Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Η αιχμηρή γραφή του Μο Γιαν

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Η αιχμηρή γραφή του Μο Γιαν

Οι «Μπαλάντες του Σκόρδου» είναι το μόνο μυθιστόρημα του Μο Γιαν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Mo Yan - Οι μπαλάντες του σκόρδουΠαιδί αγροτικής οικογένειας και μέλος της πολιτιστικής επανάστασης στην Κίνα o Mo Γιαν για μια ακόμη φορά καταπιάνεται με την εξαθλίωση της αγροτικής κοινωνίας που την αντιπαραβάλλει με την εξουσία μιας γραφειοκρατίας που δε λογίζει τους μέσους ανθρώπους παρά ως μιάσματα. Πολιτικοπημένη λοιπόν, η γραφή του Μο Γιαν δε σταματάει να μας υπενθυμίζει και να καταγγέλλει πως όλος αυτός ο πλούτος που παράγεται στην Κίνα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας απάνθρωπης εκμετάλλευσης της κατώτερης τάξης της Κίνας, της αγροτικής, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Στη γραφή του ανακαλύπτουμε πως οι άνθρωποι καταλήγουν να ζουν μεταξύ ανυπαρξίας και μιας πραγματικότητας που αρμόζει μόνο σε ζώα.

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και εξελίσσεται στην επαρχία του Παραδείσου. Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με μια μπαλάντα του σκόρδου, την οποία απαγγέλει ο τυφλός ποιητής Τζανγκ Κου, ο οποίος είναι και το μόνο υπαρκτό πρόσωπο του μυθιστορήματος. Η αφήγηση είναι in media res, δηλαδή ξεκινάει από ένα κεντρικό γεγονός, το οποίο όμως δεν είναι το αρχικό, και από εκεί και πέρα αρχίζουν να ξετυλίγονται τα γεγονότα σαν ένα κουβάρι που μας βοηθάει να ανασυνθέσουμε την πραγματικότητα και να λύσουμε τις εύλογες απορίες που μας δημιουργούνται. Κατ’ ουσία έχουμε να κάνουμε με πρόδρομη και ανάδρομη αφήγηση.

Η γραφή είναι λυρική με πολύ έντονα στοιχεία ρεαλισμού και μιας σκληρής γλώσσας, που όμως είναι απαραίτητη για να αναδείξει την πραγματικότητα της κοινωνίας που μας περιγράφει. Επίσης συναντάμε στοιχεία από τη γραφή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και του Γουίλιαμ Φώκνερ, όπως αναφέρθηκε μετά την απονομή του Νόμπελ.

Οι δυο κεντρικοί ήρωες είναι ο Γκάο Μα και ο Γκάο Γιανγκ. Ο Γκάο Μα ερωτεύεται τη Γειτονοπούλα Τζίντζου, με την οποία όμως στέκεται αδύνατο να είναι μαζί, καθώς οι ταξικές ανισότητες είναι τόσο βαθιά ριζωμένες ώστε η οικογένεια και τα αδέρφια της Τζίντζου δεν μπορούν να αποδεκτούν ότι θα πάρει άλλον άντρα από αυτόν που της προορίζουν και που αποτελεί μια οικονομική λύση στα προβλήματά τους. Αν και το σκάνε και διαφεύγουν μέσα από υπέροχα τοπία, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Από την άλλη, ο Γκάο Γιάνγκ είναι λίγο πιο δειλός, λίγο πιο φοβισμένος ως προς την εξουσία, αλλά του μέλλει να φυλακιστεί και να βιώσει τον ανθρώπινο εξευτελισμό.

Σε αυτό το βιβλίο, θα δούμε αδέρφια να ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον άντρα που αγάπησε η αδερφή τους, μια γυναίκα που αυτοκτονεί, ανθρώπους που παίρνουν μέρος σε μια επανάσταση για μια καλύτερη ζωή, έναν ποιητή που τολμάει να τραγουδά την αλήθεια να δολοφονείται, μια κρατική εξουσία που δε διστάζει πουθενά, ανθρώπους που –είτε τυχαία είτε ηθελημένα– πήραν μέρος στον ξεσηκωμό και βρίσκονται νεκροί, κοπρίτες να αναγκάζουν συναθρώπους τους να πιουν κάτουρα και μια κοιλάδα γεμάτη από σκόρδα να οδηγεί τους κατοίκους της σε ένα ατελείωτο αδιέξοδο, μόνο και μόνο γιατί η κρατική εξουσία δε τους λόγισε ως τίποτα παραπάνω από παραγωγούς σκόρδου.

Μο Γιαν

Ο Μο Γιαν γεννήθηκε το 1955 στο Σαντόνγκ της βορειοανατολικής Κίνας. Το 1976 κατατάχτηκε εθελοντικά στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, όπου και σπούδασε βιβλιοθηκάριος. Τα βιβλία του έχουν λογοκριθεί και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κινεζικής Λογοτεχνίας. Έχει επιλέξει να συνεχίσει να ζει όπου γεννήθηκε, αν και του έχουν γίνει πολλές προτάσεις για να πάει στη Δύση. Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ από τη Σουηδική Ακαδημία.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Αστυνομία της μνήμης

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Χαμένος στον κόσμο της Γιόκο Ογκάουα

Η Αστυνομία της μνήμης είναι ένα βιβλίο με πάρα πολλούς συμβολισμούς και προβληματισμούς: ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος και ποιος έγκλειστος ...