Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / “Ο κόσμος του Κούρτ Βαλάντερ” του Χένινγκ Μανκέλ

“Ο κόσμος του Κούρτ Βαλάντερ” του Χένινγκ Μανκέλ

ο κόσμος του Κουρτ ΒάλαντερΜια φθινοπωρινή μέρα του 2002, ο Κουρτ Βαλάντερ βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο: να μετακομίσει από το Ίσταντ σε ένα σπίτι στην επαρχία. Το όνειρο, όμως, γρήγορα μετατρέπεται σε εφιάλτη, όταν στον κήπο του σπιτιού ανακαλύπτει θαμμένο ένα πτώμα, κι ύστερα άλλο ένα.

Η ιατροδικαστική έρευνα δείχνει πως τα πτώματα βρίσκονταν εκεί τουλάχιστον μισό αιώνα. Αλλά ποια ήταν αυτά τα άτομα; Και γιατί κανείς ποτέ δεν ανέφερε την εξαφάνισή τους;

Ο Βαλάντερ και οι συνάδελφοί του θα ανατρέξουν στο παρελθόν για να λύσουν τον γρίφο και θα έρθουν αντιμέτωποι με μια ανείπωτη τραγωδία, όπου οι ρόλοι θύτη και θύματος εναλλάσσονται συνεχώς.

Για τους φανατικούς αναγνώστες του επιθεωρητή Βαλάντερ, το βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με πολιτιστικές αναφορές, πρόσωπα και μέρη που έχουμε συναντήσει στα μυθιστορήματα της σειράς και συνθέτουν τον κόσμο του αγαπημένου ήρωα.

…και δυο λόγια από τον συγγραφέα

Ένα από τα ελάχιστα κοινά που έχουμε με τον Βαλάντερ είναι ότι είμαστε συνομήλικοι. Όταν είσαι γύρω στα εξήντα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που βρίσκεις πάρα πολύ τρομακτικά. Ένα από αυτά είναι ότι έχεις πάρει λάθος αποφάσεις στη ζωή σου και τώρα είναι πολύ αργά για να τις αλλάξεις. Ένα άλλο είναι ότι αρχίζεις και σκέφτεσαι τη σωματική και πνευματική φθορά. Δε φοβάμαι καθόλου τον θάνατο. Αυτό που πραγματικά με τρομάζει είναι να έρθει μια μέρα η σύζυγός μου, η Εύα, και να μου πει: «Χένινγκ, έχεις αρχίσει να ξεχνάς».

Είναι αλήθεια ότι δε συμπαθώ ιδιαιτέρως τον Βαλάντερ. Πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι συγγραφείς θα συμφωνούσαν πως είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να γράφεις για ένα άτομο που δε συμπαθείς. Είμαι βέβαιος ότι ο Σαίξπηρ χαιρόταν πολύ περισσότερο γράφοντας για τον Ιάγο απ’ ό,τι για τον Οθέλο. Αν γράφεις για κάποιον που αγαπάς, τι στο καλό μπορείς να πεις γι’ αυτόν; Είναι πολύ καλύτερα να υπάρχει κάτι ανάμεσα σ’ εσένα και τον κεντρικό χαρακτήρα που να σ’ εκνευρίζει. Για παράδειγμα, η συμπεριφορά του Βαλάντερ απέναντι στις γυναίκες δε μου αρέσει καθόλου. Νομίζω ότι εγώ τους φέρομαι πολύ καλύτερα. Εκείνος παραείναι απότομος…

(Απόσπασμα από συνέντευξη του Χένινγκ Μάνκελ στo www.telegraph.co.uk)

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα…

 Ο ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΑΝΚΕΛ γεννήθηκε το 1948 σ’ ένα χωριό στη βόρεια Σουηδία. Τα βιβλία του, που στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, έχουν ΧΕΝΙΝΓΚ ΜΑΝΚΕΛμεταφραστεί σε 40 γλώσσες, έχουν πουλήσει περισσότερα από τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, έχουν γυριστεί κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, και έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία. Το ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΣΩΠΟ, το πρώτο βιβλίο της σειράς μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ, έχει βραβευτεί ως το Καλύτερο Σουηδικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα για το 1991 από τη Σουηδική Ακαδημία Εγκλήματος και ως το Καλύτερο Σκανδιναβικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα από τον Σκανδιναβικό Σύνδεσμο Εγκλήματος. Το ΕΝΤΟΛΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ τιμήθηκε με το βραβείο Macallan Gold Dagger 2001, ενώ ο συγγραφέας ανακηρύχθηκε συγγραφέας της χρονιάς 2002 στη Γερμανία και τιμήθηκε με το βραβείο Tolerance από την Deutsche Evangelische Akademie Tutzing. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν άλλα έντεκα μυθιστορήματα του Χένινγκ Μάνκελ.


Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, ο σπουδαίος ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και ...