Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ / Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Το φαινόμενο Γιόκο Ογκάουα

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Το φαινόμενο Γιόκο Ογκάουα

Τη Γιόκο Ογκάουα τη γνώρισα λίγους μήνες πριν, μέσα από το βιβλίο της «Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή» ή The housekeeper and the Professor, για όποιον θα ήθελε να το διαβάσει στα αγγλικά. Είναι από τις λίγες φορές που έτυχε να διαβάσω κάτι γραμμένο σε απλή πρόζα και να με απορροφήσει τόσο πολύ. Η αλήθεια είναι ότι δεν πήρα ανάσα μέχρι να το τελειώσω. Λιτή, απέριττη και εξευγενισμένη γλώσσα που διεισδύει στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ω ναι! Γιατί η Γιόκο Ογκάουα είναι μια συγγραφέας που πραγματικά μπορεί να το πράττει αυτό, για την ακρίβεια από τους λίγους συγγραφείς που το επιτυγχάνουν.

Yoko Ogawa - The Housekeeper and the ProfessorΗ πλοκή του έργου κινείται γύρω από τρία πρόσωπα, έναν πρώην καθηγητή μαθηματικών, μία οικονόμο που τον φροντίζει και το μικρό της γιο. Η πρωτοτυπία είναι ότι ο συμπαθής μαθηματικός μας έχει πρόβλημα με τη μνήμη του, μέσα σε μερικά λεπτά ξεχνάει τα πάντα που του έχουν συμβεί, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει κανέναν και τίποτα και να είναι αναγκασμένος να ξαναρχίζει από την αρχή –αλλά έλα που αυτό δεν τον εμποδίζει να θυμάται ότι έχει σχέση με τη μεγάλη του αγάπη, τα μαθηματικά. Η αστείρευτή του αγάπη για τη λογική των μαθηματικών τον κάνει να ερμηνεύει τα πάντα με τύπους και εξισώσεις, από τα ονόματα των ανθρώπων μέχρι και την πορεία ενός αθλητή του μπέιζμπολ. Επίσης είναι αυτή καθ’ αυτή η αγνή του αγάπη για τα μαθηματικά που τον γεμίζει ευαισθησίες και χτίζει τις δυνατές σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών μας. Δε θα πω περισσότερα για να τα ανακαλύψετε οι ίδιοι ως αναγνώστες.

Και φυσικά μπορώ να ισχυρισθώ πως είναι απόλυτα φυσικό που το συγκεκριμένο βιβλίο μας έρχεται από μία Ιαπωνέζα συγγραφέα, καθώς η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μας δίνει πολύ συχνά προσωπικότητες που αναζητούν το βαθύτερο νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, πέρα από καθετί επιφανειακό, αλλά με μόνο γνώμονα το βαθύτερο, το ουσιαστικότερο. Μία ενδότερη εσωτερική αναζήτηση ως προς το εξωτερικό μας περιβάλλον. Το βιβλίο είναι απόλυτα απαλλαγμένο από κάθε είδους ερωτική σκηνή, και πράγματι η συγγραφέας αποδεικνύει περίτρανα πως ένα καλό βιβλίο δε χρειάζεται να έχει τίποτα πρόστυχο για να σε κρατήσει μέσα στις σελίδες του.

Η Γιόκο Ογκάουα χαίρει διεθνούς αναγνώρισης στο λογοτεχνικό κόσμο, έχει λάβει άπειρες διακρίσεις στη χώρα της και προσεγγίζει τις ιστορίες της ανθρωποκεντρικά, μέσα από μια μεταφυσική οπτική γωνία. Ο νομπελίστας της Ιαπωνίας Κενζαμπούρο Όε έχει πει για αυτήν: «Η Γιόκο Ογκάουα μπορεί και δίνει σχήμα και έκφραση στις πιο λεπτές χορδές της ανθρώπινης ψυχολογίας, μέσα από μία πρόζα που σε διαπερνάει με την ευγένεια της γραφής της».

Συχνά της αποδίδουν ότι στα έργα της έχει απορροφήσει τη γραφή και το ήθος πολύ σπουδαίων Ιαπώνων συγγραφέων. Προσωπικά, όσο απίστευτο και να φαίνεται, μου θύμισε τη γραφή του Έρνεστ Χεμινγουέι, καθώς η ευαίσθητη προσέγγισή της μου έφερε αρώματα και εικόνες από το «Ο Γέρος και η Θάλασσα». Ένα είναι σίγουρο, η γραφή της μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο κλασική. Πιθανότατα κάποια μέρα να τη δούμε με την ύψιστη διάκριση της λογοτεχνίας. Φυσικά, θα έδινα και τα ρέστα μου να δω το συγκεκριμένο βιβλίο να γίνεται ταινία, καθώς θα μας μετέφερε τρομερά νοήματα όσον αφορά την ανθρώπινη φύση, αλλά επίσης, θα μας χάριζε και τρομερές ερμηνείες, γιατί μόνο τρομερές ερμηνείες θα μπορούσαν να αποδώσουν το μεγαλείο αυτού του μυθιστορήματος.

Δείτε τον κόσμο μεσα από τη ματιά της Γιόκο Ογκάουα, ίσως αλλάξετε γνώμη για αυτόν.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Η αλλιώτικη Ιαπωνία του Καζούο Ισιγκούρο

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Η αλλιώτικη Ιαπωνία του Καζούο Ισιγκούρο

Το Ένας καλλιτέχνης του ρέοντος κόσμου του Καζούο Ισιγκούρο είναι ένα μυθιστόρημα για τη γενέτειρα ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς ...