Home / THINKDROPS / VIRALS / Inglorious Fruits and Vegetables: Όχι στη σπατάλη τροφίμων!

Inglorious Fruits and Vegetables: Όχι στη σπατάλη τροφίμων!

Αμέτρητα φρούτα και λαχανικά πετιούνται καθημερινά και ο λόγος είναι ένας: δεν πληρούν τις… εμφανισιακές προδιαγραφές για να πωληθούν στα ράφια των supermarkets και των άλλων καταστημάτων!

Η γαλλική εταιρεία supermarket Intermarché αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές για την αλόγιστη σπατάλη τροφίμων. Έτσι, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με την ονομασία Inglorious Fruits and Vegetables (“Άδοξα Φρούτα και Λαχανικά”).

Οι καταναλωτές στα supermarkets της εταιρείας μπορούν να απολαύσουν υγιεινά φρούτα και λαχανικά σε 30% χαμηλότερη τιμή από τα… “όμορφα” αδερφάκια τους!

Το διαφημιστικό σποτ για αυτή την πολύ αξιέπαινη προσπάθεια έχει γίνει viral τις τελευταίες ημέρες, σημαντικότερο όμως από τους αριθμούς προβολών είναι το γεγονός ότι “ξυπνάει” την καταναλωτική μας συνείδηση και μας ευαισθητοποιεί απέναντι στο ζήτημα των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια:

http://www.youtube.com/watch?v=p2nSECWq_PE

Περί της σπατάλης τροφίμων

Περίπου το 1/3 των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση ετησίως (περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι) χαλούν ή πετιούνται στα σκουπίδια (πηγή: Food and Agriculture Organization, FAO). Η τρέχουσα σπατάλη στην ΕΕ φθάνει τα 89 εκατομμύρια τόνους ετησίως (δηλ. 179 κιλά ανά άτομο).

Το 50% των τροφίμων (υγιεινά τρόφιμα και τρόφιμα που δεν έχουν λήξει) σπαταλιέται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από νοικοκυριά, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια την ίδια στιγμή που 79 εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 16 εκατομμύρια εξαρτώνται άμεσα από την επισιτιστική βοήθεια που προσφέρουν φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η σπατάλη τροφίμων κατανέμεται αναλυτικότερα ως εξής:

– Νοικοκυριά: 42% (το 60% θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί)
– Παραγωγοί: 39%
– Έμποροι λιανικής πώλησης: 5%
– Τομέας εστίασης: 14%

Σε μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζεται ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, αυτή θα αυξηθεί κατά 40% μέχρι το 2020. Το 2014 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος κατά της Σπατάλης Τροφίμων. Ας αναλάβουμε όλοι, σε προσωπικό επίπεδο, τις ευθύνες μας.

Το δίκτυο “ΜΠΟΡΟΥΜΕ”

μπορούμεΑν σας έχει μείνει φαγητό, μην το πετάτε. Ενημερωθείτε για το δίκτυο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Η κύρια αποστολή του ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι η καταπολέμηση της σπατάλης φρέσκου φαγητού, συνδέοντας τους χορηγούς τροφίμων (εστιατόρια, αρτοποιεία, ξενοδοχεία, κλπ) με ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής τους.

Δείτε τον χάρτη του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και βρείτε το σημείο που σας βολεύει. Επίσης, αφιερώστε 5 λεπτά για να διαβάσετε τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού.

 

“Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο” —Mahatma Gandhi

 

Βαθμολόγησέ το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Βιολόγος σώζει πεταλούδα υπό εξαφάνιση, στον κήπο του σπιτιού του

Βιολόγος σώζει πεταλούδα υπό εξαφάνιση, στον κήπο του σπιτιού του

Χάρη στον Tim Wong, ο πληθυσμός της «California pipevine swallowtail» έχει μεγαλώσει ξανά!