Home / THINKDROPS / ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / 5 απίθανα πράγματα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες για το ανθρώπινο σώμα

5 απίθανα πράγματα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες για το ανθρώπινο σώμα

Μετά από τόσα χρόνια ερευνών πάνω στο ανθρώπινο σώμα, θα περίμενε κανείς πως οι επιστήμονες θα είχαν μάθει πώς δουλεύουμε. Αλλά αυτές οι 5 πρόσφατες ανακαλύψεις αποδεικνύουν πως έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα για το σώμα μας.

1) Υπάρχουν χιλιάδες μικροσκοπικές αράχνες που ζουν στα πρόσωπά μας

Μέσα στο 2014 μια ομάδα επιστημόνων έστρεψε ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο υψηλής ευκρίνειας πάνω σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο και αυτό που είδαν ήταν βγαλμένο από ταινία τρόμου.

385912_v2

Αυτά τα μπλε πράγματα στην εικόνα είναι ένα είδος μικροσκοπικής αράχνης με το όνομα “Demodex brevis” και ζουν στους πόρους του προσώπου σου αυτή τη στιγμή. Καλά διάβασες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 100% των ατόμων που υποβλήθηκαν στην εξέταση είχε αυτές τις αράχνες.

2) Η “χλωρίδα” του στομάχου επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε από παλιά πως το σώμα μας φιλοξενεί διάφορους άλλους μικροοργανισμούς στο εσωτερικό του, αλλά μόλις πρόσφατα πήραν μια γεύση από την επιρροή που έχουν αυτοί οι μικροοργανισμοί επάνω μας.

385924_v1

Υπάρχουν τα καλά “μικρόβια”, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση ασθενειών.

Υπάρχουν όμως και τα κακά “μικρόβια”, τα οποία χακάρουν τον εγκέφαλο με στόχο την επιθυμία για κατανάλωση λιπαρών και γλυκών τροφών και μπορεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες που κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να πουν όχι στα γλυκά ή το junk food.

3) Πρόσφατα ανακάλυψαν ένα νέο τμήμα στο γόνατο

12well_physedgraphic-articleInline-v2Το γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις μια εγχείρηση στο γόνατο που ο χειρούργος πίστευε πως είχε πάει καλά, αλλά ο ασθενής αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία στο περπάτημα, οδήγησε 2 επιστήμονες στο να ξεκινήσουν μια μεγάλη έρευνα πάνω στην ανατομία του γονάτου.

Αυτό που βρήκαν είναι πως έχουμε 5 τένοντες στο γόνατό μας και όχι 4. Όσο μικρή ή απλή και αν ακούγεται αυτή η ανακάλυψη, άλλαξε τα ιατρικά δεδομένα πάνω στις εγχειρίσεις και τη λειτουργία του γονάτου.

4) Οι επιστήμονες βρήκαν βλαστοκύτταρα μέσα στα δόντια

Τα βλαστοκύτταρα ήταν το άγιο δισκοπότηρο της ιατρικής. Αλλά το πρόβλημα ήταν πως μέχρι πρότινος τα βρίσκαμε μόνο στα έμβρυα, πράγμα που έκανε τη μελέτη τους αρκετά δύσκολη.

385918_v1

Όλα αυτά μέχρι πριν από 1 χρόνο, όταν οι επιστήμονες όχι μόνο εντόπισαν βλαστοκύτταρα στο εσωτερικό των δοντιών αλλά παρατήρησαν και κάποια νευρικά κύτταρα στα δόντια να αλλάζουν και να μετατρέπονται σε βλαστοκύτταρα!

5) Ο εγκέφαλός μας έχει διακόπτη “ON/OFF”

Στις ταινίες του Hollywood ένα χτύπημα στο κεφάλι αρκεί για να πέσει αναίσθητος ακόμα και ο Chuck Norris. Και, φυσικά, επειδή οι επιστήμονες δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν, αποφάσισαν να ψάξουν για ένα “διακόπτη συνείδησης” μέσα στον εγκέφαλο. Και τον βρήκαν.

385890

Αυτό το μπλε σημείο ονομάζεται claustrum και οι επιστήμονες βρήκαν πως αν το διεγείρουν με ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ μπορούν να ρίξουν κάποιον αναίσθητο και αν επαναλάβουν τη διαδικασία το άτομο ξυπνά κανονικά, χωρίς να έχει καταλάβει τίποτα!

 

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Οι 10 άχρηστες πληροφορίες της Κυριακής: Easter Edition

1) To 76% των ανθρώπων πιστεύει πως όταν τρως ένα σοκολατένιο λαγουδάκι, πρέπει να ξεκινήσεις από τα αυτιά του. 2) ...