Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Πώς δημιουργήθηκε το βραβείο Νόμπελ

Πώς δημιουργήθηκε το βραβείο Νόμπελ

Κάθε χρόνο διαβάζουμε για τους «εκλεκτούς» στους οποίους θα απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ ως η ύψιστη διάκριση για την προσφορά τους στην επιστήμη ή στη λογοτεχνία. Και πράγματι, το βραβείο Νόμπελ καθιερώθηκε από την πρώτη στιγμή ως ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στο κόσμο. Έχουμε όμως αναρωτηθεί πώς αυτό το βραβείο ήρθε στη ζωή; Θα εκπλαγείτε.

Alfred NobelΟ Alfred Nobel γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1833 και ήταν γιος του Immanuel Nobel, ενός εφευρέτη και μηχανικού. Παραλείποντας τα περισσότερα για την παιδική του ηλικία, θα αναφέρουμε ότι επηρεάστηκε από τον πατέρα του και ακολουθώντας τα χνάρια του έγινε μηχανικός και χημικός. Η οικογένειά του μετά από μια σειρά δυσκολιών, έχοντας πλέον την οικονομική δυνατότητα, του παρείχε εκπαίδευση στο σπίτι και πήγε σε σχολείο μόνο για 18 μήνες. Τα μετεγενέστερα χρόνια τον βρίσκουν να σπουδάζει στο Παρίσι και στην Αμερική, όπου συνεργάστηκε με τον John Ericsson.

O Alfred Nobel ήταν ο εφευρέτης του δυναμίτη και της νιτρογλυκερίνης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ζωής του έκανε πάρα πολλές ανακαλύψεις, τις οποίες κατοχύρωσε με πατέντα. Δημιούργησε μια σειρά εταιρειών και ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της εποχής του. Η πραγματικότητα είναι πως οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες είχαν να κάνουν με στρατιωτικούς εξοπλισμούς, καθώς οι εφευρέσεις του ήταν πιο χρήσιμες σε αυτό το πεδίο. Αρκετές φορές κατηγορήθηκε από τον τύπο της εποχής για αυτές του τις δραστηριότητες, γιατί η χρήση των εφευρέσεών του μοιραία προκάλεσε το θάνατο σε πολλούς ανθρώπους.

Ο Alfred Nobel υπήρξε ένας εσωστρεφής, αλλά και ιδιοφυής άνθρωπος, που εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όπως απέδειξε η ιστορία, είχε και άλλες αναζητήσεις όσον αφορά την ανθρωπότητα και τις τέχνες. Πως όμως δημιουργήθηκαν τα βραβεία Νόμπελ; Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους, έρχεται κάποια στιγμή που βρίσκεται ένας άνθρωπος που διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Έτσι συνέβη και με τον Alfred Nobel. Έμελλε να υπάρξει με τρεις γυναίκες στη ζωή του, αλλά η δεύτερη ήταν αυτή που καθόρισε μια για πάντα τη ζωή του. Το όνομα αυτής, Bertha von Suttner, με την οποία υπήρξε ένα ειδύλλιο για ένα μικρό διάστημα, αλλά συνέχισαν να έχουν αλληλογραφία ως φίλοι για πολλά χρόνια μετά. Τη Bertha von Suttner, που ήταν ενεργή ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης και κατά των διακρίσεων, τη γνώρισε το 1786 και έμελλε να γίνει η γραμματέας του για ένα διαστημα.

Είναι φανερό πως οι ιδέες της, σε συνδυασμό με την εσωτερική του ανάγκη να μην είναι μόνο ένας εφευρέτης-επιχειρηματίας που το όνομα του συνδέεται με στρατιωτικά συμφέροντα, τον οδήγησαν να οραματιστεί τα βραβεία Νόμπελ. Η ιδέα γεννιέται κάπου στα τέλη του 1800 και τα πρώτα Νόμπελ απονέμονται το 1901. Χρόνια αργότερα θα μπορουσαμε να πούμε πως το όραμά του απέκτησε ουσία, αν αναλογιστεί κανείς πως ζούμε σε κοινωνίες όπου όλα αξιολογούνται. Πλέον υπήρχε μια διάκριση που αξιολογούσε την προσφορά στην ανθρωπότητα. Έτσι τεράστιο μέρος της περιουσίας του αφιερώθηκε σε αυτό το σκοπό.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις απονομές έχουν αμφισβητηθεί και ότι οι περισσότεροι στους οποίους απονεμήθηκε δεν αποσκοπούσαν στην παραλαβή του. Δεν αφιερώνεις μια ζωή σε κάτι, με σκεπτικό την παραλαβή ενός βραβείου. Τα βραβεία Νόμπελ που απονέμονται κάθε χρόνο είναι τα εξής: Ειρήνης, Οικονομικών, Φυσικών Επιστημών, Χημείας, Ιατρικής και Λογοτεχνίας.

Προσωπικό μας σχόλιο: η ζωή έχει περίεργους τρόπους να αλλάζει το ρου της ιστορίας…

Μάνος Τσεμπερλής / Δημήτρης Αραμπατζίδης

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Αστυνομία της μνήμης

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Χαμένος στον κόσμο της Γιόκο Ογκάουα

Η Αστυνομία της μνήμης είναι ένα βιβλίο με πάρα πολλούς συμβολισμούς και προβληματισμούς: ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος και ποιος έγκλειστος ...