Home / THINKDROPS / CINEMA / Σε τρία καρέ: Φεβρουάριος [pt. 2]

Σε τρία καρέ: Φεβρουάριος [pt. 2]

Αυτή την εβδομάδα τα Τρία Καρέ ρίχνουν το βλέμμα τους στα Oscars, οπότε δώσε προσοχή!

Τρεις ταινίες που έχουν βάλει υποψηφιότητα για αυτήν της καλύτερης ταινίας της χρονιάς, δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, και φυσικά η κάθε μια έχει τις δικές της αρετές που την οδήγησαν μέχρι εκεί.

Αναλυτικότερα…:

Boyhood

Figurehead_2015-02B_A

Η ζωή του μικρού Mason (Ellar Coltrane) από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση.

Πολύ απλή περιγραφή για μια ταινία, αλλά η περίπτωση του Boyhood είναι από τις πολύ σπάνιες στην ιστορία του κινηματογράφου. Πλέον το όνομα του Richard Linklater έχει δεθεί με την έννοια της αφοσίωσης, καθώς με την τριλογία του Before Sunrise μας εξιστόρησε την πορεία ενός ζευγαριού μέσα από δυο πραγματικές δεκαετίες.

Με το Boyhood πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Ο Mason στην ηλικία των 6 και ο Mason στην ηλικία των 18 είναι ακριβώς ο ίδιος ηθοποιός, καθώς αφιέρωσε 12 χρόνια για τα γυρίσματα της ταινίας, θέλοντας να κρατήσει το ρεαλισμό τόσο στον νεαρό πρωταγωνιστή του, όσο και στο υπόλοιπο cast που μεγαλώνει μαζί του.

Αν και η ιστορία από μόνη της δεν έχει την δύναμη που θα την έκανε να ξεχωρίσει, το να βλέπεις τις αλλαγές των ηθοποιών από τη μια σκηνή στην άλλη είναι κάτι το πραγματικά εντυπωσιακό.

Το χρυσό αγαλματάκι δεν πιστεύω ότι είναι μακριά από τα χέρια του, αν και θεωρώ ότι η κατηγορία της σκηνοθεσίας και του Film Edtiting είναι ένα κατόρθωμα πιο πολύ στα μέτρα του (αν τον αφήσει ο Iñárritu όπως θα δούμε παρακάτω).

Whiplash

Figurehead_2015-02B_B

Ένας φιλόδοξος μουσικός σπουδαστής (Miles Teller) θέλει να γίνει ένας από τους μεγάλους drummers όλων των εποχών. Στη σχολή του θα πέσει πάνω στον απαιτητικό καθηγητή Fletcher (J.K. Simmons) του οποίου όμως η πίεση θα ξεπεράσει τα όρια.

Δεν θα γίνω κουραστικός, με δυο λέξεις το Whiplash τα σπάει! Από το θέμα που πραγματεύεται, μέχρι τις καταπληκτικές ερμηνείες και την απίστευτη Jazz που θα ακούσεις στο έργο, το Whiplash απαιτεί την προσοχή σου και την ένταση στα ηχεία σου.

Θα υποκλιθείς στο ταλέντο του J.K. Simmons, όπου η πίεση που ασκεί ο χαρακτήρας του στον νεαρό Andrew, θα περάσει ακόμα και σε σένα, ενώ το τελευταίο solo του δεύτερου, λίγο πριν κλείσει η ταινία, θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Άκρως δίκαιη Χρυσή Σφαίρα για τον Simmons και, αν και δεν έχει το ηχηρό όνομα για στεφθεί η καλύτερη ταινία της χρονιάς, έχει πολύ υψηλές πιθανότητες για μια νίκη και στα Oscars για τον Β’ Αντρικό ρόλο.

Birdman

Figurehead_2015-02B_C

Ο Riggan (Michael Keaton) είναι ένας ηθοποιός που γνώρισε τεράστια φήμη και επιτυχία, ερμηνεύοντας έναν θρυλικό ήρωα των comics. Είκοσι χρόνια μετά, δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι αξιόλογο, και πλέον μοχθεί να ανεβάσει μια παράσταση στο Broadway, η οποία ή θα τον δικαιώσει ή θα τον σπρώξει ακόμα πιο χαμηλά.

Και μόνο αυτή η ιστορία που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Michael Keaton είναι αρκετή για να αποδείξει πόσο σοβαρά πρέπει να πάρεις αυτήν την ταινία. Ο Alejandro González Iñárritu σκηνοθετεί την πιο ειλικρινή του ταινία, θίγοντας κωμικοτραγικά το Χολιγουντιανό προσκήνιο, και αφήνοντας αναπόφευκτα το πρωταγωνιστικό του δίδυμο Keaton και Norton να κάνουν τη δική τους ερμηνευτική εξομολόγηση.

Η σκηνοθεσία του είναι υποδειγματική, αφήνοντας ελάχιστα κοψίματα στο μοντάζ δίνει την αίσθηση ότι όλο το έργο γυρίστηκε σε μια σκηνή, ενώ με τα κοντινά του πλάνα και τις αλληλοεπιδράσεις όλων των χαρακτήρων του, ο κάθε ήρωάς του σκιαγραφείται με έναν τρόπο μοναδικό.

Ο Michael Keaton κάνει μια από τις εμφανίσεις που αντιπροσωπεύουν τον τεράστιο ταλέντο του (επιτέλους), σε έναν ρόλο που ήδη του χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα και πολύ πιθανό και το πολυπόθητο αγαλματάκι.

Καλύτερη ταινία της χρονιάς; Κατά την ταπεινή μου άποψη και σαν ένα σύνολο ερμηνειών, σκηνοθεσίας και σεναρίου, ναι. Αλλά είτε τα καταφέρει να φτάσει μέχρι το ψηλότερο σκαλί, είτε όχι, το Birdman είναι ένας αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής για το 2015, που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις.

Ποια θα είναι άραγε η καλύτερη ταινία της χρονιάς; Δε μένει παρά να περιμένουμε υπομονετικά τη βραδιά της απονομής και να δούμε αν οι νικητές θα είναι αναμενόμενοι ή απρόβλεπτοι.

Μέχρι τότε, keep watching!

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Μαθήματα Κινηματογράφου με τον Ανδρέα Κατσικούδη

Eντατικός Τρίμηνος Κύκλος | Μάρτιος – Μάιος 2020 Τα μαθήματα κινηματογράφου είναι ακριβά; Απαιτούνται πολλά χρόνια σπουδών; Είναι μόνο θεωρητικά; Απαιτούν ...