Home / THINKDROPS / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Αν πέσει το κινητό στο νερό;

Αν πέσει το κινητό στο νερό;

Σίγουρα, το ιδανικό θα ήταν… να μην πέσει στο νερό! Επειδή, όμως, λίγο η ζάλη από τον ήλιο, λίγο οι μπύρες, λίγο η τάση να βγάζουμε σέλφι παντού (άρα και μέσα στη θάλασσα), οδηγούν πολύ εύκολα σε τέτοιου είδους ατυχήματα, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε το κινητό μας.

Αν πέσει το κινητό στο νερό;

Τα άμεσα βήματα που θα πρέπει να κάνεις, είναι τα εξής: Βγάλε την μπαταρία. Άφησε το κινητό στον ήλιο για λίγη ώρα. Κοπάνησέ το με ένα σφυρί για 5 λεπτά. Ρίξε οινόπνευμα και βάλ’ του φωτιά. Για να βεβαιωθείς ότι πέθανε, άφησέ το στην άσφαλτο και πάτησέ το με το αυτοκίνητο. Τέλος, πήγαινε να αγοράσεις ένα καινούργιο κινητό, για να μάθεις!

Μην αγχώνεσαι, δε χρειάζεται να κάνεις τα παραπάνω, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές και να έχεις την τύχη με το μέρος σου:

1. Βγάλ’ το από το νερό το συντομότερο δυνατόν! Το νερό μπορεί να διεισδύσει στη συσκευή μέσα σε δευτερόλεπτα, μέσα από τις θύρες για τη φόρτιση, τα ακουστικά και κάθε άλλη πιθανή είσοδο. Μόλις το βγάλεις, μην πατάς κουμπιά (ούτε τα πλαϊνά) και μη δοκιμάζεις αν λειτουργεί! Αν είναι κλειστό, μην το ενεργοποιείς.

Αν πάλι δε βρίσκεσαι στη θάλασσα, αλλά στο σπίτι και τυχαίνει να φόρτιζες το κινητό την ώρα που έπεσε στα μπουγαδόνερα (μα τι γκαντεμιά αδερφάκι μου), μη βάλεις το χέρι στο νερό για να το βγάλεις, εκτός αν σου αρέσει το punk look. Κλείσε πρώτα τον γενικό του ρεύματος για να είσαι απόλυτα καλυμμένος και προστατευμένος. Μόλις το κάνεις, τρέχα να βγάλεις τη συσκευή από το νερό! Σβέλτα! Η ταχύτητα μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για τον μικρό σου φίλο.

2. Άπλωσε χαρτιά κουζίνας ή πετσέτα ή τέλος πάντων στεγνά υφάσματα και άνοιξε επάνω τους τη συσκευή, αφαιρώντας το καπάκι και την μπαταρία. Όσο κάποια βρεγμένα κυκλώματα δεν είναι συνδεδεμένα με την μπαταρία, είναι πιο πιθανό να “επιζήσουν” από το ατύχημα.

Προσοχή: αν το κινητό έπεσε σε αλμυρό νερό (θάλασσα) και όχι σε κάποια λεκάνη τουαλέτας (κάποιος έβγαζε σέλφι στο μπάνιο), μετά την αφαίρεση της μπαταρίας και πριν από τη διαδικασία στεγνώματος πρέπει να το ξεπλύνεις με γλυκό νερό, για να απομακρύνεις όσο γίνεται το καταστροφικό αλάτι!

3. Αφαίρεσε την κάρτα SIM για να σώσεις τις πολύτιμες επαφές σου. Στέγνωσέ την καλά και ξανασύνδεσέ τη μόλις η συσκευή έχει στεγνώσει καλά και τη βάλεις σε λειτουργία (βλ. παρακάτω, Νο 10).

4. Αφαίρεσε κάθε περιφερειακό όπως ακουστικά ή κάρτες αποθήκευσης, ώστε να εκθέσεις τις αντίστοιχες υποδοχές στον αέρα και να μπορέσουν να στεγνώσουν.

5. Σκούπισε και στέγνωσε καλά το τηλέφωνό σου. Ακόμα και μία ξεχασμένη σταγόνα μπορεί να διαβρώσει ή να βραχυκυκλώσει τα κυκλώματα. Απόφυγε την έντονη κίνηση, καθώς το ταρακούνημα μπορεί να βοηθήσει το νερό να εισχωρήσει περισσότερο.

6. Για το καλύτερο στέγνωμα της συσκευής χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα. Τοποθέτησε το κινητό μπροστά στο στόμιο για 15-20 λεπτά (κουραστικό, αλλά κάνει καλή δουλειά). Προσοχή: μην έχεις το κινητό πολύ κοντά στο στόμιο της σκούπας, καθώς μπορεί να προκληθεί στατικός ηλεκτρισμός, που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

7. Ίσως να σκέφτηκες “γιατί να μη χρησιμοποιήσω πιστολάκι μαλλιών για να το στεγνώσω;”. Γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να “σπρώξει” την υγρασία ακόμα βαθύτερα, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Οπότε, όχι.

8. Μια καλή ιδέα είναι να το τοποθετήσεις το κινητό σου μέσα σε ένα μπολ γεμάτο ρύζι, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ρύζι απορροφά αποτελεσματικά την υγρασία (γι’ αυτό το βλέπεις πολλές φορές και μέσα σε αλατιέρες). Καλό είναι, επίσης, να αλλάζεις τη θέση του κινητού, στριφογυρνώντας το ανά ώρα, ώστε τυχόν σταγονίδια νερού να κυλούν προς τις εξόδους.

9. Αφού μείνει στο ρύζι, βγάλ’ το και άφησέ το επάνω σε απορροφητική πετσέτα / πανί / χαρτί. Να θυμάσαι ότι ο σκοπός είναι να αφαιρεθεί όλη η υγρασία.

10. Αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες, ήρθε η ώρα της δοκιμής. Βεβαιώσου όσο γίνεται ότι δεν υπάρχει άλλη υγρασία, τοποθέτησε την μπαταρία και ενεργοποίησε το κινητό. Αν δε λειτουργεί, παρότι στεγνό, δοκίμασε να το συνδέσεις με τον φορτιστή αλλά χωρίς την μπαταρία. Αν δουλεύει, ίσως χρειάζεσαι καινούργια μπαταρία.

Αν παρόλα αυτά δε δεις φως στην άκρη του τούνελ, δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να το δώσει στους ειδικούς του εξουσιοδοτημένου service. Εξήγησέ τους όλη την ιστορία, με ειλικρίνεια. Εξάλλου, μπορούν να καταλάβουν αν το κινητό σου πήρε νερά χάρη στους δείκτες υγρασίας που υπάρχουν μέσα στη συσκευή.

Και να προσέχεις από εδώ και πέρα, ε! Καλή τύχη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

GameAthlon 2015

Το Hellenic American College (HAEC) και το CowboyTV διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις 17, 18 & 19 Ιουλίου 2015 ...