Home / THINKDROPS / CINEMA / 10 πράγματα που δεν ήξερες για το Birdman

10 πράγματα που δεν ήξερες για το Birdman

Η ταινία της χρονιάς 2014, Birdman, που έφυγε από την απονομή των Όσκαρ με τέσσερα αγαλματίδια για Καλύτερη Ταινία, Καλύτερο Σκηνοθέτη, Καλύτερο Σενάριο και Καλύτερη Φωτογραφία, έχει μετατραπεί σε «love it or hate it» ταινία. Όποιος την βλέπει δεν μπορεί παρά να την θεωρήσει αριστούργημα ή ανούσια. Δεν υπάρχει μεσαίο έδαφος.

Ομολογουμένως αυτό είναι ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό για οσκαρικές ταινίες καθώς μόνο αδιάφορες δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται. Έτσι και το Birdman, ήρθε για να μείνει στο Hall of Fame, με τα τέσσερα όσκαρ του αλλά και με τις διθυραμβικές κριτικές, την αποδοχή (ως επί το πλείστον) του κοινού και την τοποθέτηση στον χάρτη ηθοποιών που δεν ξέραμε (ή είχαμε ξεχάσει) πόσο πολύ αξίζουν τα λεφτά τους.

Αν το είδες και σου άρεσε, ή αν το είδες και δε σου άρεσε, δεν έχει καμία σημασία. Εδώ παραθέτουμε 10 διασκεδαστικά πράγματα για το Birdman που δεν ήξερες (και ίσως σου αλλάξουν την γνώμη).

1. Έχει μόνο 16 προφανή cut καθόλη την διάρκεια. Παρόλα αυτά, έχει περισσότερα digital cuts, αλλά είναι έτσι επεξεργασμένο ώστε να φαίνεται όλο σαν μία λήψη (κάτι που θυμίζει Χίτσκοκ).

2. Στην σκηνή που ο Michael Keaton περπατάει με τα εσώρουχα του στην Times Square και στη συνέχεια ξαναμπαίνει στην πλατεία του θεάτρου, στο κοινό μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον Martin Scorsese.

3. To χαλί που φαίνεται στα παρασκήνια, σε όλα τα μακρινά πλάνα μέσα στους διαδρόμους είναι το ίδιο χαλί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στο The Shining.

4. Επειδή η τεχνική του Innaritu ήταν πολύ έντονη και οι ηθοποιοί συχνά έπρεπε να απαγγέλουν διαλόγους 15 σελίδων σε μία λήψη (μαζί με τα απαραίτητα props και τις μετακινήσεις φυσικά), όλοι οι ηθοποιοί αλλά και το… πλήρωμα, ήταν πολύ αγχωμένοι. Μάλιστα ο Edward Norton με τον Michael Keaton άρχισαν να κρατάνε σκορ με το ποιος κάνει τα πιο πολλά λάθη (Emma Stone) και ποιος τα λιγότερα (Zach Galifiniakis).

birdman-2014-emma-stone-636-380

5. Οι επίδεσμοι του Riggan στο τέλος της ταινίας μας θυμίζουν ελαφρώς την… μάσκα του Birdman.

6. Η τελική σκηνή μας δείχνει τον Riggan να ανοίγει το παράθυρο του νοσοκομείου. Στην πραγματικότητα, δεν γίνεται να ανοίξεις ένα παράθυρο νοσοκομείου.

7. Στην σκηνή που ο Riggan έρχεται αντιμέτωπος με τον Mike (Εdward Norton) στο καμαρίνι του, ο Mike διαβάζει το βιβλίο Labyrinths του Jorge Luis Borges: γνωστός συγγραφέας, για τον μαγικό ρεαλισμό του. Όλη η ταινία χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό παρόμοιο με τον μαγικό ρεαλισμό.

birdman

8. Οι λέξεις που βλέπουμε στην πρώτη σκηνή της ταινίας, «And did you get what you wanted from this life, even so? I did. And what did you want? To call myself beloved, to feel myself beloved on the earth.» είναι μια φράση γραμμένη στον τάφο του Raymond Carver, του συγγραφέα που έγραψε το θεατρικό που ανεβάζει ο Riggan στην ταινία.

9. Το όλο εγχείρημα χρειάστηκε μόλις 2 μήνες για να γυριστεί (μαζί με τις πρόβες).

10. Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι όλη η ταινία είναι όνειρο, ότι όλα συμβαίνουν στο μυαλό του Riggan και ο ίδιος βρίσκεται σε εκείνη την παραλία με τις μέδουσες ακόμα, ακριβώς μετά τον καβγά με την γυναίκα του.

Αυτό όμως θα το αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο! Μέχρι τότε, enjoy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κώστας Βουτσάς

Ο «αιώνιος έφηβος» Κώστας Βουτσάς δεν τα κατάφερε

Ο Κώστας Βουτσάς, ο άνθρωπος που για δεκαετίες σκόρπιζε το γέλιο μέσα από τις ταινίες, τη θεατρική του παρουσία και ...