Home / THINKDROPS / CINEMA / Σε τρία καρέ: Ιούλιος [pt. 1]

Σε τρία καρέ: Ιούλιος [pt. 1]

Όχι ότι έχουμε εποχή ζευγαρώματος, αλλά το καλοκαίρι είναι πάντα μια καλή αφορμή να επικεντρωθούμε στα ζευγάρια.

Τρία κινηματογραφικά ζευγάρια, που στόχο έχουν να σε κάνουν να γελάσεις, να κλάψεις ή να προβληματιστείς…

Two Night Stand

Figurehead_2015-07A_A

Όταν η Megan (Analeigh Tipton) αποφάσισε να περάσει ένα βράδυ με έναν τον Alec (Miles Teller), δε φανταζόταν ότι ο καιρός που θα τους αποκλείσει μέσα στο διαμέρισμα θα δώσει την αφορμή να γνωριστούν πολύ καλύτερα.

Κοίταξε να δεις, κι εμένα υπό φυσιολογικές συνθήκες μου σηκώνεται η τρίχα, με περιγραφές σαν την παραπάνω. Το Two Night Stand, όμως, καταφέρνει να φτάσει στο σημείο του όχι ενοχλητικού και κάπως χαριτωμένου. Σε αυτό συμβάλει καθοριστικά η φρέσκια ματιά του Max Nichols που, με ένα εξίσου νεανικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι, συνθέτει μια ταινιούλα που βλέπεται αρκετά ευχάριστα.

Αν σου έκανε το χατίρι να δει στο σινεμά τους Avengers, της χρωστάς 86 λεπτά, και με το Two Night Stand, τουλάχιστον δε θα είναι επώδυνα.

Serena

Figurehead_2015-07A_B

Ο George Pemberton (Bradley Cooper) γνωρίζει τη Serena (Jennifer Lawrence) και ένας ολέθριος έρωτας ξεκινά, που συμπαρασύρει όχι μόνο τη σχέση του με τους γύρω τους αλλά και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και συμφωνίες.

Τρίτη συνεργασία για τους Bradley Cooper και Jennifer Lawrence, δεύτερη όπου εξελίσσεται ειδύλλιο επί της οθόνης μεταξύ τους, και πρώτη χωρίς τον David O. Russell στο τιμόνι της σκηνοθεσίας. Και μιλώντας για σκηνοθεσία, ας ξεκινήσουμε από εκεί, όπου το όνομα της Δανής Susanne Bier υπόσχεται πολλά, με την καθαρά Ευρωπαϊκή αισθητική της και με δείγματα του παρελθόντος όπως το εκπληκτικό After The Wedding (Efter Brylluppet, 2006) και το πολύ καλό Brothers (Brødre, 2004).

Στο Serena, όμως, δείχνει να πέφτει στην παγίδα του προβλέψιμου, με ένα story που πηγαίνει ακριβώς εκεί που φαντάζεσαι και μοιάζει επίμονο στην επανάληψη. Τα πλάνα της παραμένουν μαγευτικά, με την Αμερικανική μεθόριο να χαρίζει το ιδανικό φόντο για τους χαρακτήρες της, όμως πέρα από την εικαστική αξία δύσκολα το ξεχωρίζεις από τα υπόλοιπα του είδους.

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι έχει την απαραίτητη χημεία (προ πολλού) και σίγουρα συγκαταλέγεται στα συν της ταινίας, μαζί με την όλη οπτική της.

Δεν θα σε απογοητεύσει, αλλά σίγουρα δε θα σου παραδώσει και όλα όσα υπόσχονται τα ονόματα που το συνθέτουν.

Big Eyes

Figurehead_2015-07A_C

Η Margaret (Amy Adams) γνωρίζει τον Walter Keane (Christoph Waltz) και γοητεύεται σχεδόν αμέσως από το χαρακτήρα και το ταλέντο του στη ζωγραφική. Όταν, όμως, μετά τον γάμο του εκείνος δείχνει να εκμεταλλεύεται τα έργα της, πουλώντας πίνακές της ως δικούς του, ύποπτες σκέψεις μπαίνουν στο μυαλό της.

Τα πράγματα τελευταία δε θα τα έλεγα και τόσο ευνοϊκά για τον Tim Burton. Τα τελευταία του project δεν έχουν λάβει και την καλύτερη αποδοχή από κοινό και κριτικούς, κι ενώ με το φετινό Big Eyes δοκιμάζει κάτι που απέχει, φαινομενικά –από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει– δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μανιέρα του αδιάφορου. Και λέω φαινομενικά, γιατί ενώ εγκαταλείπει προσωρινά την χαρακτηριστική σκοτεινή οπτική του, η εμμονική του πλέον τάση με την αισθητική ή/και θεματολογία της εποχής των ’60s, τον καθιστά κάπως επαναλαμβανόμενο.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της ζωγράφου Margaret Keane, που ζούσε για χρόνια στη σκιά του συζύγου της χωρίς καμία αναγνώριση για το έργο της, έχει σίγουρα σημεία που προκαλούν ενδιαφέρον. Amy Adams και Christoph Waltz κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, με τον δεύτερο (όπως αναμενόταν) να ξεχωρίζει αισθητά, χωρίς όμως να καταφέρνουν να δώσουν στην ταινία κάτι που να την κάνει να ξεχωρίζει –πράγμα που φάνηκε και στις εισπράξεις της.

Tim, μετά το Sleepy Hollow και το Batman Returns θα έχεις πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, αλλά βάλε λίγη περισσότερη σκέψη στα μελλοντικά σου πλάνα.

Ανεξάρτητα από το συνολικό αποτέλεσμα, τα τρία ζευγάρια των ταινιών το χρέος τους το κάνουν και με το παραπάνω… Για το ποιο κερδίζει τις εντυπώσεις, το αφήνω σε σένα.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, καλές προβολές!

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Κώστας Βουτσάς

Ο «αιώνιος έφηβος» Κώστας Βουτσάς δεν τα κατάφερε

Ο Κώστας Βουτσάς, ο άνθρωπος που για δεκαετίες σκόρπιζε το γέλιο μέσα από τις ταινίες, τη θεατρική του παρουσία και ...