσει το μεγαλείο αυτού του βιβλίου και τη μεγαλοφυΐα του δημιουργού του. Και μόνο που ο Γκαρσία έγραψε το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά», και τίποτα άλλο να μην είχε γράψει, ολόκληρη η ανθρωπότητα του οφείλει. Ένα βιβλίο που αποδεικνύει περίτρανα τη διαχρονική αξία της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Και όπως ήρθε, έφυγε…

Στο ξημέρωμα αυτού του αιώνα, μετά από σχεδόν εκατό χρόνια συντροφιάς μέσα από το έργο του, έφυγε θυμίζοντάς μας πως η ανθρωπότητα, χωρίς εκείνους που έχουν μια διαφορετική ματιά και οπτική γωνία για τον κόσμο μας, είναι πάντα πιο φτωχή και μόνη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Η αλλιώτικη Ιαπωνία του Καζούο Ισιγκούρο

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Η αλλιώτικη Ιαπωνία του Καζούο Ισιγκούρο

Το Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου του Καζούο Ισιγκούρο είναι ένα μυθιστόρημα για τη γενέτειρα ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς ...