Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Ψωμί με μανιτάρια

Ψωμί με μανιτάρια

Υλικά

700 γρ. αλεύρι μαλακό
60 γρ. βούτυρο
450 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
240 ml νερό, χλιαρό
10 γρ. μαγιά ξηρή
30 γρ. μέλι
7 γρ. αλάτι
30 γρ. γιαούρτι

Διαδικασία

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας το μαγείρεμα για ακόμα 5’. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό και προσθέτουμε τη μαγιά και το μέλι χωρίς να ανακατέψουμε και τα αφήνουμε 10’ επιτρέποντας στο μέλι να αντιδράσει με τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλάτι, το γιαούρτι και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά, σιγά, ζυμώνοντας με τα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον ώστε να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2-3 ώρες.

Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ένα καρβέλι και τοποθετούμε σε μια φόρμα 15×22 εκ. που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ακόμα 30’. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°c για περίπου 30’. Όταν πάρει χρυσό χρώμα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°c και αλείφουμε την επιφάνειά του με λίγο ζεστό νερό. Ψήνουμε για ακόμα 15’. Αφού ψηθεί το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κοφτό μακαρονάκι με μπρόκολο

Κοφτό μακαρονάκι με μπρόκολο

Αν σου αρέσουν τα ζυμαρικά και τα λαχανικά, αυτή η συνταγή για μια γευστική μακαρονάδα με μπρόκολο, πιπεριές Φλωρίνης και ...