Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ / Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον

Εδώ και μερικά χρόνια γυρνούσα στα βιβλιοπωλεία έχοντας στο μυαλό μου ένα συγκεκριμένο τίτλο: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον». Όσο όμως και να έψαχνα, δεν το έβρισκα στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Καμιά φορά απορούσα μήπως ήμουν ο μόνος που θυμόταν ότι κάποτε είχε γραφτεί και αυτό το βιβλίο, και αφού το έπαιρνα απόφαση ότι δε θα το έβρισκα, το ξεχνούσα και συνέχιζα τις εξερευνήσεις μου, ώσπου ο καιρός με έκανε να το σβήσω τελείως από τη μνήμη μου.

Πριν λίγους μήνες όμως ξανάρθε σαν σφήνα στο μυαλό μου και αφού η κακή εμπειρία των τόσων χρόνων με έκανε να πιστεύω ότι δε θα το βρω, άρχισα να σκέφτομαι να το αγοράσω μέσω internet στα αγγλικά. Όμως, καμιά φορά, όταν εμείς κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει. Έτυχε λοιπόν και μπήκα από συνήθειο σε ένα βιβλιοπωλείο για να χαζέψω τους πιο πρόσφατους τίτλους, και να σου που το βλέπω: «Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον» του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, επετειακή έκδοση του 2014 με αφορμή τα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, το αγόρασα. Όντας συλλέκτης κλασικών βιβλίων, δεν μπόρεσα να αντισταθώ. Και τι πιο κλασικό από ένα βιβλίο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (πολεμική λογοτεχνία) που μεταφράστηκε σε 45 γλώσσες, έγινε ταινία, πήρε Όσκαρ, βραβείο Έμμυ, Χρυσή Σφαίρα και χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά.

Το βιβλίο έχει αυτοβιογραφικό χαρακτήρα και ο βασικός πρωταγωνιστής ακούει στο όνομα Πάουλ Μπόυμερ. Η φωνή λοιπόν του συγγραφέα, που μιλάει μέσα από τον Πάουλ Μπόυμερ, μας μιλάει για τη σκληρότητα και το παραλογισμό του πολέμου. Μας εξιστορεί την ιστορική πραγματικότητα της εποχής του. Με απλά λόγια λέει, ότι πολλοί νέοι άνθρωποι στη Γερμανία αναγκάστηκαν να πάρουν μέρος σε έναν πόλεμο γιατί απλά ένα κράτος και μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων πίστευε πως αξίζει να δώσεις τη ζωή σου για να αποδείξεις την ανωτερότητα και την ισχύ σου. Αλλά, ο νέος, αθώος και αγνός Μπόυμερ δε βλέπει καμιά δόξα στον πόλεμο· βλέπει μόνο ένα διαρκή αγώνα να παραμείνει ζωντανός, ανθρώπους που σφετερίζονται την εξουσία τους, σακατεμένα πτώματα, τις σφαίρες να σφυρίζουν δίπλα από τα εύθραυστα κεφάλια τους, τους φίλους του που χάθηκαν στο πεδίο της μάχης, τις οβίδες που σκάνε, τα θραύσματα των χειροβομβίδων που μπορούν να σε σκοτώσουν ακαριαία, φοβισμένα νέα παιδιά και τα πιο μικρά όνειρα να είναι αρκετά μπροστά στη φρίκη του πολέμου. Και διερωτάται, πού βρίσκεται η περηφάνια και η αξία στον πόλεμο.

Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ παρέδωσε ένα βιβλίο-σύμβολο για την ειρήνη, ένα αντιπολεμικό έργο που, όταν πλέον προβλήθηκε για πρώτη φορά σαν ταινία στο Βερολίνο, ο συγγραφέας του αντιμετωπίστηκε από το ανερχόμενο χιτλερικό καθεστώς σαν εχθρός της πατρίδας του. Απογορεύτηκε δε, η προβολή της ταινίας και το ίδιο το βιβλίο, ο συγγραφέας αναγκάστηκε σε εξορία και η αδερφή του καταδικάστηκε και εκτελέστηκε.

Ένα βιβλίο πραγματικά με ιστορία! και, όπως πάντα, είναι όμορφο να βλέπεις κλασικά βιβλία στα ράφια των βιβλιοπωλείων και εύχομαι να υπάρξει μια μεγάλη στροφή προς αυτά. Ελπίζω δε, πως θα υπάρξουν πολλές ακόμη επανεκδόσεις του συγκεκριμένου μυθιστορήματος και πως η επόμενη έκδοσή του θα μας εντυπωσιάσει ακόμα περισσότερο.

Ας επιλέγουμε τουλάχιστον και βιβλία που έχουν κάτι να μας πουν…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Η αλλιώτικη Ιαπωνία του Καζούο Ισιγκούρο

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Η αλλιώτικη Ιαπωνία του Καζούο Ισιγκούρο

Το Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου του Καζούο Ισιγκούρο είναι ένα μυθιστόρημα για τη γενέτειρα ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς ...