Home / THINKDROPS / ART OF FOOD / Μους φράουλα

Μους φράουλα

Υλικά

Μους φράουλαΓια το παντεσπάνι

100 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. αλεύρι μαλακό
4 γρ. μπέικιν πάουντερ
5ml εσάνς βανίλιας
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100-110 γρ.)

Για τη μους

500 γρ. φράουλες
50 γρ. ζάχαρη άχνη
3 φύλλα ζελατίνης (15 γρ.)
3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους (90 γρ.)
140 γρ. ζάχαρη καστανή
300ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Για το γαρνίρισμα

Ζάχαρη άχνη
Φράουλες φρέσκες

Διαδικασία

Φτιάξτε το παντεσπάνι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε για 8΄ με το φτερό (εξάρτημα του μίξερ), σε μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την εσάνς βανίλιας και τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα για ακόμη 10΄ (το μείγμα για το παντεσπάνι πρέπει να χτυπηθεί καλά στο μίξερ). Μεταφέρετε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 15 εκ., την οποία έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήστε το για 30΄ στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Μόλις ψηθεί, απομακρύνετε από το φούρνο, ξεφορμάρετέ το με προσοχή και αφήστε το επάνω σε μια σχάρα να κρυώσει. Όταν το παντεσπάνι κρυώσει εντελώς, κόψτε το οριζόντια με ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι σε 2 ισόπαχους δίσκους.

Φτιάξτε τη μους φράουλας. Βάλτε τις φράουλες σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε τις. Θα έχετε περίπου 250 γρ. πολτό φράουλας. Περάστε τον πολτό από λεπτή σήτα (σινουά) για να αφαιρεθούν τα σποράκια. Τοποθετήστε τον καθαρό πολτό φράουλας σε ένα τηγάνι και σοτάρετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10΄. Μην προσθέσετε κάποιο υγρό, ώστε να μπορέσουν οι φράουλες να απελευθερώσουν τους χυμούς τους. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη και δοκιμάστε. Φροντίστε η γεύση να μην είναι πολύ γλυκιά, γιατί οι πολτοποιημένες φράουλες θα ενσωματωθούν με γλυκιά μαρέγκα. Κατόπιν, απομακρύνετε από τη φωτιά.

Βάλτε σε ένα μπολ με κρύο νερό τα φύλλα ζελατίνης και αφήστε τα για 15΄ να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα με τα χέρια και ενσωματώστε τα στον πολτό φράουλας. Αφήστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ να κρυώσει.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε τα ασπράδια με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ) σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και στη συνέχεια προσθέστε την καστανή ζάχαρη σε 4 δόσεις. Συνεχίστε το χτύπημα, μέχρι να προκύψει μια δεμένη, λεία και γυαλιστερή μαρέγκα. Έπειτα προσθέστε το μείγμα φράουλας και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ενοποιήστε με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Μοντάρετε το γλυκό. Καθαρίστε τη φόρμα και καλύψτε τη με διάφανη μεμβράνη. Τοποθετήστε τον ένα δίσκο στη βάση. Απλώστε τη μους φράουλας στο δίσκο, στρώστε τη με μια σπάτουλα και καλύψτε με το άλλο παντεσπάνι.

Παγώστε το γλυκό στην κατάψυξη για 40΄-60΄. Ξεφορμάρετε το γλυκό, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, γαρνίρετε με φρέσκες φράουλες και σερβίρετε.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Βάτος αχνιστός με μουστάρδα

Fun fact: Ο βάτος ανήκει στην οικογένεια των σαλαχιών και παίρνει το όνομά του από την ευρύτερη κατηγορία «βατοειδή». Στις ...