Home / THINKDROPS / CINEMA / Σε τρία καρέ: Σεπτέμβριος [pt. 4]

Σε τρία καρέ: Σεπτέμβριος [pt. 4]

Η στήλη στα τελευταία της posts τείνει να πέφτει σε αδιέξοδα και περισσότερο σε ταινίες αποφυγής. Κάπου εδώ η κινηματογραφική μοίρα πρέπει να επανορθώσει, και το σημερινό άρθρο έχει αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Μετά από καιρό, τρεις αρκετά καλές επιλογές, ανόμοιες μεταξύ τους και με διαφορετικά target group, που για αυτή τη βδομάδα ελπίζω να καλύψουν αρκετό κόσμο.

Belle

Figurehead_2014-09D_A

Η μικρή Dido Elizabeth Belle (Gugu Mbatha-Raw) θα μεγαλώσει σε σπίτι ευγενών, τον 18ο αιώνα, χωρίς όμως να καταφέρει να ξεπεράσει την κοινωνική θέση που της δίνει το χρώμα του δέρματός της. Παράλληλα, μια ιδιαίτερη υπόθεση που δικάζει ο θετός πατέρας της, θα δώσει την αφορμή για τις κοινωνικές αλλαγές που θα αλλάξουν ριζικά το Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω στο θέμα της δουλείας και του ρατσισμού.

Η Amma Asante μετά από δέκα σχεδόν χρόνια σκηνοθετεί τη δεύτερή της ταινία με θέμα το ρατσισμό και τον κοινωνικό διαχωρισμό που είχε θεμελιώσει την Αγγλία και τη δομή της αριστοκρατίας της, τρεις αιώνες πριν.

Το δυνατό χαρτί της ταινίας δεν είναι τόσο η (βασισμένη σε αληθινά γεγονότα) ιστορία της, όσο το Βρετανικό cast με τις καθηλωτικές ερμηνείες του. Κυρίαρχος σε αυτό, ο καταπληκτικός Tom Wilkinson, που με κάθε του εμφάνιση επισκιάζει τον οποιονδήποτε μοιράζεται το καρέ μαζί του, ενώ εξίσου εντυπωσιακή η πρωταγωνίστρια Mbatha-Raw που αποδεικνύει ότι της αξίζουν πολύ πιο απαιτητικοί ρόλοι από εκείνον στο Larry Crowne.

Ενδιαφέρουσα ιστορία, άψογη υποκριτική και πρόσθεσε κι ένα έξοχο soundtrack από την Rachel Portman.

Locke

Figurehead_2014-09D_B

Ο Ivan Locke (Tom Hardy) περνάει μια πολύ δύσκολη φάση της ζωής του. Οδηγώντας το αυτοκίνητό του πρέπει να βάλει σε μια τάξη το μπέρδεμα που ο ίδιος έχει προκαλέσει.

Η υπόθεση και η ροή της ιστορίας δεν με αφήνει να κάνω εκτενέστερη περιγραφή για ένα έργο που στηρίζεται πρώτον και κύριον στις ικανότητες του ενός και μόνου πρωταγωνιστή του, και δεύτερον στον σταδιακό τρόπο που αποκαλύπτει το τι συμβαίνει.

Όλο το έργο μας δείχνει τον κεντρικό ήρωα που οδηγεί και μιλάει στο τηλέφωνο με διάφορους ανθρώπους, ενώ το σενάριο χτίζει μια πολύ προσγειωμένη και μακριά από υπερβολές δραματική υπόθεση αιτιολογώντας άψογα τα κίνητρα και τις αντιδράσεις του πρωταγωνιστή.

Ο Tom Hardy δεν φοβάται να ρισκάρει με τις επιλογές του, και το έχει αποδείξει στο παρελθόν με τις συμμετοχές του σε ταινίες όπως το Lawless και το Brosnon, ενώ εδώ παραδίδει την καλύτερη ίσως ερμηνεία της καριέρας του.

Θα μπορούσε να ρίξει τους τίτλους τέλους με καλύτερο τρόπο, χωρίς όμως αυτό να μειώνει από το ενδιαφέρον που νιώθεις ως θεατής για την κατάληξή του, σε ένα πολύ θαρραλέο εγχείρημα από τον Βρετανό σκηνοθέτη και σεναριογράφο Steven Knight.

Chef

Figurehead_2014-09D_C

Ο Carl Casper (Jon Favreau) θα μπει απότομα στον 21ο αιώνα όταν ανακαλύπτοντας το Twitter, θα καταστρέψει άθελά του, την καριέρα του.

Ιδίως μετά το τέλος του Chef, δηλώνω κι επίσημα fan του Jon Favreau. Έχοντας διαχειριστεί άψογα ως σκηνοθέτης μεγάλους blockbuster τίτλους όπως τα δυο Iron Man (ξέρεις, εκείνα που σου άρεσαν, όχι το τρίτο), επιστρέφει στις Indie ρίζες του, με μια πραγματικά εξαιρετική ταινία, στην οποία υπογράφει και το σενάριο.

Το Chef το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φτιάξει η διάθεσή σου με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του Soul Kitchen (κι αυτό μες στην κουζίνα, τυχαίο;). Παράλληλα θέματα όπως το να ακολουθείς το όνειρό σου, η σημασία της οικογένειας και η δύναμη της σύγχρονης κοινωνικής δικτύωσης, είτε για καλό είτε για κακό, περνούν ανάλαφρα από την οθόνη, σε μια ταινία που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.

Αν παρακολουθείς δε και την καριέρα του πρωταγωνιστή, δεν μπορείς να μην κάνεις παραλληλισμούς της πορείας του Casper με αυτή του Favreau, όπου η επιστροφή τους σε αυτό που αγαπούν δικαιώνει και τους δυο!

Υ.Γ.: μην το δεις με άδειο στομάχι!

Θέλω να πιστεύω ότι οι σημερινές επιλογές θα ικανοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα.

Με την ελπίδα η επόμενη εβδομάδα, να ακολουθήσει τα χνάρια αυτής, σε αφήνω με τις μαγικές νότες και την απέραντη αισιοδοξία που μου άφησε η ιστορία του Carl Casper.

http://youtu.be/dXPc2r-myqw

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κώστας Βουτσάς

Ο «αιώνιος έφηβος» Κώστας Βουτσάς δεν τα κατάφερε

Ο Κώστας Βουτσάς, ο άνθρωπος που για δεκαετίες σκόρπιζε το γέλιο μέσα από τις ταινίες, τη θεατρική του παρουσία και ...