Home / THINKDROPS / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΚΘΕΣΕΙΣ / “Ψυχογεωγραφίες” – Έκθεση ζωγραφικής των F. Bootz & Π. Χαραλάμπους

“Ψυχογεωγραφίες” – Έκθεση ζωγραφικής των F. Bootz & Π. Χαραλάμπους

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στις 8:00 μμ, εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση με τίτλο “Ψυχογεωγραφίες” | Frédéric Bootz – Πάνος Χαραλάμπους | στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Frédéric Bootz - Golden Pavilion“Ψυχογεωγραφίες”: Δύο εικαστικοί καλλιτέχνες, ο ένας Γάλλος, ο άλλος Έλληνας, με διαφορετικές διαδρομές αλλά με συγγενείς διεργασίες, επικαιροποιούν μία συνομιλία παρουσιάζοντας έργα τους της ίδιας χρονικής περιόδου, που μέσα από διαφορετικές φόρμες, και εικονοθεσίες καταλήγουν σε ένα υπερβατικό συναισθηματικό αποτέλεσμα που θέτει σε αμφισβήτηση τις βεβαιότητες και αιωρείται ανάμεσα στο όνειρο (Bootz) και την υποστασιακή πραγματικότητα (Χαραλάμπους).

Η έκθεση συνοδεύεται από 2 video των καλλιτεχνών.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει η προτεινόμενη έκθεση είναι ότι τα έργα και των δύο καλλιτεχνών έχουν γίνει την δεκαετία του΄90, τα οποία ως ενότητα θα εκτεθούν για 1η φορά στην Ελλάδα.

Ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων των:

  • Frédéric Bootz: λάδι σε καμβά και gouaches, ενότητες, Κάιρο και ανατολή.
  • Πάνος Χαραλάμπους, μεγάλα έργα, λάδι και φύλλα καπνού σε καμβά, ενότητα “Tobacco area” τα οποία εκτέθηκαν τον Απρίλιο 2014, σε τιμητική έκθεση στη Γαλλία, στην πρωτοποριακή Σχολή Καλών Τεχνών της Besançon.

Όπως σημειώνει ο ιστορικός τέχνης, Kωνσταντίνος Μπάσιος, στο κείμενό του για την έκθεση με τίτλο “Για τις «έλλογες» εικόνες”:

Οι διαδρομές ζωής που ακολουθούν οι δημιουργοί δεν τέμνονται εύκολα. Μπορούν όμως λίγο να πλησιάσουν. Σε μια τέτοια διοργάνωση, όπως η σημερινή, δίνεται η ευκαιρία σε όλους, δηλαδή στο κοινό αλλά και στους ίδιους τους καλλιτέχνες, να προκύψει μια κατ’ ουσίαν συνάντηση, που βάσιμα θέτει τις αναμονές μας, τις περιέργειές μας, αλλά και τις προκαταλήψεις μας σε μια δοκιμή.

Δύο άνθρωποι, με διαφορετικές πορείες, με επιμέρους εμπειρίες σπουδών και ζωής, αλληλο-εκτίθενται και παρα-τοποθετούνται, μέσα από έργα τους. Και ενώ δεν πρόκειται για κάποια εξειδικευμένη προσέγγιση που θα μπορούσε να έχει ως στόχο την επισήμανση κοινών ή μη κοινών στοιχείων, εν τούτοις και με ένα τρόπο σχεδόν άδηλο και λανθάνοντα, κάτι ανάλογο υπονοείται.

Δουλειές, προηγούμενων χρόνων, άρα μιας άλλης εποχής, που παράχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εμπνευσμένες από εντελώς διαφορετικές αφορμές και καθοδηγούμενες από άλλες τεχνοτροπίες, επιτυγχάνουν να προκαλέσουν ανάλογες, σχεδόν ομόλογες αντιδράσεις, σκέψεις και προπαντός συναισθήματα.

Η χωρική και χρονική συνεύρεση όλων αυτών των δημιουργιών, που τώρα έχουμε στη διάθεσή μας, προσφέρεται ως ένα φιλοσοφικό δοκίμιο, που ενώ δεν είναι ολοκληρωμένο, ο καθένας μας μπορεί να το συμπληρώσει σύμφωνα με ό,τι και όσα έχει εισπράξει από μια τέτοια παραλληλία εκθεμάτων.

Αυτή η έκθεση δεν επιβάλλει θεωρήσεις, ούτε υποδεικνύει αυθεντικούς και ορθόδοξους τρόπους κατανόησης και ερμηνείας για αυτά που εκτίθενται.

Αποτελεί, ωστόσο, μια μορφή κοινής απόδειξης ότι η ανάγκη της έκφρασης και η αγωνία της μετάδοσης του νοήματος μάς αφορά όλους, είτε είμαστε δημιουργοί, είτε θεατές.

Ας είναι, επομένως, η έκθεση αυτή μια αφορμή, για να ξεπεράσουμε τους κλασικούς τεχνο-κριτικούς διαχωρισμούς: πώς δηλαδή, ακόμα και μια εννοιολογικά δομημένη σύνθεση του Έλληνα Πάνου Χαραλάμπους θα μπορούσε να είναι ένα «τοπίο» και πώς ένα συγκροτημένο τοπίο του Γάλλου Frédéric Bootz θα μπορούσε να κατέχει τη θέση μιας «προγραμματικής» δήλωσης.

Γιατί είναι, εν τέλει, τα διανοήματα, ως μια συνθήκη πολιτισμού, που επιτρέπουν τέτοιου τύπου υπερβάσεις, ώστε να επιφέρουν διασταυρώσεις, πολύ πιο γόνιμες, από όσο υποπτευόμαστε.

* Ο Πάνος Χαραλάμπους είναι καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.
** Ο Frédéric Bootz, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης, εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Info

Επιμέλεια – Διοργάνωση: Γωγώ Κολυβήρα

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Διάρκεια έκθεσης: Τετάρτη 2 έως Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, Σάββατο & Κυριακή, 18:00 – 22:00

 

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Platforms Project NET 2021

Platforms Project NET 2021

Η διεθνής έκθεση Platforms Project για ένατη συνεχόμενη χρονιά, έχει ως αντικείμενο την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ...