Home / THINKDROPS / ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ / Ελληνικές τηλεοπτικές Πρωτοχρονιές

Ελληνικές τηλεοπτικές Πρωτοχρονιές

Και με την Πρωτοχρονιά να καραδοκεί, παίρνω το θάρρος να ψάξω όσες περισσότερες τηλεοπτικές Πρωτοχρονιές της ελληνικής τηλεόρασης μπορώ και να καταλήξω στο τι είναι αυτό, που μας κάνει να εξακολουθούμε να θέλουμε να βλέπουμε επεισόδια με Πρωτοχρονιές άλλων ανθρώπων, αντί να κοιτάμε τι θα κάνουμε στη δική μας Πρωτοχρονιά.

Ελληνικές Τηλεοπτικές Πρωτοχρονιές

Έπειτα από έρευνα, λοιπόν, κατέληξα στο ότι αυτά τα επεισόδια μπορούν να χωριστούν σε 2 βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα επονομαζόμενα ως “εορταστικά” επεισόδια (αγγλιστί θα τα δείτε ως special επεισόδια), τα οποία δεν προωθούν καθόλου την πλοκή της σειράς, αλλά μας  χαρίζουν μερικές χριστουγεννιάτικες στιγμές ζεστασιάς και διασκέδασης! Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από επεισόδια, τα οποία προωθούν τη δράση ενώ χρησιμοποιούν το θέμα των Χριστουγέννων ως background! Αυτή η κατηγορία είναι η πιο δύσκολη να την ανιχνεύσεις αλλά ως γνήσιο λαγωνικό βρήκα όσα πιο πολλά μπορούσα να βρω. Ας αρχίσουμε…

ΜΕΡΟΣ Α’: SPECIAL ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Τα κανάλια έβγαζαν αυτά τα επεισόδια ώστε να κρατούν συντροφιά στους τηλεθεατές τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, την εποχή που οι Live εκπομπές δεν ήταν τόσο στα πάνω τους (με εξαίρεση τις εκπομπές της Ρούλας). Γι’ αυτόν το λόγο, υπήρχε ο άγραφος νόμος που έλεγε πως αυτά τα special επεισόδια πρέπει να είναι musical, ώστε να φέρουν σε τσακίρ κέφι όσους τα παρακολουθούσαν.

Εδώ συναντάμε μερικές πολύ γνωστές σειρές, οι οποίες θεωρούνται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Δύο απ’ αυτές είναι των Ρέππα-Παπαθανασίου, άλλες δύο της Δήμητρας Παπαδοπούλου, άλλες δύο είναι του Ant1 και τέλος έχουμε από δύο πιο πρόσφατες σειρές.

1. Οι 3 Χάριτες & Το Δις Εξαμαρτείν

Το δίδυμο Μιχάλης Ρέππας – Θανάσης Παπαθανασίου ξέρει να κάνει εορταστικά επεισόδια και μας το αποδεικνύει περίτρανα μέσα από αυτές τις μεγάλες του επιτυχίες. Και τα δύο επεισόδια διαρκούν πάνω από μιάμιση ώρα (το καθένα) και σ’ αυτά –πλην του γνωστού cast– συμμετέχουν και τραγουδοποιοί. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι: η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Κατερίνα Κούκα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κώστας Γανωτής, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Νίκος Γαλάτης και ο Σταμάτης Κραουνάκης. Απολαυστικότατα και άκρως διασκεδαστικά επεισόδια, μέσα από το οποίο κάνουμε ένα ταξίδι στην ελληνική μουσική!

2. Οι Απαράδεκτοι & Σ’ Αγαπώ, Μ’ Αγαπάς

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου, από την άλλη, αποφασίζει μέσα από τις σειρές της να προβάλλει διάφορες Πρωτοχρονιές (στους Απαράδεκτους) και διάφορα γνωστά ζευγάρια (στο Σ’ αγαπώ, Μ’ αγαπάς) και να τα δέσει κάτω από ένα μοναδικό εορταστικό κλίμα, όπως μόνο η ίδια θα μπορούσε.

https://www.youtube.com/watch?v=zDETJW04q6k

3. Εγκλήματα

Ο Λευτέρης Παπαπέτρου με το γνωστό καυστικό του χιούμορ γράφει ένα μοναδικό επεισόδιο (που δεν νομίζω να το ξέρει και κανένας – κι εγώ τώρα το ανακάλυψα), μέσα από το οποίο ζωντανεύει το υποθετικό σενάριο, που έλεγε πως με το νέο Millennium θα ερχόταν η συντέλεια του κόσμου. Κλεισμένοι, λοιπόν, όλοι οι χαρακτήρες μας σε ένα υπόγειο καταφύγιο, τραγουδάνε παρέα με τον Σταμάτη Κραουνάκη και ένα πιάνο με ουρά. Επική η ατάκα της Σωσώς σε ένα κοριτσάκι που τη ρωτάει «Κατερίνα, τι θα γινόσουν αν μεγάλωνες;» στο 46:00!

4. Και οι Παντρεμένοι έχουν Ψυχή

Ο ρόλος που μας έρχεται στο μυαλό με το που ακούμε αυτή τη σειρά είναι φυσικά ο «Ακάλυπτος». Ε, λοιπόν, σε αυτό το αλησμόνητο εορταστικό επεισόδιο μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε πώς ο Ακάλυπτος γνώρισε την Αλίκη του, πώς ήταν τα μαλλιά του Μάκη του κτηνίατρου πριν τα κόψει και γενικά ποιο είναι το backstory ολόκληρης της σειράς!

5. Το Κόκκινο Δωμάτιο

Από το Κόκκινο Δωμάτιο πέρασαν ονόματα και ονόματα. Όταν, όμως, Χριστουγεννιάτικα ήρθε η Πέμυ Ζούνη ως επισκέπτρια από Γαλλίας, για την πρεμιέρα της καινούριας της ταινίας, όλοι σταθήκαμε να την παρακολουθήσουμε. Είναι το μοναδικό επεισόδιο το οποίο δεν προβάλλεται σχεδόν ποτέ στις επαναλήψεις και κακώς, μιας και είναι πολύ γλυκό, αστείο και με πολύ εκλεκτούς guest!

6. Ευτυχισμένοι Μαζί

Μια από τις πιο πετυχημένες οικογενειακές κωμωδίες των τελευταίων ετών, που παρότι είναι μεταφορά ξένης σειράς κατάφερε να μπει στις καρδιές μας με πολύ αληθινό και όμορφο τρόπο. Ένα επεισόδιο αφιερωμένο στις γιορτές των Χριστουγέννων και στο πόσο ασήμαντα τελικά είναι καμία φορά τα υλικά αγαθά!

 

ΜΕΡΟΣ Β’ : ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

Με λίγα λόγια, είναι επεισόδια που πρέπει να τα δούμε γιατί χωρίς αυτά μπορεί να χάσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της σειράς (εκτός από περιπτώσεις που η σειρά αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια). Αυτή τη φορά, τα χωρίσαμε ανάλογα με τον αντίκτυπο που είχε το κάθε επεισόδιο.

1. Επεισόδια που θα έπρεπε να τα δεις

Πρώτα στη λίστα συναντάμε επεισόδια με τέτοιο τέλος, που είναι απαραίτητο να τα δούμε για να πάμε παρακάτω στην ιστορία. Αρχικά, στο Ντόλτσε Βίτα έχουμε τη Χριστίνα και τη Σάσα που παραμονή Χριστουγέννων πηγαίνουν έξω από το στρατόπεδο για να δουν τον Αντώνη στη σκοπιά. Κάνουν νόημα στο σκοπό και τελικά καταλήγουν να τις συλλάβουν.

Στο Κανείς Δε Λέει Σ’ Αγαπώ έχουμε το Πρωτοχρονιάτικο πάρτι στο περιοδικό, στο οποίο συμβαίνουν ουκ ολίγα σημαντικά. Από τη μία έχουμε τον Μίλτο και τη διευθύντρια στην τουαλέτα (XXX) και από την άλλη έχουμε την πιο ρομαντική χορευτική στιγμή ανάμεσα στο Χάρη και την Κορίνα, που έμελλε να αλλάξει τα πάντα ανάμεσά τους…!

Τέλος, έχουμε τις Γοργόνες, οι οποίες γιορτάζουν τα πρώτα τους Χριστούγεννα στη Γη και μάλιστα παρέα με την αδερφή του Μέγα Αλέξανδρου (που την υποδύεται μοναδικά η Μαρία Σολωμού)! Υπάρχει ένα πολύ όμορφο κλίμα, αλλά και μια πολύ σημαντική αλλαγή για τη ροή της ιστορίας. Οι αδερφές γοργόνες αναγκάζονται να γυρίσουν στη θάλασσα για να σώσουν το θείο τους!

2. Επεισόδια που θα ήθελες να τα δεις

Εδώ έχουμε επεισόδια τα οποία είναι κυρίως χιουμοριστικά και με έξυπνο τρόπο προχωρούν τη δράση (παρόλο που και οι δύο σειρές εκτυλίσσονταν με αυτοτελή επεισόδια). Στο Κωνσταντίνου και Ελένης έχουμε το επεισόδιο με τίτλο «Η τελευταία μέρα του κόσμου». Ίδιο θέμα με τα Εγκλήματα, αλλά στο πολύ λιγότερο σουρεάλ. Τη στιγμή που φτάνεις πριν το τέλος αρχίζεις να κάνεις όλα όσα δεν έκανες. Ακολουθώντας, λοιπόν, αυτό το μότο, οι χαρακτήρες της σειράς αρχίζουν να δείχνουν τους πραγματικούς τους εαυτούς, όσο τουλάχιστον προλαβαίνουν.

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Ένα από τα πιο πολύπλοκα επεισόδια της σειράς, στο οποίο βλέπουμε guest εμφανίσεις από τον Πάπα, τον Πατριάρχη, τον James Cameron, τον Ιησού, το Διάβολο, τη Madonna και τέλος τον Αη Βασίλη. Θρησκευτικές σκευωρίες ανάμεσα σε Δυτική και Ανατολική Εκκλησία, μια σειρά ειδικών gadget με τον τίτλο iOs και τέλος η καινούρια ταινία του Cameron! Θα το χάνατε;

3. Επεισόδια που πρέπει και αξίζει να τα δεις

Τέλος, έχουμε επεισόδια που είναι ενώ είναι απαραίτητο να τα δεις για να παρακολουθήσεις την υπόθεση της σειράς, από την άλλη έχουν και μια πολύ γλυκιά χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και ζεστασιά που έχει να χαρίσει πολλά περισσότερα. Αρχικά, έχουμε τα δύο χριστουγεννιάτικα επεισόδια του Στο Παρά Πέντε. Είναι οι πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία της σειράς (μαζί με το φινάλε), ενώ από την άλλη το χαρούμενο τέλος του κάθε επεισοδίου σε κάνει να πιστεύεις σε αυτό που λέμε «Το Θαύμα των Χριστουγέννων».

Στους S1ngles 2 έχουμε το επεισόδιο με τη Ράνια που θέλει να πει στο Λουκά ότι δεν υπάρχει ο Αη Βασίλης, ενώ το βέτο που ασκεί η Λίλα την αναγκάζει να μην το κάνει. Τελικά καταλήγει πως καλύτερα που δεν το έκανε, γιατί ο Αη Βασίλης μπορεί και να υπάρχει… αν και με άλλη μορφή!

Τέλος, βρίσκουμε τα Άγρια Παιδιά, τα οποία αρχίζουν να ανακαλύπτουν το αληθινό νόημα των γιορτών όταν αποφασίζουν να βοηθήσουν μια άστεγη γυναίκα αντί να κοιτάξουν να βολέψουν την πάρτη τους. Μοναδική η ερμηνεία της Μάρθας Καραγιάννη και πάρα πολύ ζεστό το επεισόδιο, που δείχνει πόσο ψυχρή είναι η κοινωνία.

Έχοντας περάσει από τόσες τηλεοπτικές Πρωτοχρονιές, έχοντας ακούσει τόσες ιστορίες και έχοντας απολαύσει τόσα τραγούδια μπορώ να πω με σιγουριά πως το συμπέρασμα είναι ένα:

Εξακολουθούμε να θέλουμε να βλέπουμε τις Πρωτοχρονιές των άλλων, γιατί μας αρέσει να θυμόμαστε τι είναι αυτή η γιορτή, εκτός από το προφανές. Δεν είναι μόνο μια αλλαγή ενός αριθμού στην ημερομηνία, αλλά μια ευκαιρία να δούμε τη χρονιά που πέρασε και να σκεφτούμε τις πράξεις μας. Μια ευκαιρία να δούμε πέρα από το εγώ μας και να σκεφτούμε και τους άλλους. Μια ευκαιρία να κάνουμε μια ευχή, ακόμα κι αν ξέρουμε ότι δε θα την ακούσει κανένας άλλος. Μια ευκαιρία να μπορέσουμε να πιστέψουμε έστω και για μια στιγμή στα θαύματα… Κι αυτό γίνεται μόνο αν μάθουμε να βλέπουμε σωστά! Θαύματα συμβαίνουν, απλώς εμείς δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να μπορούμε να τα δούμε!

Καλή χρονιά σε όλους!

 

Rate this post

One comment

  1. και λατρεμενοι μου γειτονες το επεισοδιο που το πνευμα των χριστουγεννων χτυπησε τον Βυρωνα και πηγε με τους γειτονες στην νικαια για πρωτοχρονια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

7 Σειρές από την Αυστραλία που δεν ξέρατε και θα σας εκπλήξουν!

Είχατε ποτέ την περιέργεια τι σειρές μπορεί να παράγει η Αυστραλία; Εννοώ ότι η παράδοση της Αυστραλίας είναι να βγάζει ...