Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Ο Άρχοντας των Μυγών

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Ο Άρχοντας των Μυγών

«Ο Άρχοντας των Μυγών» ίσως είναι ένα από τα πιο παράξενα και ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν πέσει στα χέρια μου. Ένα μυθιστόρημα προς τους αιώνιους μαθητές, από έναν διδάσκαλο των γραμμάτων.

Ουίλιαμ ΓκόλντινγκΟ Ουίλιαμ Γκόλντινγκ ήταν Άγγλος συγγραφέας, δάσκαλος στο επάγγελμα και το πρώτο του μυθιστόρημα που έφτασε στο κοινό ήταν «Ο Άρχοντας των Μυγών». Ο Γκόλντινγκ γεννήθηκε το 1911 και συμμετείχε ενεργά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέρος της ζωής του που έμελλε να σημαδέψει τη σκέψη και τη γραφή του. Μεταξύ των άλλων διακρίσεων, τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ (1980) και με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας (1983), με το αιτιολογικό: «…για τα μυθιστορήματά του, που μέσα από την σαφήνεια της ρεαλιστικής του γραφής και της διαχρονικότητας και της ποικιλομορφίας του ενσωματωμένου μύθου, αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη πραγματικότητα στο σημερινό κόσμο». Η δε Αγγλία, για να τον τιμήσει για το λογοτεχνικό του έργο και τη γενικότερη στάση ζωής του, τον έχρισε ιππότη.

Με μια πρώτη ματιά, ίσως το βιβλίο να μη μας αγγίξει ιδιαίτερα ή ακόμα και να μας φανεί σκληρό. Είναι, όμως, το βιβλίο που φταίει ή η ματιά του παρατηρητή; Ο Ουίλιαμ Γκόλντινγκ μάς μεταφέρει σε έναν αλληγορικό κόσμο χωρίς συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, όπου μια παρέα μικρών αγοριών, μετά την απειλή ενός πυρηνικού κινδύνου, καταλήγει σε ένα απομονωμένο νησί, προϊδεάζοντάς μας έτσι για τη διαχρονικότητα των προβληματισμών και των μηνυμάτων που θέλει να αναδείξει.

Τα αγόρια θα πρέπει να επιβιώσουν, και μέσα από αυτή τη μάχη για ζωή θα δούμε να καθρεπτίζεται η κοινωνία των μεγάλων στα πρόσωπα των ηρώων μας, που κανονικά βρίσκονται στην τρυφερότερη ηλικία τους. Η βαρβαρότητα, η λογική, οι προκαταλήψεις, η δύναμη, ο φόβος, η άγνοια, το καλό και το κακό συγκρούονται και αφήνουν να αιωρούνται στην ψυχή μας τεράστια ηθικά ερωτήματα για τις ζωές μας.

Θα δούμε τη λογική στο πρόσωπο ενός αγοριού που θα είναι ο πρώτος αρχηγός της παρέας και, σε αντίθεση, θα δούμε τη δύναμη, το φόβο, την άγνοια, τη δεισαιδαιμονία και το κακό, όχι μόνο στο πρόσωπο του δεύτερου αρχηγού, αλλά και της υπολοιπης παρέας που αδυνατεί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος και υποπίπτει στο ένα λάθος μετά το άλλο. Το σύμβολο, το ανθρώπινο εργαλείο, το βούκινο, πώς στα χέρια του πρώτου χρησιμεύει για ένα όραμα στη ζωή και τη δημοκρατία, αλλά στα χέρια του δεύτερου γίνεται η απαρχή της τραγωδίας και τελικά πώς αχρηστεύεται το ίδιο το εργαλείο όταν το μίσος κυριαρχεί.

Μπρος στην άγνοια και το φόβο ενός ατέρμονου αδιεξόδου, το τέρας αρχίζει και μπαίνει στις ψυχές των μικρών μας ηρώων και τελικά παρακολουθούμε ως αποτέλεσμα το αίμα θανάτου που θα τρέξει από τις ίδιες τις φλέβες τους, κάτω από την καθοδήγηση ενός άκρατου παραλογισμού. Αξιομνημόνευτη είναι η μεταφορά, όπου τα παιδιά σκοτώνουν ένα γουρούνι, νομίζοντας ότι το τέρας είναι αυτό, και το αποκεφαλίζουν. Αφού, λοιπόν, βάζουν το κεφάλι σε ένα στύλο για να εξευμενίσουν το κακό, αυτό αρχίζει να αποσυντίθεται και να μαζεύει ένα χορό μυγών γύρω του. Και σε αυτό το σημείο, λοιπόν, όπου ο φόβος και παραλογισμός παρομοιάζονται με τη σαπίλα του θανάτου που έλκει τις μύγες, έρχεται η ενόραση και η αποκάλυψη δια στόματος του πραγματικούν νικητή, του άρχοντα των μυγών: «Για φαντάσου, νομίζατε πως το Θηρίο είναι κάτι που μπορείτε να το κυνηγήσετε και να το σκοτώσετε! Το ξέρατε, έτσι δεν είναι; Πως είμαι κομμάτι σας; Πως εγώ είμαι ο λόγος που δεν τραβάει το πράγμα;».

Ναι, ο Ουίλιαμ Γκόλντινγκ μας λέει ξεκάθαρα πως το το συλλογικό κακό επέρχεται από την αδυναμία των έλλογων ατομικών επιλογών μας και το πιο σημαντικό ερώτημα, που αναδεικνύεται για εμένα ως αναγνώστη, είναι πως, αφού δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτόν τον άδικο και σκληρό θάνατο στα τρυφερά μάτια των παιδιών μας, πώς μπορούμε να γίνομαστε μέρος και αίτιό του στις ενήλικες ζωές μας; Ένα άκρως διδακτικό βιβλίο για τους αιώνιους μαθητές από έναν διδάσκαλο των γραμμάτων.

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Αστυνομία της μνήμης

Μυθιστορηματικές Εκτροπές: Χαμένος στον κόσμο της Γιόκο Ογκάουα

Η Αστυνομία της μνήμης είναι ένα βιβλίο με πάρα πολλούς συμβολισμούς και προβληματισμούς: ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος και ποιος έγκλειστος ...