Home / THINKDROPS / CINEMA / 10 πολύ καλές ταινίες με αμφιλεγόμενο τέλος

10 πολύ καλές ταινίες με αμφιλεγόμενο τέλος

Οι καλές ταινίες σε διασκεδάζουν. Οι πολύ καλές ταινίες σε κάνουν να σκέφτεσαι. Εδώ, λοιπόν, συλλέξαμε 10 από τις καλύτερες ταινίες με αμφιλεγόμενο τέλος. Με ένα τέλος που δε σου προσφέρει μια απάντηση και μια αίσθηση ασφάλειας, αλλά αντίθετα σε βάζει σε σκέψεις, σε ταρακουνάει και -για μια φορά- σου κάνει εκείνο τις ερωτήσεις.

1. Inception: Είναι όλα στο μυαλό του Cobb;

Όσοι γνωρίζουν τον Nolan και προ-Batman εποχής, ξέρουν πως του αρέσει να φτιάχνει ταινίες χωρίς γραμμική σειρά, χωρίς ιδιαίτερες απαντήσεις και γενικά αυτό που είναι γνωστό με τον όρο-ομπρέλα “mindfuck”. Έτσι και το Inception, μας έστειλε από κει που ήρθαμε: αδιάβαστους για επανάληψη στο σπίτι. Με το τέλος να μας αφήνει κάπως έτσι:

Κι όμως, γυρίζει!

Κι όμως, γυρίζει!

Μας αφήνει να αναρωτιόμαστε, είναι ο Cobb εκτός limbo, ή μήπως όχι; Τι συμβαίνει τελοσπάντων σε αυτή την ταινία; Και τώρα πάμε στο πιο mindfuck απ’ όλα της ταινίας: το τότεμ του Cobb δεν ήταν αυτή η σβούρα circa 1957. Αλλά η βέρα του. Όποτε την φοράει, είναι στο όνειρο, καθώς δεν έχει ξεπεράσει την Mal. Όποτε δεν την φοράει, είναι στην πραγματικότητα. Τι συμβαίνει στην τελευταία σκηνή, αναρωτιέστε; Θα πρέπει να ανατρέξετε σε μια επαναπροβολή της ταινίας. (Δεν την φοράει.)

2. Barton Fink: Τι είναι στο κουτί;

Το Barton Fink είναι μια από τις πιο υποτιμημένες ταινίες της δεκαετίας του 90. Γραμμένη, γυρισμένη και με παραγωγή των αδερφών Coen (Ο Brother Where Art Thou?, The Big Lebowski, No Country for Old Men) πρόκειται για μια ταινία-αφιέρωμα στο Χόλιγουντ, στο Broadway και στην αναπόφευκτη μίξη της υψηλής με την “φτηνή” κουλτούρα. Πέρα όμως από την ταινία αυτή καθεαυτή και τις πολλές της μεταφορές, έχουμε μια κινούμενη μεταφορά για το μυστήριο της ύπαρξης: το κουτί που κουβαλάει ο πρωταγωνιστής. Προτού ο Brad Pitt ρωτήσει “τι βρίσκεται μέσα στο κουτί;” και ανακαλύψει το κεφάλι της Gwyneth Paltrow, ο Barton Fink έθεσε το ερώτημα χωρίς να το απαντήσει, καθώς δεν ανοίγει το κουτί ποτέ.

barton fink

3. Lost in Translation: Τι είπε ο Bill Murray στην Scarlett Johansson;

Η γνωστή σκηνή στο τέλος της ταινίας της Sofia Coppolla μας αφήνει εκτός, καθώς ο Murray σκύβει και ψιθυρίζει κάτι στην Scarlett το οποίο επρόκειτο να μείνει μεταξύ τους. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια στο κλείσιμο της ταινίας ήταν αυτοσχεδιασμός του Murray και προσθέτει στην ταινία μια αίσθηση ηδονοβλεψίας, καθώς παρακολουθούμε το ζευγάρι και η κάμερα απομακρύνεται, στερώντας από τον θεατή την απόλαυση να οικειοποιείται όλες τις μικρές λεπτομέρειες στις ζωές των άλλων.

MCDLOIN EC051

4. Doubt: Το έκανε ή δεν το έκανε;

O Πάτερ Flynn (Philip Seymour Hoffman) μιλάει για την δύναμη της αμφιβολίας και πώς, όπως και η πίστη, μπορεί να ενώσει και να συντρίψει. Έτσι οι δύο μοναχές James (Amy Adams) και Aloysius (Meryl Streep) μιλάνε ανοιχτά για τις αμφιβολίες τους σχετικά με την σχέση που έχει ο Πάτερ Flynn με τον νεαρό Donald. Καθόλη τη διάρκεια της ταινίας τα στοιχεία υπέρ και κατά είναι εξίσου δυνατά, και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ των δύο. Παρόλα αυτά, και εξαιτίας της φύσεως της υποψίας, η Αδελφή Aloysius δεν μπορεί να αφήσει το θέμα αυτό, το τραβάει ως τα άκρα και τελικά ο πάτερ Flynn παραιτείται από την συγκεκριμένη εκκλησία. Το αποτέλεσμα; Ο πάτερ να βρεθεί σε μια ακόμα μεγαλύτερη εκκλησία, ο Donald να εξακολουθεί να ζει την κακοποίηση στο σπίτι του και η Aloysius να έχει χάσει την πίστη της, λόγω της υποψίας. Μιας υποψίας που δεν βεβαιώνεται ποτέ. Ποιος όμως θα έπαιρνε το ρίσκο στη θέση της;

5. The Wrestler: Συνεχίζει ο παλαιστής, ή όχι;

Στο τέλος μιας ομολογουμένως καταθλιπτικής ταινίας, στο είδος των ταινιών που μας έχει συνηθίσει ο Aronofsky άλλωστε με το Requiem for a dream, το Fountain και το Black Swan, βλέπουμε την ανάγκη του ανθρώπου για προσωπικό θρίαμβο. Η επιβίωση είναι άσχετη, καθώς δεν μας δείχνει αν τελικά ο παλαιστής καταφέρνει να βγει σώος από την τελευταία του απόπειρα στο ring. Όμως ο ανθρώπινος θρίαμβος σε συγκινεί, καθώς δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια για να κατακτήσει το όνειρο, αλλά σε αφήνει με την ανησυχία για το ποιο θα είναι το κόστος. Το έργο του Aronofsky, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, εξετάζει αυτήν την γενική ιδέα και τις διάφορες πτυχές που βγάζει στον άνθρωπο.

The-Wrestler-movie-f14

6. Synecdoche, New York: Τι είναι θεατρικό και τι είναι πραγματικότητα;

Μια ταινία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ρώσικη μπάμπουσκα από ιστορίες μέσα σε ιστορίες μέσα σε ιστορίες. Επίπεδο μετά από επίπεδο μετά από επίπεδο, η ταινία του Charlie Kauffman δεν έχει μέσες ή άκρες, καθώς μετά από λίγο είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τι είναι μέρος της πλοκής, τι είναι μέρος του θεατρικού και τι είναι μέρος της ανάγκης του πρωταγωνιστή να δώσει νόημα στην ζωή, ακόμα και στα πιο φαινομενικά ασήμαντα κομμάτια της. Το αν τα καταφέρνει ή όχι, μένει με τον θεατή. Και όχι απλά με την άποψη του καθενός για την ταινία, αλλά με την άποψη του καθενός για την ζωή.

synecdoche

7. K-Pax: Είναι ή δεν είναι;

Ο prot, ο εξωγήινος από τον πλανήτη K-Pax, κατοικεί στο σώμα του Robert Porter (Kevin Spacey). Ή μήπως πρόκειται απλά περί διχασμένης προσωπικότητας; Το πήγαινε-έλα μεταξύ των δύο αυτών υποθέσεων είναι αναπόφευκτο καθώς το μυαλό επιζητά την λογική και δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο πρωταγωνιστής μας είναι όντως από άλλο πλανήτη. Κι όμως, όλα όσα είπε ότι θα γίνουν, βγαίνουν αληθινά. Ο prot φεύγει αλλά ο Robert μένει πίσω. Τελικά τι από τα δύο ισχύει; Είναι όντως εξωγήινος, ή είναι διαταραγμένη προσωπικότητα; Η ταινία φαίνεται να μην θέλει να κάνει την επιλογή για σένα, αψηφώντας την λογική αλλά και δίνοντας σημάδια προς αυτήν, τα αφήνει όλα στο χέρι σου.

