Home / THINKDROPS / CINEMA / Σε τρία καρέ: Ιούλιος [pt. 3]

Σε τρία καρέ: Ιούλιος [pt. 3]

Αυτή την εβδομάδα, η σύνδεση μεταξύ των τριών προτάσεων της στήλης είναι ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, γι’ αυτό δώσε προσοχή!

Παραγωγές που προέρχονται έξω από τα όρια του Hollywood και δεν έχουν κανένα λόγο να νιώθουν μειονεκτικά για αυτό. Έχουν ίσως για άλλους λόγους, αλλά αυτό είναι μια ιστορία που αναλύεται παρακάτω:

The Double

Figurehead_2014-07C_A

Η μίζερη ύπαρξη του Simon James (Jesse Eisenberg ) θα γίνει ακόμα χειρότερη, όταν κάνει την εμφάνισή του ο James Simon, ένας σωσίας του, που υπερέχει όμως σε όλα όσα ο ίδιος υστερεί.

Τον Richard Ayoade θα τον έχεις δει στο IT Crowd (αν είχες την τύχη), θα τον έχεις δει στο The Watch (αν είχες την ατυχία) και μάλλον δεν θα τον έχεις δει ως σκηνοθέτη στο πολύ καλό Submarine του 2010.

Με το περσινό The Double, επιστρέφει στην θέση του σκηνοθέτη, αυτή τη φορά με μια παραγωγή πιο πλούσια, πιο ευφάνταστη, και με γνωστότερο cast.

Jesse Eisenberg και Mia Wasikowska ως το πρωταγωνιστικό ζευγάρι μιας ιστορίας, αλλόκοτης, πλην όμως γεμάτης μαύρου χιούμορ, και ιδιαίτερων διδαγμάτων.

Δεν υπογράφω ότι θα σου αρέσει, θα μπορείς όμως να πουλήσεις την μούρη σου, ότι κάτι έχεις δει από Dostoevsky.

The Physician

Figurehead_2014-07C_B

Τον 11ο αιώνα η ιατρική ήταν στο σημείο της λήθης. Ο Rob Cole (Tom Payne) αφού χάσει τη μητέρα του από μια ανίατη ασθένεια, γίνεται περιπλανώμενος θεραπευτής υπό την καθοδήγηση ενός πλανόδιου δασκάλου (Stellan Skarsgård). Μαθαίνοντας όμως ότι στα βάθη της ανατολής υπάρχει ένας μεγάλος γιατρός, που θεραπεύει σχεδόν τα πάντα, θα ξεκινήσει, ένα ταξίδι προς την ολοκληρωτική γνώση.

Η νέα ταινία του Γερμανού Philipp Stölzl, υπόσχεται, αν μη τι άλλο να μας ταξιδέψει. Με μια ιστορία που μοιάζει να είχε γράψει ο Paulo Coelho (αλλά ευτυχώς έχει γράψει ο Noah Gordon), το Physician είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία ενός χαρακτήρα που αναζητά την γνώση, και μαζί με αυτή ανακαλύπτει την φιλία, τον έρωτα κι έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό.

Ο μεγάλος εχθρός της ταινίας, τα αναπόφευκτα κλισέ (ευτυχώς όχι πολύ ενοχλητικά), και η διάρκειά της. Καλύπτοντας 2 ώρες και 55 λεπτά, δυσκολεύεσαι να πατήσεις play. Αν το κάνεις όμως, δεν θα σε απογοητεύσει.

Wakolda

Figurehead_2014-07C_C

Στην Αργεντινή, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ένας γιατρός με ομιχλώδες παρελθόν, θα μπει έντονα στη ζωή μιας οικογένειας, προσπαθώντας επιφανειακά να βοηθήσει την πάθηση της μικρής τους κόρης.

Το ότι πολλοί από τους Γερμανούς επιστήμονες και αξιωματικούς του 3ου Ράιχ, βρήκαν άσυλο σε χώρες της λατινικής Αμερικής, δεν είναι μύθος. Μια από αυτές τις ιστορίες εξελίσσεται και στην ταινία της Lucía Puenzo από την Αργεντινή, που όμως δεν καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον που αποκτάς στο άκουσμά της.

Λίγο μυστήριο στην αρχή, γύρω από το παρελθόν κάποιων χαρακτήρων αδυνατεί να μείνει μέχρι το τέλος, λόγω κακής σεναριακής ροής, ενώ τα μηνύματα που εισπράττεις στο τέλος ως θεατής, είναι το ίδιο θολά με τον επίλογό του.

Καλό το Hollywood αλλά η ανεξάρτητη σκηνή, μπορεί να έχει το ίδιο ενδιαφέρον, αν όχι περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Δεν χάνεις κάτι αν ρίξεις μια ματιά, και σίγουρα θα το διαπιστώσεις και μόνος σου.

Θα βρεθεί χρόνος για περισσότερο εμπορικό σινεμά, σε μελλοντικά posts. Μέχρι τότε keep watching!

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κώστας Βουτσάς

Ο «αιώνιος έφηβος» Κώστας Βουτσάς δεν τα κατάφερε

Ο Κώστας Βουτσάς, ο άνθρωπος που για δεκαετίες σκόρπιζε το γέλιο μέσα από τις ταινίες, τη θεατρική του παρουσία και ...