Home / THINKDROPS / ΜΟΥΣΙΚΗ / Interview with Cayetano!

Interview with Cayetano!

Αυτή την εβδομάδα τα είπαμε με τον Cayetano! Πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα είχε να μας πει, οπότε βάλε στα ηχεία τις μουσικές του και ξεκίνα το διάβασμα!

1176338_10151867040332291_115666011_n

Γεια σου Cayetano! Πρώτα απ’ όλα (για να τελειώνουμε και με τα κλισέ) καλή χρονιά, πως ήταν μουσικά για σένα το 2014;

Ήταν μια χρονιά γεμάτη ταξίδια, παιξίματα αλλά και η χρονιά που τελείωσα το καινούργιο μου άλμπουμ. Ακόμη δεν αποφάσισα από πού και πότε θα κυκλοφορήσει, αλλά θεωρώ ότι άλλο ένα κεφάλαιο “έκλεισε”.

Στο παρελθόν έχεις ζήσει και εργαστεί στο εξωτερικό. Τι διαφορές παρατήρησες σε σχέση με την Ελλάδα; Όσον αφορά οργάνωση, χώρους και μαγαζιά, αλλά και στη μουσική βιομηχανία;

Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει ριζικά. Αν εξαιρέσεις τα μεγάλα clubs, η ποιότητα των ελληνικών χώρων είναι πολύ ψηλά σε σχέση με τα δικά τους. Πολλές φορές, το ίδιο ισχύει και για την οργάνωσή τους, πράγμα για το οποίο θα “κοροϊδεύαμε” κάποια χρόνια πριν. Κι όμως, τώρα πια, οι χώροι που φιλοξενούν καλλιτέχνες είναι πολύ καλοί, καθώς και το επίπεδο του Έλληνα παραγωγού, DJ κ.λπ. Για να είμαι ακριβής, νομίζω πως ειδικά στους DJs είμαστε η χώρα με τους καλύτερους.

Το 2012 κυκλοφόρησε ο τελευταίος σου δίσκος, Once Sometime. 3 χρόνια μετά είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;

Είμαι ικανοποιημένος με κάθε δουλειά που έχω κυκλοφορήσει, πόσο μάλλον με το Once Sometime. Είναι φοβερό συναίσθημα το να σου ζητάνε “b-sides”  όπως το “Chin Achin” ή το “The Circle Of Life” μετά από τόσο καιρό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Πρόσφατα είπες ότι ο νέος δίσκος είναι έτοιμος. Τι να περιμένουμε;

Μια τελείως διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στις live εμφανίσεις, ακόμη μια μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία και αρκετά remixes που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα.

Στο παρελθόν έχεις συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς και έχεις ρεμιξάρει και πολλά γνωστά κομμάτια. Με ποιους θα ήθελες να δουλέψεις στο μέλλον;

Είναι μια ερώτηση η οποία δεν έχει –και δε θα μπορούσε να έχει– απάντηση. Μου αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους που με εμπνέουν ως “άνθρωπο” και ως καλλιτέχνη. Με ανθρώπους εργατικούς, ανοιχτόμυαλους και φιλόδοξους. Οπότε, θα ήθελα να δουλέψω με όλους όσους πληρούν αυτά τα κριτήρια. Γνωστούς και μη.

Συναυλίες, αλλά και DJ sets.  Ποιο από τα δυο προτιμάς πιο πολύ;

Δύο διαφορετικές εμπειρίες. Προτιμώ τις συναυλίες, καθώς είναι πιο ομαδική υπόθεση και ενίοτε με μεγαλύτερες συγκινήσεις, αφού εκεί παρουσιάζω αποκλειστικά δικό μου υλικό. Από την άλλη, το να βιώνεις ένα καλό πάρτι ως DJ είναι κάτι εξίσου συγκλονιστικό. Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως δε θέλω να τα μπερδεύω. Όταν είμαι σε live περιοδεία δε θέλω να παίζω ως DJ και το αντίστροφο.

Πλέον, πολλοί καλλιτέχνες δίνουν τα κομμάτια τους στο κοινό για free download. Παράλληλα, έχουμε και πολλές πλατφόρμες για streaming (π.χ. Spotify). Γενικά υπάρχει μια αλλαγή στη μουσική βιομηχανία. Θα ήθελα να μας πεις τη γνώμη σου για το θέμα αυτό.

Συνήθως τα “free” δεν έχουν να κάνουν με original υλικό αλλά με edits, mashups κ.λπ, οπότε καλά κάνουν και τα δίνουν δωρεάν. Αν, από την άλλη, κάποιος θέλει να δώσει δωρεάν ένα original κομμάτι, με γεια του και χαρά του. Εγώ θεωρώ πως κάποια αξία θα πρέπει να πρεσβεύει το έργο σου. Ίδρωσες,  πόνεσες,  ξόδεψες χρόνο. Αν κάποιος δεν μπορεί να δώσει 1 ευρώ για κάτι  που τον “ταξιδεύει”, ας το κατεβάσει παράνομα. Αλλά πρέπει να υπάρχουν και να είναι διακριτές οι έννοιες τύπου “τσάμπα”, “καλλιτεχνική αξία” και “παράνομη απόκτηση” ενός πνευματικού έργου.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και ελπίζω να τα πούμε σύντομα από κοντά σε κάποιο live στην Θεσσαλονίκη. 

Πιστεύω πως θα συμβεί κάπου στο δεύτερο μισό του 2015. Μέχρι τότε να ‘μαστε όλοι καλά! Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Artist Links:

www.cayetanomusic.com

www.soundcloud.com/cayetano

http://cayetano.bandcamp.com

https://twitter.com/CayetanoMusic

http://instagram.com/cayetanomusic

https://www.facebook.com/CayetanoMusic

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Joy Division - Unknown Pleasures

Joy Division – “Unknown Pleasures”: Η ιστορία ενός εξωφύλλου που έγινε σύμβολο

Το album Unknown Pleasures του 1979 κυκλοφόρησε με ένα πολύ ιδιαίτερο εξώφυλλο, που έμελλε να καταστεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στην ιστορία της μουσικής.