Home / THINKDROPS / CINEMA / Σε τρία καρέ: Ιούνιος [pt. 1]

Σε τρία καρέ: Ιούνιος [pt. 1]

Ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά για σινεμά… Και για να το κάνουμε αυτό, απαραίτητη στάση είναι αναμφισβήτητα οι ταινίες μικρού μήκους…

Πριν δεις έναν σκηνοθέτη που θαυμάζεις να δημιουργεί το αριστούργημά του, σκέψου από πού ξεκίνησε. Με μια κάμερα στα δικά του χέρια, με ένα budget πενιχρό, με άγνωστους ηθοποιούς και με μια ταινία μικρού μήκους. Εκεί έδειξε τα πρώτα του δείγματα κι εκεί άρχισε να γίνεται αυτό που έγινε.

Οι ταινίες μικρού μήκους είναι ένας χαρακτηριστικός προάγγελος του τι μπορεί να κάνει ένας σκηνοθέτης και του τι μπορείς να περιμένεις στο μέλλον από αυτόν. Αυτή την εβδομάδα, θα ρίξουμε μια ματιά σε τρεις πολύ ενδεικτικές που επιβεβαιώνουν (ή μένει να επιβεβαιώσουν) τον παραπάνω κανόνα.

Helium

Figurehead_2014-06A_A

Ο μικρός Alfred (Pelle Falk Krusbæk) πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, που δεν του αφήνει πολύ χρόνο. Ο νέος επιστάτης του νοσοκομείου Enzo (Casper Crump) θα αναπτερώσει το ηθικό του, διηγώντας του ιστορίες για το Helium, ένα μαγικό μέρος ψηλά στον ουρανό.

Η παραμυθένια αφήγηση του Δανού σκηνοθέτη Anders Walter έρχεται να κοντραριστεί με ένα τόσο λεπτό θέμα, σε ένα μελαγχολικό περιβάλλον. Οι εικόνες της μαγικής του χώρας καταφέρνουν να προσπεράσουν την ασθένεια του μικρού Alfred, ακόμα και για εμάς τους θεατές, αφήνοντας μια γλυκόπικρη αίσθηση ελπίδας.

Τρίτη ταινία μικρού μήκους για τον Walter, και ένα Oscar φέτος για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας. Κάτι που μάλλον αξίζει την προσοχή σου.

Curfew

Figurehead_2014-06A_B

Η ζωή του Richie (Shawn Christensen) έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μέσα σε μια μπανιέρα, με ένα ξυράφι στο χέρι δέχεται ένα τηλεφώνημα… “Θέλω τη βοήθειά σου, θέλω να κρατήσεις τη Sophia (Fatima Ptacek) έστω για μια ώρα, δεν έχω κανέναν άλλο”.

Και από τον φετινό νικητή, πάμε στον περσινό. Ο Shawn Christensen γράφει, σκηνοθετεί, παίζει, μοντάρει και γράφει και τη μουσική, σε ένα πραγματικό διαμάντι 20 λεπτών. Ως απελπισμένος Richie, θα περάσει χωρίς τη θέλησή του λίγη ώρα με την ανιψιά του Sophia, όπου οι διάλογοί τους θα τον κάνουν να δει την ζωή του λίγο διαφορετικά…

Άψογη σκηνοθεσία, και μια καταπληκτική χημεία μεταξύ του Christensen και της μικρής (θεάς) Ptacek, που κάνουν το Curfew ένα αδιαμφισβήτητο must see!

I’m Here

Figurehead_2014-06A_C

Δυο ρομπότ θα προσπεράσουν κατά πολύ τα όρια των λειτουργιών τους και θα ζήσουν έναν πρωτόγνωρο έρωτα.

Μετά το φετινό Her, τον σκηνοθέτη Spike Jonze σίγουρα τον ξέρεις. Το I’m Here ήταν το πρώτο του σύντομο φλερτ με την ιδέα του “ψηφιακού έρωτα”, μέσα από το οποίο αφηγείται ένα πραγματικά όμορφο love story.

Ο Sheldon (Andrew Garfield) και η Francesca (Sienna Guillory) θα ζήσουν έναν μοναδικό έρωτα, μέσα από τον οποίο θα ξεδιπλώσουν όλες τις έννοιες της αυτοθυσίας, των συναισθημάτων και του χαμού που γίνεται μέσα σου, όταν βιώνεις κάτι τέτοιο.

Ρομαντικό, χιουμοριστικό, συγκινητικό και άκρως πιο ουσιαστικό από ένα Notebook!!!

(Συγνώμη, αλλά αν δεν το έλεγα θα πνιγόμουν!)

Όπως και να ‘χει, αν πραγματικά σου αρέσει ο κινηματογράφος, πρέπει να έχεις το ραντάρ σου ανοιχτό, στις παραγωγές μικρού μήκους. Από αυτές αναδεικνύονται σημαντικοί σκηνοθέτες που είναι πολύ πιθανό να μας απασχολήσουν στο μέλλον, και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπεις από πού έχουν ξεκινήσει, για να φτάσουν στο όποιο μεγαλείο τους περιμένει…

Αυτά μέχρι τώρα, την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για άλλα Τρία Καρέ. Μέχρι τότε keep watching!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Ο Macaulay Culkin ξαναγυρίζει σκηνές από το «Μόνος στο Σπίτι»

Όσοι μεγαλώσαμε την εποχή που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και αργότερα πρωτοεμφανίστηκε στη μικρή οθόνη το «Μόνος στο Σπίτι», το ...