Home / THINKDROPS / ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / Η Χρυσηίδα Δημουλίδου σταματά να γράφει

Η Χρυσηίδα Δημουλίδου σταματά να γράφει

ΧΡΥΣΗΙΔΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ Ένας χαμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες μετά από ένα ξαφνικό ξέσπασμα της Χρυσηίδας Δημουλίδου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο δήλωσε πως σταματά τη συγγραφή βιβλίων. Ο λόγος όπως η ίδια δήλωσε είναι οι συνεχόμενες επιθέσεις που δέχτηκαν τα λεγόμενα της από μια ομάδα του Facebook με το όνομα Χρυσή Μούτζα και μέσω ενός site το οποίο εννοήθηκε ότι σχετίζεται με την ομάδα αυτή.

Προσωπικά για την κα. Δημουλίδου δε μπορώ να εκφέρω την καλύτερη γνώμη και ο λόγος είναι ένα μήνυμα της το οποίο έλαβε πρώην συντάκτρια του site για ένα άρθρο που ανέβασε. Συγκεκριμένα η κα. Δημουλίδου ενοχλήθηκε με την χρονολογία γέννησης που αναφέρθηκε στο άρθρο από την τότε συντάκτρια, νέα στο χώρο της αρθρογραφίας, λέγοντας πως ήταν λάθος και πως δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε αβίαστα και χωρίς έλεγχο τις πληροφορίες που βρίσκονται στο wikipedia.

Το γεγονός πως η συνάδελφος έγραψε με πολύ αγάπη για την ίδια ένα όμορφο άρθρο που αφορούσε κάποιο βιβλίο της και τονίζοντας πόσο καλό είναι, χωρίς να προδίδει κανένα καυτό σημείο του βιβλίου, το παρέβλεψε και κυριολεκτικά κόλλησε στο κομμάτι της ηλικίας της, τονίζοντάς το μ’ ένα επιτακτικό ύφος.

Τότε δεν έλαβα δημόσια θέση ούτε έστειλα μήνυμα στην εν λόγω συγγραφέα για να της μιλήσω αναλόγως, αλλά έσβησα την ηλικία και κράτησα το υπόλοιπο άρθρο ως έχει. Ωστόσο, με την όλη έκταση που έχει πάρει το πρόβλημα της κυρίας Δημουλίδου, αποφάσισα να αναφερθώ στο περιστατικό καθαρά και μόνο για να ξέρει ο καθένας όλες τις πλευρές ενός ζητήματος.

Θα κλείσω για το δικό μας περιστατικό τονίζοντας τα εξής.  Πατώντας στο google, τη νούμερο 1 μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, το όνομα της συγγραφέως, μέσα στις πρώτες 4 προτεινόμενες επιλογές  εμφανίζεται η λέξη “ηλικία”. Αν πατήσεις πάνω στη σήμανση βλέπεις στις πρώτες επιλογές ότι η ηλικία της είναι 58 ετών ή ότι γεννήθηκε  το 1957 στις Σέρρες ή “Δες πώς ήταν η Χρύσα Δημουλίδου πριν 22 χρόνια… πριν τις πλαστικές”. Στο βιογραφικό της στη σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός δεν αναφέρεται η ηλικία, η ίδια δεν μας είπε ποτέ το “μέγεθος” του σφάλματός μας και το hacking στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ θα μας έστελνε στην ψειρού, οπότε δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Εκτός αν την ξέρουμε ήδη, αλλά γελάμε με την απόκρυψη της.

Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα της ηλικίας και η δημόσια αποκάλυψή της αποτελούν μέρος της ιδιωτικότητας του καθενός και παρά το συμβάν που υπήρξε πρέπει να σημειωθεί ότι το site ποτέ δεν έπαψε να δημοσιεύει τα βιβλία της. Εξάλλου, η αλήθεια λέγεται στις ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως και στις ταφόπλακες. Πάντως, και ο Παρθενώνας είναι “παλιός” μα όλοι τον θαυμάζουν.

Ας μείνουμε όμως στο περιστατικό. Η κα. Δημουλίδου πριν από μερικές μέρες είχε αναρτήσει ένα post στο οποίο μας περιέγραφε πόσο εμπνευσμένη ήταν και πόσο την είχε συνεπάρει το νέο της βιβλίο. Παρότι δεν είναι το στυλ μυθιστορήματος που θα προτιμούσα, η αλήθεια είναι ότι σχεδόν με έπεισε κι εμένα, πως το νέο της βιβλίο θα είναι συναρπαστικό.