8. Gattaca: Τι συμβαίνει τελικά με τον invalid αστροναύτη;

Ο λατρεμένος Ethan Hawke δίπλα στον εξαιρετικά ταλαντούχο Jude Law δίνουν σάρκα και οστά σε ένα φοβερό σενάριο. Mε τον Jerom (Law) να τα έχει όλα και παρόλα αυτά να οδηγείται στην απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ τον Vincent (Hawke) να  έχει γεννηθεί “χαμένος” ακριβώς πριν την ανακάλυψη του “πειράγματος” του DNA. Πίσω, όμως, από την ανισότητα, τον διαχωρισμό και την απαξίωση του “ημιτελούς, απείραχτου ανθρώπου” φανερώνεται ο ανθρώπινος θρίαμβος, όταν ο Vincent καταφέρνει εν τέλει να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος και να εκτοξευτεί στο διάστημα, όπως ήταν το όνειρο ζωής του. Μένουμε όμως με το ερώτημα: αντέχει η ανεπαρκής καρδιά του το ταξίδι; Θα γυρίσει πίσω, όπως υποσχέθηκε στην Irene (Uma Thurman); Ή ο θρίαμβος τελειώνει με μια καρδιακή προσβολή και ένα άδοξο τέλος;

gattaca

9. Blade Runner: Είναι ο Deckard ένας replicant;

Ένα πολύ βασικό θέμα στην ταινία είναι η αντίθεση μεταξύ των replicants και των ανθρώπων και το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Ο Ridley Scott ομολόγησε ότι στο μυαλό του ο Deckard είναι replicant, ενώ ο Harrison Ford θεωρεί ότι είναι άνθρωπος. Η αμφισημία του χαρακτήρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία, καθώς και ο ίδιος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ίσως δεν είναι αυτός που νόμιζε ότι είναι, μετά τη γνωριμία του με την Rachael. Συγκεκριμένα, το μοτίβο του μονόκερου -το σχέδιο οριγκάμι που αφήνει ο Gaff στον Deckard- χρησιμοποιείται ως διττής σημασίας εργαλείο: είτε αποδεικνύει ότι ο Deckard είναι replicant, ώστε εύκολα ο Gaff θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αναμνήσεις του Deckard, είτε αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι και οι ρέπλικες είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουν, εφόσον μπορούν να ονειρευτούν τα ίδια πράγματα. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο τίτλος του βιβλίου του Philip K. Dick πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία: Do Androids Dream of Electric Sheep? Well, do they?

bladerunner

10. The Shining: Ποιος είναι τελικά ο Jack Torrance;

Στο τέλος του ανατριχιαστικού θρίλερ, ο Jack φαίνεται να έχει απορροφηθεί από το Overlook Hotel, καθώς στην φωτογραφία του πάρτι του 1921 φαίνεται κεντρικά, ανάμεσα στους καλεσμένους ο ίδιος ο Jack. Είναι ο Jack η μετενσάρκωση του Grady, του προηγούμενου ιδιοκτήτη που σκότωσε την οικογένεια του σε εκείνο το ξενοδοχείο; Μήπως το ξενοδοχείο απορρόφησε τον Jack, με έναν “Hotel California” τρόπο, κάνοντας τον μόνιμο κάτοικο; Ή μήπως η προφανής αλήθεια, ότι ο ίδιος ο Grady είναι ο Jack και η τόσο προφανής φωτογραφία ήταν το τελευταίο μέρος που θα κοιτούσε κανείς για την αλήθεια;

The-Shining-Still-4

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κώστας Βουτσάς

Ο «αιώνιος έφηβος» Κώστας Βουτσάς δεν τα κατάφερε

Ο Κώστας Βουτσάς, ο άνθρωπος που για δεκαετίες σκόρπιζε το γέλιο μέσα από τις ταινίες, τη θεατρική του παρουσία και ...