Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Σούπα μανιταριών βελουτέ με τραγανά τσιπς Shiitake

Σούπα μανιταριών βελουτέ με τραγανά τσιπς Shiitake

Υλικά

  • 1150 ml ζωμό λαχανικών
  • 225 γρ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα
  • 450 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • 340 γρ. μανιτάρια σιτάκε, κομμένα σε φέτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 90 γρ. πράσο σε ροδέλες, μόνο το λευκό μέρος
  • 90 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15 ml σόγια σως
  • 15 γρ. πάστα μίσο
  • 240 ml κρασί λευκό ξηρό
  • 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 φέτες ψωμί του τοστ σταρένιο, χωρίς κόρα και κομμένο σε μικρά καρέ
  • 15 ml. σπορέλαιο
  • 30 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία

Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι στο ζωμό. Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε 45 ml ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη ροδίσουν για περίπου 8’. Προσθέτουμε τα μανιτάρια κρατώντας στην άκρη 100 γρ. από τα μανιτάρια σιτάκε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους για περίπου 10’.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί , προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς, ξύνοντας με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τη miso και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών με τα μανιτάρια, τη δάφνη και το θυμάρι. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 30’. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι και προσθέτουμε το ψωμί του τοστ στη σούπα. Το αφήνουμε 30’’ και έπειτα το περνάμε στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς προσθέτοντας και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περνάμε τη σούπα από σινουά και την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Για τα τσιπς σιτάκε

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το σπορέλαιο και τα μανιτάρια και τα τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αφυδατωθούν και να ροδίσουν καλά. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζουμε.

Σερβίρουμε τη σούπα με ψιλοκομμένα τσάιβς, τα τσιπς και λίγο ελαιόλαδο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Τσουρέκια μοσχομυριστά

Τσουρέκια μοσχομυριστά

Πάσχα χωρίς τσουρέκια γίνεται; Δεν γίνεται! Αν δεν μοσχομυρίσει το σπίτι και δεν περιμένεις με αγωνία να φας την πρώτη ...