Λίγες μέρες αργότερα αποφάσισε μέσα από πολλά posts, τα οποία δημοσιεύονται από την ίδια όπως φαίνεται στη σελίδα της στο Facebook, να σταματήσει να γράφει, να γυρίσει στην αφάνεια και να πάψει να ασχολείται με όλα αυτά γιατί ενοχλείται από τις δημοσιεύσεις που γίνονται στην ομάδα που ανέφερα στην αρχή. Έπειτα άρχισε να λέει πως δε θέλει να της λένε κολακευτικά λόγια, πως θα διαγράψει άτομα, ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της, ότι παρερμηνεύονται τα λεγόμενα της, να πάψουν να της στέλνουν αιτήματα φιλίας και αρκετά άλλα, ενώ έχει αναρτήσει μια εικόνα profile που γράφει “stop bullying”.

Οι αναρτήσεις συνεχίζονται χωρίς σταματημό και αρκετός κόσμος την υποστηρίζει, θεωρώντας πως ζει μια ανείπωτη επίθεση, η οποία είναι ποταπή και άδικη. Παράλληλα, κάποιες νέες αναρτήσεις αναφέρουν πως κάποιοι εκ της ομάδας που την πολεμά κάνουν αναφορά για ακατάλληλο περιεχόμενο, σύμφωνα με τους κανόνες του Facebook – εικόνες που έχει η ίδια στο λογαριασμό της και προφανώς αναφέρονται στα βιβλία της.

Η Χρυσή Μούτζα, από την άλλη, διαφοροποιήθηκε από το site που ανέφερε η συγγραφέας και από τα άτομα της ομάδας της που κάνουν τις ανάρμοστες, κατά την κα. Δημουλίδου, δημοσιεύσεις, λέγοντας πως δεν φέρει καμία ευθύνη και πως κατέβασε τις δημοσιεύσεις αυτές.

Η γνώμη μου, τώρα, παρότι δηλώνω πως μετά το συμβάν δεν έχω σχηματίσει την καλύτερη γνώμη για τη συγγραφέα, είναι διττή. Συμφωνώ πως όταν επιλέγεις να εκτεθείς δημόσια με συνεντεύξεις, δηλώσεις και παρουσιάσεις στην τηλεόραση, έχεις πλήρη γνώση πως θα ακούσεις τα σχολιανά σου, θα φας και τη σάτιρα κατακούτελα σ’ αρέσει δε σ’ αρέσει. Αν μη τι άλλο, δεν μπορεί καμία Δημουλίδου και κανένα site να σταματήσει τη σάτιρα όπως τη μάθαμε από τον Αριστοφάνη, την επιθεώρηση και τους μετέπειτα υποστηρικτές της.

Ωστόσο, όταν η εμπάθεια γίνεται εμφανής, πλέον δε μιλάμε για σάτιρα αλλά για εμμονή. Σίγουρα κάποιες αναρτήσεις ενείχαν κακία και είναι απόλυτα λογικό να εξοργίσουν τη συγγραφέα, όπως θα εξόργιζαν και τον καθένα μας. Σαφώς και η κα. Δημουλίδου κάνει καλά που απαντά στις κακίες μέσω της σελίδας της και έχει κάθε δικαίωμα να κινηθεί εναντίον αυτών, με όποιον τρόπο θεωρεί.

Τo fault της, ωστόσο, ήταν ένα και για μένα μεγάλο. Σε μια ανάρτησή της ανέφερε το όνομα της φερόμενης ως διαχειρίστριας αυτής της ομάδας η οποία είναι μάνα 3 παιδιών και εγκυμονεί το 4ο, λέγοντας ακόμα πως ενώ είχε την διάθεση να κινηθεί νομικά εναντίον της, σκέφτηκε την οικογενειακή της κατάσταση και δεν το έκανε. Η αναφορά του ονόματος της γυναίκας αυτής σε κοινή θέα ήταν άκομψη και δεν ξέρω αν τελικά την προστάτευσε από τις νομικές κυρώσεις και της επέβαλε τις κοινωνικές.

Δε ξέρω κατά πόσο αυτή η αιματοχυσία των social media θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Σίγουρα, όμως, έχει ενδιαφέρον και από πλευράς gossip, αλλιώς δε θα ασχολούνταν τόσοι συντάκτες και bloggers. Ωστόσο, αν η κα. Δημουλίδου αλλάξει απόφαση και συνεχίσει τη συγγραφή, είμαι βέβαιος πως αυτή η διαφήμιση, ακόμα και αρνητική, θα λειτουργήσει στο τέλος υπέρ της και το επόμενο βιβλίο της θα γίνει και αυτό best seller από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του.

Γιατί η αρνητική διαφήμιση είναι το καλύτερο επικοινωνιακό τρικ.

 

 

Rate this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Πέθανε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, ο σπουδαίος ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και ...