Home / THINKDROPS / CINEMA / Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow

Yolo. Ή και όχι.

Πρεμιέρα έκανε εχθές η νέα ταινία του Tom Cruise και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ο χωρισμός του από την Katie Holmes μόνο καλό του έκανε. Από τότε που χωρίσανε, μόνο καλές ταινίες βγάζει. Εύγε!

"F*** you, I'm Tom Cruise! You can't touch this" και τα σχετικά

“F*** you, I’m Tom Cruise! You can’t touch this” και τα σχετικά

Στα ενδότερα…

Εισακούστηκε η σύσσωμη γκρίνια όλων και η μάχη λαμβάνει χώρα σε Ευρωπαϊκές ακτές με κυρίως μέρος καταστροφής το όμορφο Παρίσι. Βλέπεις, μπορεί να είναι εντομόμορφοι εξωγήινοι με μόνο σκοπό την εξόντωση του ανθρώπινου είδους, αλλά κατά βάθος είναι ρομαντικούληδες. Το γεγονός ότι δεν έχει κάτι Golden Gate Bridges και κάτι Lady Freedoms να τρώνε τα μούτρα τους με κάποιο βιβλικό καταστροφικό τρόπο του δίνει σίγουρα πλεονέκτημα.

edge of tomorrow

Δεύτερον, κανένα μέρος της ταινίας δεν ήταν βαρετό, αχρείαστο, ή υπέρ το δέον εκρηκτικό. Θα περίμενε κανείς ακόμα ένα sci-fi blockbuster γεμάτο δράση για τις “αντρούκλες” και ωμά χοιρομέρια να πέφτουν από τον ουρανό μαζί με τα σιχαμερά πλοκάμια των εξωγήινων, πάνω σε μπάρμπεκιου στο πίσω μέρος μιας Αμερικανικής αυλής. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Και με αυτό εννοώ ότι πράγματα που έπρεπε να ανατιναχτούν, ανατινάσσονταν. Εφετζίδικα τερτίπια δεν είχε. Παρότι τα εφέ της ταινία ήταν επικά.

Επίσης, η μάχη -ως συμβάν- παίρνει δευτερεύοντα ρόλο καθώς η επανάληψη την κάνει λιγότερο επική, αλλά συμβάλλει περισσότερο στο να διαμορφώσει το κλίμα της ταινίας. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι η ταινία δεν έχει ένα γενναίο μερίδιο ξύλου, μάχης και φαντασμαγορικού θεάματος. Και όχι το ακαταλαβίστικο είδος ξύλου, που δε μπορείς να καταλάβεις ποια πλευρά είναι προς τα πάνω από το κούνημα, αλλά καθαρές εικόνες και ζόρικα πλάνα για τους αγχώδεις τύπους.

edge of tomorrow

Στη συνέχεια, θα ήταν τρομερή παράλειψη να μην αναφέρουμε την πάρα πολύ έντονη χημεία μεταξύ Emily Blunt και Tom Cruise. Παρά το επίθετο της, κάθε άλλο παρά βαρετή ήταν και έπαιξε πάρα πολύ καλά τον ρόλο της “Full Metal Bitch”(και ας είχε πει ότι δεν θα ήθελε ποτέ να κάνει ταινία με τον Cruise πριν κάποια χρονάκια). Καθώς η πλοκή εκτυλίσσεται βλέπουμε τους δύο πρωταγωνιστές να έρχονται πιο κοντά στον κοινό τους στόχο να αποδεκατίσουν τον εχθρό. No spoilers σχετικά με την πλοκή, καλύτερα να το δεις χωρίς να ξέρεις πολλά περισσότερα απ’ όσα σου δείχνει το trailer.

edge of tomorrow

Τέλος, η ταινία είναι πασπαλισμένη με αρκετό χιούμορ που επιβάλλεται από την ιδέα της ταινίας “Live, Die, Repeat“, όπου θέλει τον πρωταγωνιστή μας να ξαναζεί την ίδια μέρα, ξανά και ξανά, και ξανά. Και ξανά. Το σημαντικό με αυτό το μοτίβο, είναι να μη βαρεθεί το κοινό. Και ο Doug Liman, απ’ ότι φαίνεται, ήξερε πολύ καλά πώς να το αποφύγει αυτό, καθώς χρησιμοποιεί το μοτίβο της επανάληψης, τόσο για insider humour, όσο και για να εισάγει βασικά σημεία στην πλοκή, αλλά και στοιχεία έκπληξης.

Εν ολίγοις

Δε πρόκειται να βαρεθείς με τίποτα αυτήν την ταινία, η οποία χρησιμοποιεί το μέσο του κινηματογράφου για να πει μια όχι τόσο πρωτοποριακή ιστορία, με έναν τρόπο που θα σου κόψει την ανάσα. Θα σε κρατήσει σίγουρα στη θέση σου, θα σε διασκεδάσει, θα σε αγχώσει, θα σου προσφέρει το υπερθέαμα που υπόσχεται και δε θα αποτύχει στο να παραδώσει την sci-fi ταινία δράσης για την οποία μας προετοιμάζει το trailer.

Και το fun fact της ημέρας

Η ταινία είναι βασισμένη στο μάνγκα “All you need is kill” του Hiroshi Sakurazaka. Σε αυτή την έκδοση, οι εξωγήινοι εισβάλλουν στο Τόκυο, η Ρίτα (Emily Blunt) είναι Αμερικάνα, ενώ ο William Cage είναι Ιαπωνέζος και ονομάζεται Keiji Kiriya (Killer Cage).

Rate this post
Yolo. Ή και όχι. Πρεμιέρα έκανε εχθές η νέα ταινία του Tom Cruise και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ο χωρισμός του από την Katie Holmes μόνο καλό του έκανε. Από τότε που χωρίσανε, μόνο καλές ταινίες βγάζει. Εύγε! Στα ενδότερα... Εισακούστηκε η σύσσωμη γκρίνια όλων και η μάχη λαμβάνει χώρα σε Ευρωπαϊκές ακτές με κυρίως μέρος καταστροφής το όμορφο Παρίσι. Βλέπεις, μπορεί να είναι εντομόμορφοι εξωγήινοι με μόνο σκοπό την εξόντωση του ανθρώπινου είδους, αλλά κατά βάθος είναι ρομαντικούληδες. Το γεγονός ότι…

Review Overview

Βαθμολογία

Summary : Δε πρόκειται να βαρεθείς με τίποτα αυτήν την ταινία η οποία θα σε διασκεδάσει, θα σε αγχώσει, θα σου προσφέρει το υπερθέαμα που υπόσχεται και δε θα αποτύχει στο να παραδώσει την sci-fi ταινία δράσης για την οποία μας προετοιμάζει το trailer.

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κώστας Βουτσάς

Ο «αιώνιος έφηβος» Κώστας Βουτσάς δεν τα κατάφερε

Ο Κώστας Βουτσάς, ο άνθρωπος που για δεκαετίες σκόρπιζε το γέλιο μέσα από τις ταινίες, τη θεατρική του παρουσία και ...