Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Ο παράξενος κόσμος του Μουρακάμι

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Ο παράξενος κόσμος του Μουρακάμι

«Το Νορβηγικό Δάσος» είναι το μόνο βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι που είναι γραμμένο σε μια καθαρή ρεαλιστική πρόζα και είναι αυτό που τον έκανε γνωστό σε όλοκληρο τον κόσμο. Τι το ιδιαίτερο έχει; Να μια ακόμα φορά που χρειάζεται να διαβάσουμε ολόκληρο το βιβλίο για να ανακαλύψουμε το μαγικό κόσμο και τη σύνθετη σκέψη του συγγραφέα.

Νορβηγικό ΔάσοςΠρωταγωνιστής είναι ο Τόρου Βατανάμπε, όπου σ’ ένα ταξίδι του προς τη Γερμανία ξυπνούν οι μνήμες από τα νεανικά του χρόνια, τους μεγάλους και τους επιπόλαιους έρωτες και τον πόνο που τους συνόδευσε.

Ο Τόρου είχε έναν κολλητό φίλο, τον Κιζούκι, ο οποίος κάποια μέρα αποφάσιζει να αυτοκτονήσει. Το γεγονός αυτό σημαδεύει μια για πάντα τον πρωταγωνιστή μας, αλλά και την κοπέλα του Κιζούκι, τη Ναόκο. Η Ναόκο από την άλλη είναι μια κοπέλα που αντιμετωπίζει ψυχολογικές διαταραχές και σεξουαλικά προβλήματα. Ο θανατος του Κιζούκι λειτουργεί καταλυτικά και αρχίζει και ξεδιπλώνει την πλοκή, η οποία θα μας αποκαλύψει την περιπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων σε όλο τους το μεγαλείο και πόσο βίαιες και καταπιεστικές μπορούν να γίνουν για την ψυχολογία των ανθρώπων.

Η Ναόκο εξαφανίζεται ενώ ο Τόρου ξεκινάει σπουδές. Λίγο θλιμμένος, λίγο χαμένος, αρχίζει μια καινούργια ζωή μακριά από όλους και όλα. Εκεί κάνει καινούργιους φίλους –όχι πολλούς–, πιάνει δουλειές για να επιβιώσει, ανακαλύπτει τον εαυτό του και γνωρίζει τους πρώτους «βρώμικους» έρωτες.

Σκέφτεται συνεχώς τη Ναόκο και τελικά την ξαναβρίσκει μετά περίπου από ένα χρόνο, όταν και ανακαλύπτει την επίδραση που είχε ο θάνατος του Κιζούκι στη ζωή της. Παρ’ όλα αυτά, η έλξη είναι αμοιβαία και περιέργως ο πόνος για το νεκρό τους φίλο τους φέρνει κοντά, με αποτέλεσμα την πρώτη τους ερωτική επαφή. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, γιατί όπως πάντα υπάρχει ένα «όμως». Μετά την πρώτη τους ερωτική επαφή, η Ναόκο αποφασίζει να κλειστεί σε ένα σανατόριο για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ο Κιζούκι ξεκινάει μια αλληλογραφία που σπάνια βρίσκει ανταπόκριση.

Στο μεταξύ, στο πανεπιστήμιο γνωρίζει το Ναγκασάβα, έναν φοιτητή με ισχυρή προσωπικότητα, πολλές γνωριμίες, αθεράπευτα γυναικά και μια κοπέλα που τον αγαπάει αληθινά, την Χατζούμι. Με το Ναγκασάβα θα ακολουθήσουν έξαλλα βράδια ποτού και έρωτα με γυναίκες, σε βαθμό κυνικό, ενώ ο ήρωάς μας αναζητάει απαντήσεις στον έρωτα και την αγάπη.

Παράλληλα γνωρίζει τη Μιντόρι, η οποία τον φλερτάρει, αλλά ταυτόχρονα απολαμβάνει να επιδεικνύει την σεξουαλικότητά της. Τα γράμματα προς τη Ναόκο δε σταματούν και οι πρώτες επισκέψεις του ήρωά μας στο σανατόριο ξεκινούν, όπου και ο έρωτας των δύο ηρώων μας ξεδιπλώνεται κάτω από το χιονισμένο τοπίο της Ιαπωνικής εξοχής, το οποίο μας προϊδεάζει για το τέλος.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα σαιξπηρικό έργο, καθώς ο Θάνατος, οι αυτοκτονίες, η αγάπη και ο έρωτας αποτελούν το μόνιμο μοτίβο του έργου. Στο τέλος θα δούμε τη Ναόκο να αυτοκτονεί, καθώς δεν μπορεί να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της προβλήματα. Όμως και η κοπέλα του Ναγκασάβα αυτοκτονεί, γιατί δεν μπορεί να αντέξει το πόσο κυνικά την αντιμετωπίζει, καθώς συνεχίζει και πηγαίνει με άλλες γυναίκες και να απαιτεί από αυτή να ζει στη σκιά του. Ο θάνατος της Χατζούμι τον κάνει να συνειδητοποιήσει πως άτομα σαν το Ναγκασάβα, που ζουν σε βάρος των άλλων και μες στην φθήνια, δεν του ταιριάζουν, ενώ ο θάνατος της Ναόκο τον ρίχνει σε μια απομόνωση και σε ένα ταξίδι όπου θα αφήσει τα πάντα. Στο τέλος, όμως, η διέξοδος έρχεται από την Μιντόρι.

Ένα βιβλίο που έχει στοιχεία κλασικού βιβλίου, αλλά και rock & pop culture συνάμα. Ένα βιβλίο με πάρα πολλές ερωτικές σκηνές, στο βαθμό του προκλητικού, που αναδεικνύει τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις, διαποτισμένο στο μεγαλύτερό του βαθμό από άτοπους έρωτες, που όμως στο τέλος μας μιλάει για την αγάπη που μένει, όπου αρκεί ένα τηλεφώνημα για να την ανακαλύψεις.

Είναι μια καλή αρχή για να ανακαλύψετε τον παράξενο κόσμο του Χαρούκι Μουρακάμι.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Αστυνομία της μνήμης

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Χαμένος στον κόσμο της Γιόκο Ογκάουα

Η Αστυνομία της μνήμης είναι ένα βιβλίο με πάρα πολλούς συμβολισμούς και προβληματισμούς: ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος και ποιος έγκλειστος ...