Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ / “Έλληνες στο Λονδίνο – Β’ έκδοση” του Νίκανδρου Μπούρα

“Έλληνες στο Λονδίνο – Β’ έκδοση” του Νίκανδρου Μπούρα

Έλληνες στο Λονδίνο - Β' έκδοσηΤο βιβλίο αυτό καταγράφει και αναλύει τις πολιτισμικές και επιστημονικές δραστηριότητες της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, μιας κοινότητας που αποτελείται από χιλιάδες έλληνες φοιτητές και επιστήμονες, καθώς και από σημαντικούς επιχειρηματίες και επαγγελματίες.

Με γλαφυρό και απλό τρόπο ο συγγραφέας μάς δίνει μια γενική εικόνα των πολυάριθμων οργανώσεων, που παρά τους πενιχρούς πόρους, κατόρθωσαν την περίοδο 1974-2004 να ενεργοποιήσουν τους Έλληνες του Λονδίνου και να τους εντάξουν στον δημόσιο χώρο μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων – από διαλέξεις και συνέδρια μέχρι εκθέσεις τέχνης και συνεχείς προσπάθειες διασύνδεσης της ελληνικής διασποράς του Λονδίνου με το εθνικό κέντρο. Ιδίως κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, δηλαδή όταν το μεταπολιτευτικό κλίμα του ενθουσιασμού και της ελπίδας για ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας ήταν κυρίαρχο, βλέπουμε ένα παρόμοιο κλίμα να διαμορφώνεται και στην Αγγλία και κυρίως στο Λονδίνο.

Ο Νίκανδρος Μπούρας επικεντρώνει τις μαρτυρίες του σε δράσεις στις οποίες είχε ενεργή συμμετοχή. Παρ’ όλα αυτά, ως ενεργό μέλος της κοινότητας εξετάζει τις πολύπλοκες διασυνδέσεις με άλλες δραστηριότητες, καθώς και με τρέχοντα γεγονότα στον ελληνικό χώρο. Κατορθώνει έτσι να δώσει μια σφαιρική εικόνα τού τι συνέβαινε στην ελληνική κοινότητα του Λονδίνου, μια κοινότητα ανοιχτή τόσο στην πολυπολιτισμικότητα της βρετανικής κοινωνίας, όσο και στις εξελίξεις στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Το βιβλίο, είναι γραμμένο με συστηματικό και καλά αρθρωμένο τρόπο και προφανώς δεν αφορά μόνο όσους Έλληνες έζησαν στο Λονδίνο αυτή την περίοδο. Αποτελεί αξιόλογη προσθήκη σε όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς για την ελληνική διασπορά, η οποία ως γνωστόν, έχει συμβάλει με διάφορους τρόπους και σε διάφορες εποχές, στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας.

INFO:

Ο Νίκανδρος Μπούρας είναι ομότιμος καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής που ανήκει στο King’s College τουΝίκανδρος Μπούρας Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στη Νευρολογία και Ψυχιατρική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Από το 1974 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής και τακτικός Καθηγητής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου Guy’s του Λονδίνου. Το κλινικό, ερευνητικό, διδακτικό και ακαδημαϊκό του έργο, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής ψυχιατρικής και στην τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας ποικίλων μοντέλων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι ευρύτατο. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και βιβλία, αρκετά από τα οποία μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες. Συμμετέχοντας όλα αυτά τα χρόνια σε αρκετές διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, ανέπτυξε παράλληλα έντονη κοινωνική και πολιτισμική δράση μέσα στον ελληνισμό της διασποράς στον βρετανικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του Maudsley International, βασικοί σκοποί του οποίου είναι η προαγωγή της παγκόσμιας ψυχικής υγείας, μέσω της ανάπτυξης εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων. Επίσης, είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Daedalus Trust, το οποίο ερευνά τη συμπεριφορά ατόμων σε ηγετικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, διοικητών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, στρατιωτικών, δικαστών, κ.ά.

 

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

«Η μεγαλύτερη εφεύρεση: Η υπέροχη ιστορία της γραφής» της Silvia Ferrara

«Η μεγαλύτερη εφεύρεση: Η υπέροχη ιστορία της γραφής» της Silvia Ferrara

To βιβλίο αυτό είναι η ιστορία μιας εφεύρεσης που εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστήριο: της γραφής. Είναι σήμερα σχεδόν βέβαιο ...