A man called horse

Άγνωσται αι βουλαί της ανώτερης δύναμης, όταν μου δίνει τέτοιο θέμα… Πολλά ψυχολογικά.

A man called horse

A man called horse, λοιπόν, ή αλλιώς Ένας άντρας που λεγόταν άλογο. Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για γνωστή ταινία ή σπουδαίο βιβλίο, γιατί αλλιώς δε δικαιολογείται να εμφανίζεται στις προτάσεις του φίλου μας του Γοογλε.

Λοιπόν, ένας άντρας μπορεί να έχει πολλά περίεργα ονόματα, όπως: Φρίξος. Αμανάτιος. Ελπιδοφόρος. Βρασίδας.

Αλλά όχι άλογο.

Δεν ξέρω αν αυτόν τον κύριο τον ονόμασαν έτσι, επειδή έτσι έλεγαν και τον παππού του. Με σεβασμό στην παράδοση, που θέλει να δίνουμε στα παιδιά μας τα ονόματα των παππουδογιαγιάδων τους, κάποιες φορές δεν πρέπει. Έρευνες έχουν καταδείξει, πως μια λάθος επιλογή στο όνομα που δίνεις στο παιδί σου μπορεί να έχει συνέπειες καθόλη τη διάρκεια της ζωής του – κυρίως, όμως, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Λογικό, ε; Ονόμασε την κόρη σου Αφροξυλάνθη και ευχήσου της καλή τύχη στο δύσκολο δρόμο που την καταδικάζεις να διαβεί. Ονόμασε το γιο σου Αγαθάγγελο, Γιάγκο ή Νεοπτόλεμο και ετοιμάσου για τη δύσκολη στιγμή που θα γυρίσει και θα σε ρωτήσει “γιατί κάπνιζες τόσους μπάφους, μπαμπά;”.

Συνήθως, λέει, ο γονιός που δίνει στο παιδί του ξεχωριστό όνομα το κάνει γιατί θέλει το καμάρι του να είναι ξεχωριστό, να διαφοροποιείται από τον κοινωνικό του περίγυρο και να πετύχει πολλά. Δεν ξέρω. Αυτά διαβάζω, αυτά λέω. Λειτουργεί, όμως, έτσι η κατάσταση; Όχι πάντα! Κάποιοι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, πως οι δάσκαλοι στα σχολεία αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα παιδιά με παράξενο όνομα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν χειρότερη επίδοση στα μαθήματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Brett Pelham, το όνομά μας μπορεί να επηρεάσει πολλά στη ζωή μας, όπως το πού μένουμε, τι δουλειά κάνουμε, μέχρι και το ποιον ερωτευόμαστε. Λέει, π.χ., ότι οι οδοντίατροι ονομάζονται συχνότερα Dennis απ’ όσο ονομάζονται Dennis οι έμποροι. Ή ότι γυναίκες με όνομα Georgia είναι πιο πιθανό να γίνουν γεωλόγοι, να μετακομίσουν στην Ατλάντα και να παντρευτούν άντρες που ονομάζονται George… Κοίτα να δεις!

Πάντως, αν το καλοσκεφτείς, κι εμείς εδώ έχουμε τα δικά μας. Ένα επάγγελμα όπως είναι ο οδηγός νταλίκας έχει συνδεθεί με ονόματα, όπως: ΒαγγέληςΒάγγος ή Βαγγέλας), Μήτσος, Νώντας. Θέλω να πω, φαντάσου να έρθει ένας νταλικέρης και να σου συστηθεί ως Αγαπήνωρ ή Ερμόδωρος. Το ίδιο και σε κάποια γυναικεία επαγγέλματα, όπως αυτό της κομμώτριας: Λίτσα, Νίτσα, Κίτσα, Ρίτσα, που συνήθως δεν πηγάζουν από ονόματα όπως Αλεξάνδρα, Αφροδίτη, αλλά Ευαγγελία, Αναστασία, Βαρβάρα.

Είναι μια μορφή “ρατσισμού” και διαχωρισμού των ονομάτων σε περισσότερο ή λιγότερο… “κλασάτα”; Ίσως. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε; Δε νομίζω. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε σοβαρά τι αντίκτυπο θα έχει να δώσουμε στο παιδί μας ονόματα που μπορεί να τα κάνουν δαχτυλοδεικτούμενα. Όπως “άλογο”.

Υ.Γ. 1: Όλα αυτά τα έχει γράψει έτσι και καλύτερα πριν από μένα ο Kazi, στο “Για όλα φταίει τ’ όνομά σου“.
Υ.Γ. 2: Για να είμαστε ειλικρινείς, το “A man called horse” είναι τίτλος γουέστερν του 1970, στο οποίο ο πρωταγωνιστής ενστερνίζεται την κουλτούρα της φυλής των αυτοχθόνων κατοίκων της Αμερικής Sioux και λαμβάνει το όνομα –καλά κατάλαβες– Horse!

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Για ποιο λόγο τρέμουμε όταν κρυώνουμε

Γιατί τράβα κουρέψου ανθρώπινε οργανισμέ, γι΄ αυτό. Να και μια εύκολη ερώτηση την οποία μπορώ να απαντήσω ευθύς αμέσως και ...